Connect with us

BiH

Begić o Sanji Vlaisavljević: Nisu zabilježeni njeni dometi u oblasti kulture, osim zaštite svinjetine…

Ova kandidatkinja za ministricu kulture i sporta u Vladi FBiH prije godinu i po našla se u centru pažnje zbog svojih izjava za javni servis Republike Srpske gdje je negativno govorila o glavnom gradu BiH.

Ne stišavaju se reakcije na prijedloge HDZ-a BiH za ministricu kulture i sporta u novom sazivu Vlade Federacije BiH.

Svoj sud o svemu dao je i federalni zastupnik DF-a Zlatan Begić.

-Međutim, dan još nije završen, ima vremena za još pokoji šamar građanima. SDP/NS/NIP/SBiH na poziciju federalne ministrice kulture u Sarajevu dovode ženu kojoj su najveći dometi u političkoj karijeri vezani za iznošenje brutalnih neistina sa ciljem širenja mržnje prema tom istom Sarajevu. Nisu zabilježeni njeni dometi u oblasti kulture, osim zaštite svinjetine…

Podsjetimo, HDZ je imenovao Tonija Kraljevića za ministra finansija Zapadno-hercegovačkog kantona. Dan kasnije, 28. marta, ista ta stranka, HDZ BiH, predložila je istog Tonija Kraljevića za ministra finansija u Vladi Federacije BiH, piše SB.

Ako pogledamo prve reakcije na predložene kandidate, jasno je da je Dragan Čović krenuo u ponižavanje svojih koalicijskih partnera iz Sarajeva. Osim Kraljevića, najzvučnije ime na listi HDZ-ovih kandidata za ministre je Sanja Vlaisavljević. Ova kandidatkinja za ministricu kulture i sporta u Vladi FBiH prije godinu i po našla se u centru pažnje zbog svojih izjava za javni servis Republike Srpske gdje je negativno govorila o glavnom gradu BiH.

“Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, izjavila je Sanja Vlaisavljević za RTRS u decembru 2021. godine.

U tom trenutku, Sanja Vlaisavljević je bila savjetnica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH kojim je rukovodila HDZ-ova ministrica Ankica Gudeljević.

BiH

Na granici EU: Pileći bataci su strogo zabranjeni a žabljih je dozvoljeno pun sepet!

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) naglašavaju da je veoma bitno prije odlaska u bilo koju zemlju dobro se raspitati, posjetiti zvanične stranice zemalja u koje putujete, a dodatne i bitne informacije javnost ima priliku da sazna i na njihovoj stranici.

Ako želite posjetiti Hrvatsku treba da imate u vidu da je ova država od početka 2023. godine 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja robe i ljudi u svijetu pa su tako stupila na snagu i nova pravila, koja su u 90 posto slučajeva slična za sve zemlje Šengena, dok može biti mala razlika u ograničenjima za duhan – naveli su iz UIO.
Kazne za prekršaje ovih ograničenja mogu biti drakonske pa je dobro pripremiti se na vrijeme i podsjetiti se navedenih ograničenja.

 

 

Roba u ličnoj prtljazi putnika podrazumijeva lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnog prebivališta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prenosni električni uređaji (mobilni telefon, laptop) i slično za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice. Za navedenu robu, koju uvoze putnici s prebivalištem izvan carinskog područja Unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja – stoji u saopštenju UIO.

Nekomercijalna roba koja se uvozi u ličnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja, u koje spada i Bosna i Hercegovina, oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i akciza pod uslovom da lični prtljag ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga.

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i akciza odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne prelazi 430 eura za putnike u pomorskom i vazdušnom saobraćaju, 300 eura po putniku za ostale vrste prevoza, 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, nezavisno o prevoznom sredstvu kojim putuju.

 

 

Pređe li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba. Isto tako, nije dopuštena kumulacija ukupne vrijednosti robe na koju se može ostvarivati pravo na oslobođenje na dvije ili više osoba – navode iz UIO.

Što se tiče duhanskih prerađevina, ističe se da putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja.

U vazdušnom prevozu dozvoljeno je unijeti 200 cigara, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju drumskim ili željezničkim prevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stav 2. Zakona o taksama – stoji u saopštenju.

Kada su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede za sve vrste prevoza – svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jedan litar jačih alkoholnih pića.

Također, carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma proizvoda iz ribarstva, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica, pod uslovom da je svježa riba eviscerirana – izvađena joj je utroba. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po osobi. Do dva kilograma dozvoljeno je unijeti mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uslov da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja – navode iz UIO.

Nastavi čitati

BiH

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da licemjerstvo i bahatost najbolje opisuju Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Reagujući na saopštenje iz ove ambasade u kojem su najavili da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, te da je riječ o avionima koji su sposobni u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje i bilo kad u svijetu, Vulićeva je rekla da je veoma maliciozno da na taj način obilježavaju, kako kažu, trajnu vezu između SAD i BiH “imajući na umu blisku prošlost kada su bombardovali Republiku Srpsku”.

“Ne bih se iznenadila da iz te letjelice prospete i par vreća osiromašenog uranijuma jer njime ste trajno obilježili teritoriju BiH i to nije vam uopšte strano, naprotiv”, rekla je Vulić.

Ona je rekla da bi voljela bar jednom da javnost u BiH, posebno u Republici Srpskoj, dobije iskren odgovor od Ambasade SAD u Sarajevu šta je za njih partnerstvo.

“Da li su to bombarderi koje nam tako zdušno reklamirate kao plastične igračke, a ne, kako ste sami napisali, letjelice koje u kratkom roku koriste velike količine naoružanja protiv neprijatelja svuda u svijetu. U kom svijetu? U svijetu gdje se pod plaštom borbe za demokratiju šalju bombarderi da nam demonstrirate silu, da traumirate narod, nedužnu djecu ili je to još jedan pokušaj da uplašite sve oni koji nisu slijepi poslušnici globalista?”, upitala je Vulićeva, prenosi Srna.

Ona je poručila zaposlenima u Ambasadi SAD u BiH da im je “uzaludan trud što se tiče onih koji imaju glavu da misle, oči da vide i uši da čuju, ali narodu i djeci u BiH nije potrebna ta vrsta demokratije koju propagira Ambasada SAD u BiH, a koja podrazumijeva demonstraciju sile i straha”.

“Takva vrsta demokratije nije potrebna nikome u svijetu, pa ni vašim neprijateljima. Mi u Republici Srpskoj i BiH dobro znamo rezultate vašeg sećijaškog političarenja i ‘demokratije’ sa sarajevskih mindera”, zaključila je Vulićeva.

Nastavi čitati

BiH

Crnadak: Avioni koji će sutra letjeti iznad BIH istog su tipa kao oni koji su bombardovali Srbiju

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je Predsjedništvo BiH moralo dati odobrenje za sutrašnji prelet američkih vojnih aviona iznad BiH.

Podsjetimo, dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, riječ je o bombarderima B-1B Lancer kojima će se obilježiti američka trajna posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Crnadak je kazao da svaka vojna jedinica koja ulazi na teritorij BiH mora imati saglasnost Predsjedništva BiH.

“Ne znam da li je to donijelo Predsjedništvo sa Željkom Cvijanović ili ranije, ali Predsjedništvo je to moralo odobriti”, rekao je Crnadak.

On je o ovome govorio u kontekstu činjenice da vladajuća koalicija u RS-u često koristi antizapadnu retoriku, ali da je drugačija stvar kada je riječ o povlačenju konkretnih poteza.

Crnadak je naglasio da je riječ o istom modelu aviona koji je bombardovao Srbiju.

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

klix

Nastavi čitati

Najčitanije