Connect with us

USK

Bosanska Krupa: Uklonjene mine da prođe cesta

Published

on

Za potrebe izgradnje magistralne ceste koja će kvalitetnije povezati Bihać i Bosansku Krupu, timovi Federalne uprave Civilne zaštite okončali su deminiranje oko 206.000 metara kvadratnih površine na području između sela Grmuše i Malog Radića.

Radi se o prostoru gdje su se u proteklom ratu vodile intenzivne borbe i koje je kontaminirano zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima, pa je tokom deminiranja pronađeno 11 protivpješadijskih mina i šest komada ostalih eksplozivnih naprava.

Sva sredstva su uništena, a treba istaći kako je ovaj posao urađen na zahtjev Javnog preduzeća “Autoceste Federacije BiH” s obzirom na to da je na tom području planirana izgradnja jedne od dionica pomenutog putnog pravca. Nakon urađenog posla, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite upoznali su zvaničnike Bosanske Krupe s granicama deminiranog teritorija.

Inače, Unsko-sanski kanton spada u područja gdje postoji najveća opasnost od minskih polja u Bosni i Hercegovini, a prema zvaničnim podacima, još je površina od oko 97 miliona metara kvadratnih kontaminirana zaostalim minama.

U poslijeratnom periodu na njihovom uklanjanju nije učinjeno dovoljno, a do sada izdvojena sredstva nisu bila dostatna kako bi se riješio ovaj problem.

U Unsko-sanskom kantonu bez mina su grad Cazin i općina Bosanski Petrovac, a zbog mina najugroženiji su grad Bihać i općine Bosanska Krupa, Sanski Most i Velika Kladuša. Zbog nedostatka donatorskih sredstava, nažalost, proći će još puno vremena dok se ne deminiraju sva minska polja.

USK

Uhapšen muškarac iz Velike Kladuše, prijetio terorističkim napadom na “nevjernike”

Published

on

By

U akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapšen je Simbad Bajrektarević (37) iz Velike Kladuše, koji se sumnjiči za terorizam.

Bajrektarević je uoči Bajrama na društvenoj mreži prijetio terorističkim napadom na stanovništvo, nazivajući ih nevjernicima i mnogobošcima, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

– Osumnjičeni je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila ove godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža – navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma.

Nakon saslušanja, Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora protiv Simbada zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ometanje istrage i ponavljanja krivičnog djela.

– Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

USK

Incident u Krajini: Pijana djevojka gađala konobara staklenom bocom, pa pogodila gosta

Published

on

By

Foto: Ilustracija

U ugostiteljskom objektu “Marlboro” u Bihaću prije dva dana došlo je do ozbiljnog incidenta kada je pijana gošća Dž.H. (23) fizički napala konobara.

Prema informacijama koje smo dobili od svjedoka, sukob je izbio kada je konobar odbio poslužiti Dž.H. alkohol zbog njenog vidno pijanog stanja.

Nažalost, situacija je eskalirala kada je Dž.H. uzela staklenu flašu i bacila je u pravcu konobara, promašivši ga, ali pogodivši jednog od gostiju, piše Dijasporainfo.

Konobar je tada intervenisao kako bi zaustavio napadačicu sve do dolaska policije.

Svjedoci događaja potvrđuju da je Dž.H. bila u pijanom stanju te da je nasrnula na konobara nakon što joj je odbio poslužiti piće. Dvije osobe su završile na Hitnoj zbog povreda.

Očekuje se dalja istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog incidenta.

Nastavi čitati

Najčitanije