Connect with us

BiH

Briselski dopisnik bečkog ‘Die Presse’: BiH neće dobiti kandidatski status, Vijeće EU će to oboriti

Briselski dopisnik bečkog Die Pressea Oliver Grimm oglasio se nakon preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status i poručio da nije siguran je li to groteskno ili bolje rečeno cinično.

“Ili možda i jedno i drugo. Evropska komisija predložila je da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Svi znaju da je ovo nerealno i zato će ga Vijeće Evropske unije oboriti. Zato što ta zemlja nije spremna”, poručio je Grimm.

Podsjećamo, danas je drugi Oliver, Varhelyi na sjednici EK iznio prijedlog o kojem bi u decembru trebalo odlučivati Vijeće EU, jednoglasnom odlukom zemalja članica.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić cijeni da BiH nije spremna za EU, posebno nakon nametnutog izbornog rješenja od strane Christiana Schmidta, ali zahvaljuje na prepoznavanju napora koje je BiH do sada učinila.

BiH

Nezamisliva cifra: U Federaciji BiH isplaćena mjesečna plaća u iznosu od čak preko 400.000 KM

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović izjavio je u oktobru 2023. “da prijedlog da minimalna plata iznosi 1.000 KM smatra pod današnjim uslovima neodrživim i nemogućom misijom”

Najveća mjesečna neto plata u 2023. godini u Federaciji BiH iznosila je 429.123,86 KM i isplaćena je u djelatnosti proizvodnje, potvrđeno je Feni iz Porezne uprave FBiH.

Prema evidencijama Porezne uprave, a na osnovu podataka iz obrasca MIP-1023 (Mjesečni izvještaj o isplaćenim platama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak), druga najveća mjesečna neto plata u FBiH u 2023. iznosila je 345.824,86 KM i također je isplaćena u djelatnosti proizvodnje.

U istoj djelatnosti isplaćene su treća i četvrta najveća mjesečna neto plata u iznosima 266.105,53 KM i 238.610,22 KM, dok je peta najveća neto plata iznosila 193.962,31 KM i isplaćena je u djelatnosti trgovine na veliko.

Na isplaćeni iznos plate obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi

Slijede mjesečne neto plate u iznosu 193.827,37 KM (posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima), 179.901,95 KM (djelatnost proizvodnje), 175.331,09 KM (djelatnost trgovine), 174.052,55 KM (djelatnost proizvodnje), te 172.744,87 KM (djelatnost ispitivanja tržišta).

Pretpostavka je da navedeni iznos, osim mjesečne redovne plate sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba. Na isplaćeni iznos plate obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović izjavio je u oktobru 2023. “da prijedlog da minimalna plata iznosi 1.000 KM smatra pod današnjim uslovima neodrživim i nemogućom misijom”.

Nastavi čitati

BiH

Dodik u Podgorici: “Srpski svet je fenomenalna ideja, tome niko ne treba da se protivi!”

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je na konferenciji za medije sa Miloradom Dodikom, da mu je velika čast što je primio predsjednika BiH entiteteta Republika Srpska.

“Imali smo važne razgovore. Nova i SNSD su sestrinske i srpske stranke koje podržava srpski narod, a naši odnosi su najbolji mogući”, kazao je Mandić. Rekao je da, “ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Repzblike Srpske.

Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dejton i to podržava cijeli razuman svijet. Ko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava Srba svuda”, naveo je Mandić.

Kazao je da su razgovarali o ekonomiji, Hidroelektrani Buk Bijela i potencijalima Bilečkoj jezera.

“Vjerujemo da će Crna Gora biti prva koja će se priključiti EU, a prvi koji nas podržavaju na tom putu su RS i BiH”, dodao je Mandić, dodajući da je spreman da na isti način razgovara sa svim političarima iz regiona, da bi, kako je rekao, pozicija Crne Gore bila uvažena i kako bismo gradili najbolje odnose sa svim susjedima.

Dodik je zahvaljujući Mandiću na domaćinstvu i gostoprimstvu, kazao da podržava stabilnost i razvoj Crne Gore, te da podržava crnogorski put ka EU.

“RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH. Sve što su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put”, rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje status Crne Gore.

“Za nas je NATO neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bude dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu”, naveo je Dodik.

“Svima želim sve najbolje ali je moja obaveza da se borim za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori.

Srpski svijet je, prema njegovim riječima, fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa.

Rekao je i da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet.

“Preko predsjednika Mandićaa smo došli u situaciju da razvijamo najbolje odnose i mi ćemo to činiti. Predložio sam potpisivanje Sporazuma predsjedniku Mandiću o saradnji u oblasti privrede, prosvjete i kulture i nema razloga a ga ne prihvati”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da su dogovorili sastanak u Trebinju, kako bi riješili probleme koje Crna Gora ima sa Bilećkim jezerom.

“Ideja je da iz Bilećkog jezera izvlačimo vode koja bi išla do Herceg Novog. Ranije vlasti Crne Gore, nisu imale razumjevanja za to”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

BiH

Komšić: Mislim da sam pronašao pogodnu osobu za Predsjedništvo BiH, samo da je još ubijedim

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, danas je nakon tribine posvećene Danu nezavisnosti BiH na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odgovarao na pitanja studenata. Jedno od njih odnosilo se i na činjenicu da se za naredne opće izbore neće moći kandidovati za člana Predsjedništva BiH, te da li očekuje da će u toj utrci pobijediti kandidat HDZ-a BiH. “Ne mora značiti, ko to zna?”, rekao je Komšić.

“Zašto niste spremili nasljednika?” – dio je pitanja studentice upućene Komšiću.

“Nemojte biti ubjeđeni da je to tako. Ostalo je još dvije i po godine do općih izbora, nemojte očekivati od mene da puno govorim o tom pitanju. Ali, vjerujte mi, da je to stvar o kojoj razmišljam. Mislim da sam pronašao pogodnu osobu. Ostaje mi samo da tu osobu ubijedim da krene u tom pravcu, mislim da može da pobijedi”, odgovorio je.

Inače, Komšić se studentima obratio povodom predstojećeg Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Okosnica govora bila je tvrdnja da se Bosna i Hercegovina vrti oko identičnih koncepata koji su doprinijeli stravičnim stradanjima i ratnim zločinima devedesetih, kao i niz pitanja na koja će morati odgovoriti isključivo građani kako bi se iskristalisao daljnji put i razvoj države.

Nastavi čitati

Najčitanije