Britanci objavili novu mapu: Kijev pod pritiskom, Rusi skoro u potpunosti kontorlišu jug Ukrajine

Danas je sedmi dan ruske agresije na Ukrajinu. Granatiranje ukrajinskih gradova gotovo da ne prestaje, dok stotine hiljada izbjeglica napušta tu državu. Samo u Poljsku je stoglo pola miliona Ukrajinaca.

Obavještajna služba Velike Britanije objavila je najnoviju mapu sukoba u Ukrajini, gdje je vidljivo u kojim područjima traju najveće borbe te područja koja Rusi kontrolišu.

Pored Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, velike borbe se vode u okolini Kijeva, gdje ruske snage nadiru sa sjevere, iz pravca Bjelorusije. Rusija je Kijev napala iz pravca grada Chernihiva sa sjevera, ali i sa sjeveroistočnog dijela, iz pravca Sumyja.

S druge strane Rusi kontorlišu većinu južnog dijela Ukrajine. Računajući Krim, ruska vojska je povezala nekoliko gradova od Hersona preko Nove Kakhove, zatim Melitopola pa do Bedyanska. Velike borbe su i dalje za Mariupolj. Još od ranije Rusija ima kontrolu nad oblasti Donbas, gdje spadaju Donjeck i Lugansk.

Upravo iz tih gradova očekuje se da ruska vojska pravac kretanja nastavi prema Dnipru.Kada je riječ o južnom dijelu Ukrajine borbe se vode u Odesi te Mykolaivu, ali ta područja kontroliše ukrajinska vojska.

U međuvremenu Zapad nastavlja uvoditi sankcije Rusiji, ali i Bjelorusiji i to u nekoliko industrijskih sektora, poput drvne i industrije čelika.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.