Connect with us

Sukob u Ukrajini

Čanak: Dodik se preigrao, glasat će sa šest ruku za NATO (VIDEO)

Ako Putin ne slomi Ukrajinu, mora se ubiti! Ako je slomi, a NATO ništa ne uradi, onda će to biti konflikt u srcu Evrope, to će biti novi Černobil! Putin se nalijepio na priču o Sovjetskom Savezu i Carskoj Rusiji, poručio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak večeras u Vijestniku Face TV.

“Ukrajina jedinstvenija nego ikada, Zapad jedinstveniji nego ikada, a Rusija omraženija nego ikada! Evropa je strašno kriva! Srbija i Crna Gora služe da se potpali vatra i da se Evropa okrene Balkanu! Lavrov – mator čovjek, a laže! Što bi postojala BiH, Srbija ili Crna Gora koja neće služiti Rusiji?! Ili ćemo se protiv toga boriti svi zajedno ili ćemo svi zajedno propasti! Nije samo BiH, čitav region je meta Vladimira Putina! Najbrže će se tu suprotstaviti Kosovo, jer će hitno biti primljeno u NATO! Srbija i RS su predviđene da budu Putinovi nepotopljivi nosači aviona kojima će da prijeti! U slučaju konflikta NATO-a i Rusije i u Beogradu i u Sarajevu smo mete! , poručio je Čanak.

Dodaje da Vučić mora balansirati između dvije zaraćene strane!

“Bližimo se trenutku kada će se morati odlučiti – ili prosperitet sa Evropom ili propast s Rusijom! Vučić nema kud! Vučić će biti pametan da se ne kači za brod koji tone! Putin je brod koji tone! Dodik se preigrao! Dodik je prevarant! Dodik će sa šest ruku biti za NATO, samo da se ne diraju njegove pokradene pare! Dodik će valjati Putinu! Ko će koga prvi prodati – Putin Dodika ili Dodik Putina?! Priznanje RS-a NATO ne bi dozvolio! EU treba primiti zemlje Zapadnog Balkana u članstvo! BiH i Srbija su ostavljene na milost i nemilost ruskom i kineskom utjecaju! Evropa to ne smije dozvoliti! Pozivanje rezervista u Srbiji nije priprema za bilo šta, ne postoji spremnost za učestvovanje u ratu! Ti što najviše vole da ratuju su paravojne jedinice, fašisti, navijači! To su “teretana ratnici”, koji izađu iz teretane pa bi da se biju! U oktobru će biti izbora ako bude oktobra, kaže Čanak.

Ističe da ova kriza može otjerati planetu u propast, u tačku poslije koje nema povratka! Sada su rukavice skinute – vidi se ko je ko, šta je šta!

“Nema sukoba, ovo je brutalna agresija i pokušaj okupacije! Rusija je mafijaški i autokratski organizovana paradržava! Ukrajina i Rusija su u sukobu oko Ukrajine! Kada je čovjek dugo na vlasti okruže ga ulizice i ljige koje od toga profitiraju! Putin je počeo da vjeruje onome što pričaju ljudi oko njega! Takva lupetanja su bila i u Srbiji! Putin se nalijepio na priču o Sovjetskom Savezu i Carskoj Rusiji! Šejtan koji je ovo Putinu šapnuo na uho su obavještajne službe! Ruska vojska nije jaka kako se mislio! Pare su iscurile u jahte koje sada jure po okeanima da ih zaplijene! Loše je napadanje ruskih sportista i umjetnika! Nije ovo nikakav loš put Putina, nego okupacija! Evropa je strašno kriva! Odgovorni su jer nisu reagovali na ranije napade! Isto su govorili o Miloševiću kao o Putinu! Putinu je jedino stalo do Krima! Krim neće dati! Zapalit će vatru na Balkanu, pa će kazati: “Evo vam Balkan, meni dajte Krim”, naveo je Čanak.

“Šta znači poništavanje Crnogoraca u Crnoj Gori ili Bošnjaka u BiH?! Znači isto ono što znači poništavanje Ukrajinaca u Ukrajini! Nacionalne države danas su ostatak prošlosti sa kojim se mora raskrstiti! Tužno i ružno je gledati Lavrova – mator čovjek, a laže! Lavrov priča ono što mu je naređeno! Što bi postojala planeta ako ne postoji Rusija kojom vlada Putin?! Što bi postojala BiH, Srbija ili Crna Gora koja neće služiti Rusiji?! Ili ćemo se protiv toga boriti svi zajedno ili ćemo svi zajedno propasti! Nije samo BiH, čitav region je meta Vladimira Putina! Najbrže će se tu suprotstaviti Kosovo, jer će hitno biti primljeno u NATO! Isto tako je hitno primljena Crna Gora!”, poručio je prvi čovjek LSV.

Glasanje u UN-u, je kako kaže, pokazalo kakva će Vučićeva odluka biti!

“Sve ovo je došlo u nezgodno vrijeme za Vučića! Sada ne smije da da nijednu konačnu definiciju zbog biračkog tijela! Zahlađenje s Rusijom će dovesti do tenzija, ali bi zahlađenje odnosa sa Zapadom dovelo do sloma! Pokušavajući da istjera veliku ulogu u historiji Dodik se previše oslonio na Rusiju! Dodik mislio da će Rusija braniti RS, kao što brani Kosovo! Rusija brani Kosovo samo zato što je Kosovo prepreka Srbije na putu ka EU! To je direktna sabotaža EU puta! Sramota je što ima stranih vojnika na teritoriji bivše Jugoslavije! To je dokaz da rat nije završen! S druge strane, bolje da su Evropske snage tu, nego da nisu, iako smo vidjeli u Srebrenici da to nije neka garancija! BiH prolazi kroz osjetljiv period, ali će iz njega izaći mirna i cjelovita! Putin je mogao da prizna Donjeck i Lugansk jer se s njima graniči! Sa RS-om se ne graniči! Da je letjelica koja je pala ruska, zašto bi Rusi unaprijed pokazivali da nešto mogu! Isto to važi i za Ukrajinu! Mislim da je u pitanju greška koja je pokazala da nas se sve zajedno tiče šta se dešava u Ukrajini! Niko nije pošteđen! Ne razumijem briselsku birokratiju! EU je mirovni projekat! Mora se napraviti jasna diplomatska akcija! Sve zemlje Zapadnog Balkana to trebaju uraditi zajedno! Dok su ove zemlje napolju podložne su raznim utjecajima! NATO članstvo će biti teže”, poručuje Čanak.

U Srbiji će, kako kaže, to ići teško!

“Priče “nas je NATO bombardovao 1999.” su priče za malu djecu! Evropa nije naučila dovoljno! Mislili su da će ih NATO braniti! BiH ne može biti drugačija, nego građanska država! U trenutku potpisivanja Dejtona je bilo ključno prekinuti ubijanje! Ključna greška je što niko nije kriv za to što se desilo! Ne može biti da niko nije kriv! Milošević nije jedini kriv, ali je najveći krivac, jer je bio najiskvareniji! Ako dozvolimo da nam nacionalno bude iznad ljudskog, mi smo saučesnici u zločinima! Milošević je bio početak svega toga! U Beogradu niko nije gledao na dešavanja na Kosovu, jer koga briga kad se ubijaju Šiptari?! Pozivanje rezervista u Srbiji nije priprema za bilo šta, jer u Srbiji ne postoji spremnost za učestvovanje u ratu! Ti što najviše vole da ratuju su paravojne jedinice, fašisti, navijači! To su “teretana ratnici”, koji izađu iz teretane pa bi da se biju! Oni su išli da brane Kosovo, pa su ih vratili jer nisu imali COVID potvrde! Oni su bruka za fašizam! Najviše što mogu je iživljavanje u mračnoj ulici”, ističe Čanak

Dodaje da će u oktobru biti izbora u BiH ako bude oktobra!

“Putin je toliko grešaka napravio, da me ne bi iznenadilo da ga “nalude” na nove greške! Naravno da Putin neće zaustaviti invaziju! Rat počinješ kad god hoćeš, ali završavaš kad možeš! Putin je pokrenuo mašineriju koja će i njega pojesti na kraju! Ako sada stane, nije ostvario cilj, dakle izgubio je rat! Pokazalo bi se da je slabić, loš vođa i da mora otići! On sada mora ići na što više! Putin mora da slomi Ukrajinu kako zna i umije! Ako je ne slomi mora da se ubije! Ako je slomi, a NATO ništa ne uradi, onda će to biti konflikt u srcu Evrope, to će biti novi Černobil! Svijet nikada neće dočekati pravi mir i pravdu! Naučio sam da samo ako postoji državnička spremnost da se zemlja vodi principima, a ne interesima, onda se može negdje stići! Najsvjetliji primjer za to je Milo Đukanović, zaključio je Čanak.

Sukob u Ukrajini

Kadirov: Dobili smo naredbu za ofanzivu, vidjet ćete što znači osveta. Mi štitimo svoje građane

ČEČENSKI čelnik Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da je dobio zapovijed da preraspodijeli svoje snage u Narodnu Republiku Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini.

“Prijatelji, čečenske jedinice dobile su novu naredbu o preraspodjeli svojih snaga. Teritorij Narodne Republike Donjeck postaje zona odgovornosti”, napisao je Kadirov. “Prema zapovijedi, borci čečenskih jedinica moraju započeti aktivna borbena djelovanja i osloboditi niz naselja. Borbene jedinice se pripremaju za jurišne aktivnosti uz aktivnu potporu ministarstva obrane i Glavnog stožera ruskih oružanih snaga”, objavio je.

Kadirov je rekao da su “slične naredbe za početak ofenzive” primile i druge postrojbe njegovog bataljuna Akhmat, koje se nalaze na “alternativnim dionicama linije dodira između regija Zaporižja i Herson”.

“Pokazat ćemo što znači osveta”

Kadirov je komentirao i napad dronovima u Moskvi.

“Nužno je proglasiti izvanredno stanje u Rusiji i iskoristiti sva borbena sredstva kako bi se očistila cijela teroristička ćelija. Umjesto da se koriste termini ukrajinska vojska i ukrajinski političari, trebali bismo ih nazvati pravim imenom – teroristi”, napisao je Kadirov.

“Odgovori na ovakve napade trebaju biti žestoki. Mi štitimo svoje građane. Uskoro ćemo pokazati što znači osveta.”

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Panika u Kremlju: Na udaru ruskih partizana i nuklearni objekat? (VIDEO)

Nakon što su formacije Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus izvršili upad, ruski dužnosnici su organizovali evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane (GUR), izjavio je za nacionalnu medijsku kuću Ukrinform:

“Ruski objekt Belgorod-22, u kojem se čuva nuklearno streljivo, također se trenutno evakuira hitno. To se nalazi blizu Grajvorona.”

Glasnogovornik GUR-a je izjavio da je zbog trenutne situacije u regiji Belgorod primijećeno nekoliko “znakova zabrinutosti” među ruskim vođstvom, što se posebno očituje u evakuaciji lokalnog stanovništva.

“Evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 također je dio mjera koje su poduzete”, naglasio je Jusov. Prema njegovim riječima, svjesni smo da za evakuaciju takvih objekata potrebno je imati plan, angažirati ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja.

Ranije su neki mediji izvijestili o navodnim eksplozijama koje su se dogodile u regiji Belgorod u ponedjeljak. Naknadno su se pojavili izvještaji o prelasku ruskih “dobrovoljaca” s ukrajinske strane na taj teritorij.U ponedjeljak ujutro, na Telegram kanalu Legije Sloboda za Rusiju, objavljen je apel ruskom narodu s porukom “Legija se vraća kući”. U objavi se dodaje: “Vrijeme je da zaustavimo diktaturu iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi dolazimo. Rusija će ponovno biti slobodna.” Također su objavljene fotografije njihovih bijelo-plavo-bijelih zastava koje se vijore “nad oslobođenim gradovima”.

“Danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva”, rekao je jučer ukrajinskim medijima Jusov.Prema izjavama glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsjednik je informiran o navodnom pokušaju proboja. Peskov je opisao događaje u Belgorodskoj oblasti kao sabotažu koja ima za cilj “skretanje pažnje s područja Bahmuta”. Istaknuo je da ruske snage trenutno djeluju kako bi eliminirale “diverzante”.

Iako su obje oružane formacije uključene u sukob s Rusijom na strani Ukrajine, Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim gerilskim borcima, tvrdeći da oni djeluju samostalno i da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izjavio je da Ukrajina nema nikakvu vezu s događajima u regiji Belgorod.

Guverner belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, iznio je svoje mišljenje da je “diverzantsko-izviđačka grupa” ukrajinske vojske prešla na ruski teritorij i napala grad Grajvoron. On je najavio uvođenje “režima protuterorističkih operacija” u regiji, što bi omogućilo poduzimanje “posebnih mjera” i privremeno uvođenje ograničenja.

klix
Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Nevjerovatna snimka iz Ukrajine: Pogledajte kako je ruski vojnik sebi spasio život!

Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti

Rat u Ukrajini bjesni više od godinu dana. Ruske okupacione snage već nekoliko mjeseci pokušavaju zauzeti grad Bakhmut, no i dalje su dijelovi grada pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bakhmut se pretvorio u pravu klaonicu. U nekoliko navrata šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin priznao je da pripadnici njegove privatne vojske trpe ogromne gubitke.

Prigožin je u jednom od svojih posljednjih video snimaka s fronta oko Bakhmuta otkrio da i da su dvije brigade regularne ruske vojske pretrpjele žestoke gubitke i napustile položaje jugozapadno od Bakhmuta nakon što su Ukrajinci izveli kontranapad.

Jedno od najmoćnijih oružja u toku ruske agresije na Ukrajinu pokazali su se dronovi. Ukrajinska vojska ih maksimalno koristi i redovno objavljuje snimke uništavanja ljudstva i tehnike ruske strane. Posljednja u nizu snimki koju je objavila 92. ukrajinska brigada, pokazuje do sada neviđenu situaciju. Preživjeli ruski vojnik, naime, uspio je ispregovarati svoju predaju s – ukrajinskim dronom.

Na snimci se vidi kako ruski vojnik daje znakove letjelici. Nešto kasnije, na snimci se vidi kako ukrajinski vojnici na drugi dron kače poruku s uputstvom za predaju, a potom tu poruku bacaju pred njega u tranšeu. Prema ukrajinskim izvorima u poruci je pisalo da vojnik prati kretanje drona koji će ga odvesti do ukrajinskih položaja (prva snimka).

I to se na kraju i dešava. Dok vojnik trči prema rovovima gdje se nalaze Ukrajinci, u nekoliko navrata uspjeva izbjeći sigurnu smrt od vatre svojih saboraca koji očito pokušavaju spriječiti njegovu predaju (druga polovina snimka koji slijedi).

Na snimci se može vidjeti da ruski vojnik prateći kretanje drona preskače preko svojih mrtvih saboraca koji nisu imali sreće da prežive. Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti.

Snimka je, nastala 9. maja.

Nastavi čitati

Najčitanije