Connect with us

Magazin

Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od jedne vrste raka za gotovo petinu

Published

on

Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti.

Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44.000 ljudi.

Advertisement

Rak crijeva

Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.

Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti. Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se provodi pod nazivom Million Women Study.

Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.

Advertisement

Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.

Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od opasnosti od razvoja raka crijeva.

Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije ispitivao učinak suplemenata kalcija.

Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji.

Advertisement
Pixabay

Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.

Crveno meso

Istraživači su su otkrili i to da 20 grama alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od 8 posto.

Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov učinak na poticanje razvoja raka.

Advertisement

I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva, kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.

Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

HINA

Advertisement

Magazin

Za vikend se počastite ‘kraljevskim’ iftarom: Evo kako da napravite najukusniju begovu čorbu

Published

on

By

U današnjem prijedlogu za iftar, donosimo vam recept za begovu čorbu, “kraljicu svih čorbi” u bosanskoj kuhinji.

Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:

Sastojci:

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna, 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Advertisement

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

Advertisement

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

Radiosarajevo.ba

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Imate poteškoće da zaspite? Metoda 4-7-8 obećava da ćete u san utonuti za 60 sekundi

Published

on

By

Metoda disanja 4-7-8 temelji se na drevnim tehnikama disanja iz Indije, a obećava da ćete zaspati za samo 60 sekundi.

Istraživanja sugerišu da sporo disanje, higijena spavanja i metode opuštanja mogu biti korisnije u liječenju nesanice od nekih uobičajenih farmakoloških tretmana.

Jedna od njih je i metoda disanja 4-7-8. Ovu metodu disanja razvio je dr. Andrew Weil, ljekar integrativne medicine, a temelji se na vježbama pranayame – drevne tehnike disanja koja potiče iz Indije.

Što više prakticirate ovu tehniku ​​meditacije to bi vam ona mogla biti učinkovitija u nastojanjima da zaspite. Ova praksa može pružiti i osjećaj opuštenosti, kao i poboljšati način na koji vaše tijelo reagira na stres, navodi Healthline.

Za pripremu, stavite vrh jezika na nepce, iza dva prednja zuba. Cijelo vrijeme držite jezik za zubima i napućite usne ako je potrebno, piše Klix,

Advertisement

Kako napraviti metodu 4-7-8?

  • Zatvorite usta i tiho udahnite kroz nos. Brojite do 4.
  • Zadržite dah 7 sekundi. Ovo je najvažniji dio metode.
  • Izdahnite (uz šištanje) 8 sekundi.

Kada ponovno udahnete, počinje novi ciklus. Završite četiri puna ciklusa, ali pustite svoje tijelo da spava ako osjetite da opuštanje dolazi ranije.

Nastavi čitati

Magazin

Ljekar o bolestima bubrega: ‘Ove simptome ne biste smjeli zanemariti’

Published

on

By

Bubrezi su ključni vitalni organi smješteni retroperitonalno, odnosno, iza potrbušnice. Veličina bubrega približno odgovara ljudskoj šaci. Njihova osnovna funkcija uključuje filtraciju krvi, uklanjanje toksina, viška tekućine i otpadnih tvari kroz mokraću. Uz to, bubrezi igraju ključnu ulogu u ravnoteži elektrolita i minerala u organizmu, proizvodnji hormona koji reguliraju krvni pritisak, stvaranju crvenih krvnih stanica te održavanju zdravlja kostiju.

Ako bubrezi ne funkcioniraju ispravno, otpadne tvari mogu se nakupljati u krvi, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Nefrolog dr. Jelenko Lazić, ispričao je za Net.hr koji su simptomi bolesti bubrega te kako se otkriva i liječi te je savjetovao kojih pozitivnih životnih navika bi se ljudi trebali pridržavati.

Advertisement

Funkcije bubrega

Bubrezi imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i ravnoteže u tijelu, a njihova pravilna funkcija nužna je za niz vitalnih procesa. O njihovoj važnosti, ulozi i utjecaju na organizam govori nefrolog dr. Lazić.

“Nabrojio bih šest glavnih funkcija bubrega: prva se odnosi na izlučivanje štetnih tvari mokraćom, druga je regulacija krvnog pritiska, treća je regulacija kiselosti krvi, četvrta je regulacija elektrolitskog sastava krvi, peta je izlučivanje eritropoetina koji ima ulogu u stimulaciji nastanka crvenih krvnih stanica i šesta je pretvorba vitamina D iz neaktivnog u aktivni oblik koji ima veliku ulogu u metabolizmu kalcija i očuvanju zdravlja kostiju”, objašnjava Lazić.

Simptomi bolesti bubrega

Ljekar je naveo i važne simptome koji mogu upućivati na bolest bubrega. Pravovremeno uočavanje tih znakova ključno je za rano postavljanje dijagnoze i sprječavanje daljnjeg napredovanja bolesti.

Advertisement

“Kako su bolesti bubrega brojne, i očituju se različitim simptomima i znakovima, teško ih je sve nabrojati, ali ovo su neke od najvažnijih:

  • visoka temperatura, zimica, tresavica, bolnost u području bubrega
  • krv u mokraći
  • jaka bol u području bubrega
  • povišene vrijednosti ureje i kreatinina u laboratorijskim nalazima
  • prisutnost bjelančevina (proteina) u mokraći
  • prisutnost bijelih krvnih stanica (leukocita) u mokraći”, ističe dr. Lazić.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Lazić ističe kako loša prehrana i životne navike mogu loše utjecati na funkciju bubrega te preporučuje raznovrsnu prehranu i mediteransku dijetu za očuvanje zdravlja cijelog organizma pa tako i bubrega.

“Za ljude s oštećenim bubrezima važno je ograničiti unos bjelanjčevina, a u kasnijim stadijima hronične bubrežne bolesti važno je paziti na unos hrane bogate kalijem i fosfatima. Za zdravlje bubrega je važan unos soli koji treba biti ispod 5 grama dnevno. Viši unos NaCl povisuje pritisak i na duži rok oštećuje bubrege”, upozorava nefrolog dr. Lazić.

Advertisement

Kako bi se dugoročno očuvalo zdravlje bubrega, važno je pridržavati se određenih životnih navika, a ljekar ističe koje promjene u svakodnevnom životu mogu imati pozitivan utjecaj na funkciju bubrega.

“Zdrav način života, svega pomalo, sve umjereno, redovita tjelovježba u skladu s dobi, mediteranska prehrana, redovite kontrole krvnog pritiska, godišnje kontrole laboratorijskih nalaza kod izabranog ljekara”, poručuje dr. Lazić.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Zašto je važno da ne preskačete sehur tokom ramazana

Published

on

By

Ramazan je mjesec posta, duhovne discipline i samoproučavanja, ali zdrav post podrazumijeva i pravilnu ishranu.
Shodno tome, preskakanje sehura može imati velike posljedice na zdravlje i energiju tokom dana, što je bitno razumjeti posebno u dužim danima posta.Sehur je bitan faktor u održavanju energije, hidratacije i ravnoteže tokom dana. Tokom, ramazana, tijelo doživljava mnoge promjene koje uključuju duže periode bez hrane i tečnosti.

Preskakanje sehura može dovesti do problema poput iscrpljenosti, smanjenja koncentracije i glavobolje jer tijelo na duži vremenski period ostaje bez potrebnih nutrijenata.

Zdravstveni stručnjaci savjetuju da se sehur ne preskače jer hrana koja se konzumira rano ujutro može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima poput integralnih žitarica, jaja, voća i povrća pomaže u održavanju energije i smanjuje osjećaj gladi.

Na ovaj način tijelo se opskrbljuje nutrijentima koji pomažu u smanjenju osjećaja iscrpljenosti, a također i u sprječavanju dehidracije. Preskakanje sehura povećava rizik od niskog nivoa šećera u krvi što dovodi do umora, nesvjestice i smanjene sposobnosti koncentracije.

Advertisement

Mnoga istraživanja su pokazala da tijelo kada ne dobije odgovarajuće hranjive tvari ujutro, koristi rezervne izvore energije u organizmu brže, što povećava osjećaj iscrpljenosti tokom dana. Osim toga, tijelo postaje osjetljivije na glavobolje, smanjeni imunološki odgovor i nisku koncentraciju.

S obzirom na brojne zdravstvene aspekte, sehur je ključ za zdravlje tokom ramazana. Izazov je postići balans u ishrani, ali je od važnosti ujutro uzeti vrijeme za zdrav obrok koji će vam omogućiti da lakše prebrodite sate posta, piše Klix.

Osim mnogih fizičkih prednosti, sehur doprinosi mentalnoj stabilnosti i duhovnoj praksi. On pomaže u povećanju fokusa na obavljanje duhovnih obaveza i podupire postizanje unutrašnje ravnoteže.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Preminuo Mustafa Paldum, brat Hanke Paldum: Pjevačica se oprostila od njega

Published

on

By

Hanka Paldum podijelila je tužnu vijest da je preminuo njen brat Mustafa Paldum. Imao je 77 godina.

Od njega se oprostila na društvenim mrežama napisavši: “Dragi moj brat Mustafa”.

Dženaza će biti obavljena danas u 13:30 na mezarju Bare u Sarajevu. Tevhid će u isto vrijeme biti proučen u Bakir-babinoj džamiji.

Osim Mustafe Palduma, Hanka Paldum ima i dvije sestre – Raziju i Rasemu i brata Avdu.

Iza Mustafe Palduma ostale su supruga Saima i kćerka Selma.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Prvi put postavljen super izdržljivi asfalt: U njemu je novi materijal koji sprječava nastanak ulegnuća, rupa…

Published

on

By

Prvi put u Velikoj Britaniji uspješno je testirana nova površina ceste poboljšana grafenom, koja je prihvatljivija za okoliš i za automobile.

Kompanija sa sjedištem u Redcaru, Universal Matter GBR Ltd, koja sarađuje s Tarmacom, kompanijom za izgradnju cesta, i Redcar & Cleveland Borough Councilom, postavila je prvu javnu cestu u Velikoj Britaniji koristeći inovativni aditiv Genable Pavement na bazi grafena.

Dodatak grafena asfaltu omogućuje duži životni vijek ceste, smanjuje ulegnuća, pucanje i povećava otpornost na udarne rupe. Ovo obećava glatko putovanje za vozače, s manje štetnim dugoročnim utjecajem na njihove automobile, nudeći potencijal za značajno smanjenje ugljičnog otiska.

Novi poboljšani asfaltni materijal prethodno je testiran na nekoliko parkirališta u Sjedinjenim Državama i Kanadi te na ispitnoj stazi Nacionalnog centra za tehnologiju asfalta (NCAT), ali ovo je bila prva demonstracija na javnoj cesti bilo gdje u svijetu.

Advertisement

Aditiv grafena dodan je u više od 150 tona asfalta u tvornici asfalta Tarmac Coxhoe u Durhamu, koji je zatim prevezen u Country Park Flatts Lane, na rubu Middlesbrougha, gdje je građevinski tim postavio novu ulaznu cestu.

Universal Matter (Ontario, Kanada) je razvio čišću, bržu i ekonomičniju tehnologiju za proizvodnju grafena, naprednog nanomaterijala na bazi ugljika sa širokim rasponom primjene. Grafen je u obliku saća 200 puta snažniji od čelika koji se može rastegnuti dvostruko više od vlastite duljine.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije