Connect with us

Cazin

Cestovni projekti u Bihaću i Cazinu stali zbog dokumentacije (VIDEO)

U Bihaću je održan radni sastanak predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona sa direktorom Cesta Federacije Ljubom Pravdićem i savjetnikom federalnog premijera Dedom Pjanićem. Nastavak radova na dva cestovna projekta u Bihaću i jednom u Cazinu se očekuje uskoro. Problem je nastao kod izdavanja građevinskih dozvola za koje je potrebno da investitor dostavi dokumentaciju.

Ministar građenja, prostornog uređenja i okoliša USK-a Adnan Alagić (NES) zadovoljan je održanim sastankom – razgovaralo se o tehničkim detaljima kako da ovi procesi budu ubrzani: „Naravno da ne mogu niti ja niti Vlada biti zadovoljni dinamikom dosadašnjih radova. Ono što građani žele – nije na terenu izvršeno. Mi to moramo objašnjavati građanima. Zbog čega se na terenu ne radi? Građane ne interesuje papirologija i birokratija. I ne treba. Zašto se ne radi? Ne radi se jer nema dokumentacije“.

Jedan od projekata čija bi realizacija uskoro trebala početi u fazama je put u bihaćkom naselju Mali Lug koji preko Čavkića i Srbljana izlazi na cestu prema Bosanskoj Krupi.

„Dogovorili smo se za buduće korake, kako uraditi fazu koja može ići u realizaciju vrlo brzo. Tu postoji naša urbanistička saglasnost izdata – ništa nije stalo zbog nas. Nije se moglo pristupiti izradi građevinske dozvole jer dokumentaciju, koju treba investitor dostaviti u toj fazi između urbanističke i građevinske, nije dostavljena Ministarstvu“, navodi ministar Alagić.

Druga dva projekta, obilaznica kod Cazina i devijacija ceste kod bihaćkog Doma zdravlja, u zastoju su zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ovih dana očekuju se potrebne dozvole lokalnih uprava radi pribavljanja građevinskih dozvola.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES) ističe kako mu je žao što se ovakve stvari rade baš u zadnjem trenu: „Sredstva za te projekte su išla putem kreditnih sredstava MMF-a koji je dogovoren 2014., potpisan 2016. Rok za istek tih sredstava, tog kredita, jeste novembar 2022. godine – za nekoliko mjeseci, a mi danas rješavamo još tehničke stvari“.

Šta je razlog zastoja u projektima – ne zna se jer predstavnici Cesta Federacije nisu željeli da govore pred kamerama, ali je činjenica da je problem putne infrastrukture u Unsko-sanskom kantonu prisutan već godinama.

federalna.ba

Cazin

U Cazinu uhapšen 36-godišnak, kod njega pronađena veća količina droge

U naselju Mala Lisa, grad Cazin, 36-godišnji muškarac M.D. (36) je lišen slobode nakon što je prilikom pretresa objekta u kojem boravi pronađena veća količina različitih vrsta droge, uključujući marihuanu, speed, kokain, i slično.

M.D. je odmah priveden u prostorije Policijske stanice, a nezvanično saznajemo da se tereti za krivično djelo “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava”.

Očekuje se da će policijska istraga utvrditi sve relevantne činjenice vezane uz ovaj slučaj, nakon čega će se donijeti dalje pravne odluke u vezi s optužbama protiv M.D.

Nastavi čitati

Cazin

Protekla 24 sata u Cazinu: Stavljanje u promet opojne droge, drsko ponašanje, saobraćajne nesreće

U proteklih 24 sata, na području Grada Cazin, evidentirani su različiti događaji i pojave koje su zahtijevale intervenciju nadležnih službi. Evo sažetog pregleda:

Policijski Izvještaj:

 1. Krivična djela:
  • Na Ul. Žrtava domovinskog rata, jedno lice je uhvaćeno u stavljanju u promet opojnih droga.
 2. Javni red i mir:
  • Na Hajrulahovića brdu u 13:45 sati, zabilježeno je držanje opasnih životinja bez veza lancem.
  • Na mjestu Polje u 15:00 sati, zabilježeno je drsko ponašanje jednog lica prema drugom.
 3. Saobraćajne nezgode:
  • Na magistralnom putu M 4.2 Ćoralići, u 12:15 sati, došlo je do slijetanja vozila s kolovoza uz materijalnu štetu, bez povrijeđenih lica.
  • Na regionalnom putu D.Koprivna, u 15:20 sati, zabilježen je sudar s materijalnom štetom, pri čemu je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede (LTP).
  • Na magistralnom putu Skokovi, u 19:15 sati, dogodio se sudar s materijalnom štetom, uz jedno lice koje je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nije bilo izvještaja o intervencijama ili događajima koji zahtijevaju vatrogasnu pomoć.

Hitna služba Doma zdravlja:

 • Ukupno je obavljeno 60 pregleda, a zabilježene su četiri povrede koje su zahtijevale korištenje saniteta.

Opskrba električnom energijom:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać obavještava da je planiran prekid isporuke električne energije za trafo-područje Prilog 1.

Stanje na putevima:

 • Zbog novih sniježnih padavina, centralni i zapadni krajevi imaju usporen saobraćaj. Posebno se upozorava na planinske prevoje i nekoliko dionica gdje je snijeg otežao vožnju. Također, naglašava se oprez zbog moguće poledice i opasnosti od odrona.

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se redovito prema rasporedu.

Granični prijelazi:

 • Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Međutim, autobusi i teretna vozila ne mogu proći preko graničnog prijelaza Orašje-Županja zbog protesta u Hrvatskoj.

Ovim informacijama želimo građanima pružiti pregled situacije u proteklih 24 sata na području Grada Cazin. U slučaju dodatnih pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama, molimo kontaktirajte nadležne institucije.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Ogrešević o smjeni Sebije Izetbegović: “NiP je dobio izbore na toj priči, ali ostatak države ne doživljava to kao nacionalnu temu”

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević govorio je danas za Source.ba portal.
Tema razgovora nam je bila aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

Dotakli smo se i aktuelnosti i smjene Sebije Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a.

U prilogu poslušajte razgovor na ovom LINKU.

Nastavi čitati

Najčitanije