Čović o akcizama na gorivo i manjem PDV-u: Moramo znati da li time zaista pomažemo

U Mostaru je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje se medijima obratio predsjednik stranke Dragan Čović.

Povodom odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji diferenciranu stopu PDV-a i ukine akcize na gorivo, kazao je da su i HDZ-ovi poslanici učestvovali i dali svoj doprinos u ovim temama. Kazao je da bi sljedeće sedmice trebala biti održana i hitna sedmica na ovu temu.

“Mi smo zakazali sjednicu, ali nismo mogli dogovoriti ove sedmice pa je zakazano za 24. ovog mjeseca. Bilo je kolega koje su htjele hitnu sjednicu samo za određene tačke. Do te sjednice, ja sam jutros pismeno zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara finansija u FBiH i RS-a da nam dostave osvrt na prijedloge. Želimo da vidimo šta to znači, da li ovime nešto zaista i pomažemo. Pravimo li više štete ili koristi. Ako ukidamo akcize, želimo da znamo šta to znači, isto je i za PDV”, rekao je Čović.

Borrel i izborne reforme

On je najavio i da će šef evropske diplomatije Josep Borrell doći u srijedu u Sarajevo i da će tom prilikom sa njim razgovarati predstavnici tri naroda.

“Nedavno sam sa evropskim zvaničnicima imao Zoom sastanak. Dogovorili smo se da se moramo vrlo brzo okupiti, mislim da i Borrell dolazi tako da bi se donijeli zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje. Mislim da će i sastanak biti tako formiran sa predstavnicima tri naroda iz BiH”, naveo je on.

Ističe da su Hrvati i Bošnjaci do sada imali “komociju bilateralnih razgovora”, ali da kad dođe do Parlamenta BiH, neće moći bez uključivanja srpskog naroda.

Izrazio je optimizam da će međusobni sastanci vrlo brzo biti i nastavljeni “jer vremena više nema oko toga”. Smatra da će razgovori ići u istom tonu kao i do sada. Odnosno da će se fokusirati na rješavanje izbora u domove naroda, a nakon toga i u Predsjedništvo BiH.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.