Connect with us

BiH

“Dodik podnosi Lavrovu raport o uništavanju BiH, možda mu pokloni još koju ikonu sa okupiranih luganjskih i donjeckih oblasti”

Published

on

Samo, Milorad Dodik se ne planira vraćati tek tako u Banjaluku, on bi, da prostite, sa Lavrovim da ga povede majčici… Rusiji. Doduše, neće Milorad Durak Dodik u Moskvu, tamo je praznilo od gužve kojekakvih čečenskih instagram boraca, draži je njemu otmjeniji Sankt Peterburg.

Piše:  Dragan BURSAĆ

Možda ruski Ribentrop Sergej Lavrov još nije siguran da li će doći i da li uopšte može doći u Srbiju, ali će zato bosanski krestijanin Milorad Dodik iz RS-a stići u Beograd da se sastane sa Lavrovim. Bez obzira na (ne)dolazak istog.

Kako je to moguće, pitaće se mnogi?

“Njihova stvar“ je uništavanje BiH

Pa tako lijepo, Dodikovo je da se po komandi nacrta na beogradskom zbornom mjestu 6. juna i da iz prvih redova, sa Vulinom i Dačićem, dočekuje jednog od najviših predstavnika okupacione ruske sile. Pa ako Lavrov dođe, eto mu prilike da uruči kiticu… cvijeća i da raportira moskovskom Ribentropu, kako ide “njihova stvar“. A možda mu pokloni još koju ikonu sa okupiranih luganjskih i donjeckih oblasti. Ima toga sad na izvoz, ihaaaj.

“njihova stvar“ je permanentan rad na uništavanju države Bosne i Hercegovine i svaki mogući pokušaj izazivanja kriza u zemlji sa ciljem secesije, podjele, rata i krvi. Eto, zato se podnosi raport Lavrovu i zato se od Rusa čekaju nove instrukcije.

Ako Lavrov pak ne dođe, a Bože moj, nije se problem vratiti nazad u Banjaluku, ne bi li se smislila kakva nova autohtona pakost.

Sanktpeterburška ladanjska kuća

Samo.

Samo, Milorad Dodik se ne planira vraćati tek tako u Banjaluku, on bi, da prostite, sa Lavrovim da ga povede majčici… Rusiji. Doduše, neće Milorad Durak Dodik u Moskvu, tamo je praznilo od gužve kojekakvih čečenskih instagram boraca, draži je njemu otmjeniji Sankt Peterburg.

I nije laž. Makar mu je to namjera.

 

U zvaničnom republikosrbijanskom saopštenju stoji ovo:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će se u utorak sastati sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Beogradu, dok je za 17. jun najavio susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Rusiji.“

Treba napomenuti, da je Dodik dobio poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

E sad, zlobnici bi rekli, kad nemaju koga pozvati, Rusi pozovu duraka Dodika, a opet oni drugi zlobnici bi dodali, kako Lavrov kad nema gdje otići, ode u Beograd da se sastane za balkanskom ekspoziturom FSB-a.  I svi bi bili u pravu.

Oni najveći zlobnici među njima, kazali bio da ne ide Dodik samo na nekakav ekonomski forum, jer bi Dodiku bilo priličnije da ide na antiekonomske forume, pa da objašnjava kako se uništava ekonomija, nego ide da posjeti nekretninu u narečenom gradu na Nevi.

A ni to nije bez potpore u realnosti, jer je nedavno ugledni novinar Ivica Puljić u svom prisjećanju kazao kako mu je jedan ruski diplomata nehotice saopštio da Milorad Dodik ima kuću u St. Peterburgu.

I tako, kako se čini, već dobijamo obrise mjesta na kome će se Dodik u slučaju da se međunarodna zajednica ne počne petljati u svoj posao preseliti za stalno, ako izbjegne zatvor.

E sad, da li je ovo žurka useljenja u gradu Dostojevskog ili je samo namještanje gajbe, vidjećemo u najskorije moguće vrijeme.

Predgrupa za Lavrovljeve fašiste

Ali da Dodik ništa ne prepušta slučaju i da je odavno odabro ratnu stranu, svjedoči i generalna proba institucionalnog uvlačenja Rusima u anus. O da, ima i to. Najnovija doza rektalnog alpinizma, zakazana je za ponedjeljak, kada će se u skupštini RS-a u Banjaluci, mimo svijeta i civilizacije, poslanicima Dodikovim obratiti ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Opet bi zlobnici rekli: kad nema gdje, ode u banjalučku skupštinu – tamo mogu svi.

 

A mogu li?

Nema tamo niti jednog stranog ambasadora osim ruskog, a koji gostuje na sklepanu temu, „Razmatranje informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske“. Ovo shvatite kao ideološko-fašističku predgrupu Lavrovljevom limenom orkestru.

A zašto nema drugih ambasadora, kad bi bukvalno svi mogli progovoriti o toj i takvoj političkoj, a još više bezbjednosnoj situaciji u RS-u, i režimu koji svakodevno propagira otcjepljenje i budući rat? A imali bi drugi ambasadori šta reći na riječi pozvanog Kalabuhova, koji je na početku fašističke ruske invazije na Ukrajinu kazao sljedeće, citiram: “Rusija će reagirati u slučaju članstva BiH u NATO

I stvarno, zašto nema drugih ambasadora?

He, he, kako ste naivni, pa nema ambasadora zato što je genijalni Dodik, pazite sad, PRETPOSTAVIO da se neće odazvati na njegove pozive, pa ih nije ni pozvao. Sjajan formalno-logički luping. I možda je pretpostavka majka zajeba, ali je u Dodikovom slučaju majka izgovora.

Tamo gdje Vučić ne smije nogom, Dodik ide glavom

Kako god, Dodik je odavno odabro svoju-rusku stranu i rečenice kako je on pragmatičan pa mijenja strane kako vjetar duva – više ne stoje. Jednostavno zato što onaj ko upadne u ruski zagrljaj više nikad iz njega, makar živ, ne izlazi. Zna to vrlo dobro Dodik i koliko god želio, -a ne želi – da izađe iz baćuškinog zagrljaja, mora plesati kazačok i izigravati (a to ga dobro ide) Vučićevog brata duraka iz unutrašnjosti, koji je luđi od samog Vučića.

I što se kaže, gdje Vučić neće nogom, hoće Dodik glavom. A ta glava baš ima puno posla ovih dana, pa će tako nakon ruskog -intervenisaćemo u BiH – ambasadora da preda raport Lavrovu, a onda piči ruskoj kući. Čuj mene, na ekonomski forum u Sankt Peterburg.

Karta u jednom pravcu? Još uvijek ne, ali se sprema.

I sad promatram tu famoznu briselsko-berlinsku međunarodnu zajednicu. Možda ljudi čekaju da Dodik sam ode za Rusiju i više se nikad ne vrati. Ne bih se čudio!

(Autonomija)

BiH

Schmidt: Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH, ja to neću dozvoliti

Published

on

By

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa u posjeti je Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nakon razgovora sa ministricom vanjskih poslova Japana se obratio medijima.

Naime, Schmidt je kazao kako je ova posjeta izuzetno značajna za BiH posebno trenutku velikih političkih tenzija.

“Hvala što ste ovdje. Međunarodna zajednica je uistinu svjesna koliko je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu. Današnja posjeta je neizmjerno bitan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnom periodu ove zemlje. Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku shvataju vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik BiH izraziti svoju zahvalnost minstirici vanjskih poslova Japana na radu u Vijeću za implementaciju mira, a to ću ponoviti uskoro i kada budem posjetio Tokio”, kazao je Schmidt.

Potom je dodao:

“Trenutno je potrebno mnogo podrške BiH, suočavamo se sa izazovnim periodom. Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH. Ja to neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira. Niko nema pravo uskraćivati ljudima izgled i nadu za EU. Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajedno djelujemo za bolju budućnost BiH i njen razvoj. Pozivam svakog ko ima kontakt sa ljudima u Banjaluci da ih upozori da brinu o ljudima, a ne da igraju igre i donose zakone. Zakone poput zakona o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju, poštovanju. Radujem se što se desila ova historijska posjeta ministrice Japana u BiH”.

N1

Nastavi čitati

BiH

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u BiH, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

Published

on

By

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim fokusom na epidemiju morbila. Razgovarali o značaju prevencije i vakcinacije. Osvrnuli smo se i na opasnosti na bazenima, kao i na druge faktore koji utiču na naš svakodnevni život tokom toplotnog vala. Za N1 su govorile doktorica Agnesa Porović Hodžić, specijalista higijene i medicinske ekologije, i doktorica Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Sa današnjim danom u Kantonu Sarajevu više od 4.315 je oboljelih od morbila.

“Pik epidemije je bio sredinom maja, sad je u opadanju, ali to ne znači da je epidemija završila, trajat će ona još. Sedmično je manje od 100 oboljelih, najviše je djece. Prvom dozom vakcine MRP-a vakcinisano je 80 posto djece, a u drugim dobnim skupinama smo na 60 posto”, izjavila je doktorica Anisa Bajramović.

Četiri bebe umrle od velikog kašlja

Svaki roditelj zna da mora vakcinisati djecu, a zdravstveni sistem je dužan da obavijesti, napominje ona.

“Pandemija covida je uticala djelimično da su roditelji popustili s pažnjom na važnosti vakcine. Roditelji su poslije shvatili ozbiljnost i dovodili djecu na vakcine”, rekla je doktorica, ističući da je vakcinacija dostupna u svim domovima zdravlja.

Saopćila je i da od jučer imaju prvu prijavu smrti od morbila, a u pitanju je mladić od 17 godina.

“Sprema se izvještaj sada za FBiH, gdje će se opisati epidemija pertussis i morbila. Pertussis kako je počeo u FBiH od prošle godine, od novembra registrovane su četiri smrti beba, to je vrlo loša brojka”, istaknula je doktorica Bajramović.

Podcrtala je i da morbile ne biraju, od morbila može da oboli svaka osoba koja nije vakcinisana. To može i kod odrasli i kod djece da se desi.

Ispravnost vode na bazenskim kupalištima

U Novom danu smo govorili i o vodi u bazenskim kupalištima.

“Svima nam je  neophodno osvježenje, sama rekreacija je dobra, ali na bazenu treba voditi računa jer prijete i brojne negativne posljedice po zdravlje ljudi“, kaže doktorica Porović Hodžić.

O kontroli bazenske vode, dodaje, vodi računa Zavod za javno zdravstvo KS, koji kontinuirano vrši zdravstveni nadzor nad svim bazenskim kupalištima u KS.

“Uzrokovanje vode vrši se dinamikom kako to je definisano pravilnikom. Građani se mogu informisati kakva je voda ispitana, i taj rezultat bi trebao biti izložen na vidnom mjestu na bazenskim kupalištima”, kazala je  Agnesa Porović Hodžić.

Nastavi čitati

BiH

Radnicima u FBiH omogućena pomoć od 2.768 KM, poslodavci na vas je red

Published

on

By

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije. Pravo na ovu pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima osoba koja ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu.

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.768 KM u skladu sa finansijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom uredbom. Također, može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Isplata pomoći moguća u šest tranši

Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalno šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.768 KM. Također, pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Pravo na isplatu pomoći imaju svi zaposlenici koji su zatečeni u radnom odnosu na dan donošenja akta koji je poslodavac dužan donijeti (naprimjer, odluka, pravilnik) kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate, a bez diskriminacije na bilo koji način. Ukoliko zaposleniku prestane radni odnos, poslodavac koji pomoć isplaćuje u više tranši nema obavezu isplate preostalih tranši zaposleniku nakon prestanka radnog odnosa. Određeno je i da se pojedinačni akti koje donosi poslodavac za ostvarivanje ovog prava obavezno donose u pisanom obliku.

Poslodavac je dužan, do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili dijela pomoći, dostaviti nadležnoj Poreznoj ispostavi Izvještaj o isplati pomoći. Porezna uprava FBiH je dužna zbirne podatke iz ovog izvještaja dostaviti Federalnom ministarstvu finansija do kraja mjeseca za prethodni mjesec. Podatke o ukupno isplaćenoj pomoći, u skladu sa ovom uredbom, Porezna uprava je dužna dostaviti Ministarstvu do 15. februara 2025. godine. Na osnovu ovih podataka, Ministarstvo će dostaviti Vladi FBiH Informaciju o izvršenim isplatama pomoći u skladu sa ovom Uredbom.

Uredba važi do kraja godine

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a prestaje važiti 31.12.2024. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju Uredbe, isplata neoporezive pomoći radnicima će direktno imati utjecaj na povećanje njihove kupovne moći i lakše podnošenje inflatornog pritiska uzrokovanog i vanjskim i internim utjecajima na koje oni ne mogu utjecati. Sa aspekta pravednosti, mjera ima za cilj povećanje socijalne pravde posebno uzimajući u obzir zaposlene sa najnižim primanjima.

Prema podacima od Porezne uprave, oko 120.000 radnika prima najnižu plaću, a još dodatnih 70.000 radnika prima nešto višu plaću od najniže, odnosno plaću u iznosu do 800 KM. S druge strane, naglašeno je da ovu mjeru treba razmatrati i sa aspekta poslodavaca i to sa više strana. Prvenstveno, treba imati u vidu da će poslodavci imati priliku kroz ovu Uredbu pomoći svojim zaposlenicima, a bez dodatnog poreznog opterećenja, dok će s druge strane ova mjera doprinijeti zadržavanju radnih mjesta i smanjenju fluktuacije radnika.

Istaknuto je da je ova uredba samo dio seta fiskalnih mjera koje kroz svoje programe rada planira provesti Vlada FBiH, a posebno se to odnosi na donošenje novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, te se Uredba treba posmatrati u cjelokupnom kontekstu mjera koje provodi Vlada. Sve ove mjere u kombinaciji sa investicijskim ciklusom u polju prometne povezanosti imaju cilj generirati veći ekonomski rast Federacije BiH.

461 KM na mjesečnom nivou

Navedeno je da sa propisanom pomoći svaki radnik može dobiti do 2.768 KM u periodu važenja Uredbe, što iznosi 461 KM na mjesečnom nivou. Potpuna primjena ove uredbe osigurat će da minimalno mjesečno primanje koje zaposlenik primi putem transakcijskog računa bude iznad prosječne neto plaće u FBiH, uključujući i naknade koje poslodavci isplaćuju zaposlenicima, piše Fokus.ba

Ovom Uredbom, Vlada FBiH omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim zaposlenicima isplate novčanu pomoć, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nastavi čitati

Najčitanije