Connect with us

BiH

“Došao sam iz Bijeljine da podržim, Dženan je dijete BiH, ovo je kraj svijeta”

Nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, medijima i okupljenim u suzama se obratio Svetomir iz Bijeljine, a koji je jutros stigao u Sarajevo kako bi pružio podršku porodici Memić.

“Došao sam iz Bijeljine da podržim i nadao sam se istini i pravdi. Od ovog nema ništa, ljudi. Još nam je samo preostalo da kažu da je Dženan sam sebe ubio i da više nema suđenja, više nema ništa da slažu. Ovo je kraj svijeta – da mi u svojoj lijepoj Bosni i Hercegovini imamo to da nas sudije gledaju u oči i lažu takve stvari. U Bosni nema mira dok ne bude revolucije! Revolucija će donijeti mir svima nama! Kad će to biti? Ja to neću doživjeti”, rekao je Svetomir u suzama.

Dodao je – Dženan je dijete cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je optuženog Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

N1

BiH

Nebojša Marović nije sankcionisan i dalje liječi: Na kostima Srebreničana vršio eksperimente, potom ih zabetonirao

Kosti koje su pronađene u dvorištu Nebojše Mraovića u Brčkom su posmrtni ostaci Mensura Nukića i Salke Hadžića, žrtava srebreničkog genocida, potvrđeno je identifikacijom u Komemorativnom centru u Tuzli. Nebojša Mraović, ljekar po zanimanju, kosti je u svoje dvorište donio još 1997. godine, koristio ih, kako je ranije kazao, za eksperimente i planiranje operacija, a zatim zabetonirao ispod fontane.

Slučaj je ovo koji otvara brojna pitanja, ali i zahtijeva reakcije, ne samo pravosudnih institucija nego i ljekarskih komora, jer je Mraović, kao ljekar, duboko iznevjerio svoju dužnost čuvara medicinske etike, a kao čovjek, ljudskog dostojanstva.

Nekompletni posmrtni ostaci Mensura Nukića i Salke Hadžića pronađeni su 2000. godine u masovnim grobnicama u Vlasenici. Kako ni godinama kasnije članovi porodice nisu pronašli kompletne posmrtne ostatke, ukopi su obavljeni 2011. i 2022. godine. No, od traženja porodice nisu odustale. Poziv na identifikaciju posmrtnih ostataka koji su pronađeni zakopani u dvorištu u Brčkom, Idriza Nukića je, na prvu, ostavio bez teksta, no kasnije su se, kaže, otvorila nova pitanja i sumnje u vezi glavnim akterom priče – ljekarom Nebojšom Mraovićem, piše Federalna.

“On nema ni ljudskosti, nema ni morala – nema ništa. Njegove izjave navodno da je išao u lov – ja poštujem to, ali on je išao u lov na ljude. On bi mogao da otvori još tih kutija, a vidjet ćemo – sud će reći svoje najbolje”, govori Idriz, brat ubijenog Mensura Nukića.

Teško da čovjek nakon genocida može pomisliti na nešto gore i monstruoznije, kaže Fatima Berković, rođaka ubijenog Salke Hadžića. A onda vam, priča, 28 godina poslije saopće da je neko pronašao posmrtne ostatke za kojima tragate i uzeo ih sebi: “To je nešto grozno, s obzirom na to da je to ljekar, a ne znam ni može li se takva osoba nazvati ljekarom. Očekujem da čovjek bude kažnjen. Vršiti eksperimente nad nečijim kostima, uzimati samovoljno, toliko držati, zakopati u dvorištu – ja ne znam, to za mene nije čovjek, a kamo li ljekar“.

Federalna televizija je, nakon identifikacije žrtava, pokušala stupiti u kontakt s Mraovićem, no naši pozivi su odbijeni. Nakon što je prijavljen, te izvršena ekshumacija, Mraović, saznajemo, nije osjetio krivicu. U ranijim medijskim istupima je obrazložio otkud kosti u njegovom dvorištu.

„On je prilikom lova išao često na to područje, pronašao je neke kosti i donio ih kući te koristio za eksperimente. Svaki normalan čovjek kada bi pronašao neke kosti, neko njih traži, prijavio bi to policiji, a pogotovo jer je on te kosti pronašao na prostoru Cerske“, navodi Sead Golić, sekretak Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko.

Ono što zabrinjava jeste da, iako je od ekshumacije prošlo nekoliko mjeseci, Mraović i dalje obavlja posao ljekara. Iz Tužilaštva BiH kažu da je istraga u toku: „Tužilaštvo BiH i SIPA intenzivno rade na navedenom predmetu, te se preduzimaju potrebne radnje sa ciljem donošenja tužilačke odluke. Kada odluka bude donesena, javnost će biti informisana”.

Nastavi čitati

BiH

‘Sjećam se da smo u vozilu nazdravili’: Nihad vozeći “porschea” ubio sina i rođaka, satima prije vožnje pio konjak i pivo

Nihad Aljić (47) iz Vukosavlja, koji je optužen da je vozeći skoro 200 kilometara na sat pijan skrivio saobraćajnu nesreću u Banjaluci u kojoj su poginule dvije osobe, prije kobnog događaja pio je tri do četiri sata i tokom vožnje preticao je automobile.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja izjavili svjedoci Tužilaštva.

Prilikom slijetanja i prevrtanja “porschea”, koji je vozio Nihad, poginuli su njegov sin Sanel Nermin Aljić (22) i rođak Mirsad Aljić (22), a teško povrijeđen Mido Ferhatović.

Optuženi je više pio konjak

– Tog dana Nihad, Sanel i Mirsad Aljić i ja pili smo konjak i pivo. Optuženi je više pio konjak. “Porsche” je vozio Aljić Nihad, Mirsad je bio suvozač, a Sanel sjedio do mene na zadnjem sjedištu. Nesreće se ne sjećam, samo znam da smo krenuli. Sjećam se da je Mirsad snimao telefonom i da smo u vozilu nazdravili. Probudio sam se u bolnici – rekao je između ostalog svjedok Mido Ferhatović.

Istakao je da ne traži nadoknadu štete od optuženog niti kažnjavanje jer kako je rekao “On to nije uradio namjerno”.

FOTO: Vatrogasno-spasilačka brigada Banjaluka

Svjedok Slobodan Vokić koji je kobnog dana vozio iz pravca Trna prema Banjaluci kazao je da je u retrovizor vidio iza sebe vozilo koje je išlo brzo i blicalo.

– Vidio sam svjetla da blicaju, kao da avion slijeće. Išao je brzo i preticao vozila i išao je pored mene brzom trakom, a zatim se prebacio u desnu traku. Tada sam vidio da skreće desno i udara i sabija zaštitnu ogradu. Obe trake su ispred nas bile pune vozila – rekao je Vokić.

Terete ga za teži oblik krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti

Dodao da je vozilo nakon što se “nabilo na ogradu” nestalo iz vidokruga i nije se vidjelo jer je bio mrak.

– Tada sam se zaustavio, a ispred mene je stao neki momak i iz tog vozila suvozač je otišao prema mjestu nesreće. Prvo je rekao nema ih nigdje, a zatim je otišao dalje i rekao da je vidio vozilo prevrnuto i da im “ne može pomoći ništa”. Prišao sam bliže i vozilo je bilo kod žičane ograde kruga preduzeća “Zeus” i vidio mladića da leži potrbuške, a portir iz “Zeusa” je rekao da je dole vidio još jedno tijelo – prisjetio se Vokić.

Nihada Aljića banjalučko Okružno tužilaštvo tereti za teži oblik krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti javnog saobraćaja zašto je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Prema optužnici nesreća se desila 14. juna 2023. godine oko 21.50 časova na brzom putu Klašnice – Banjaluka u naselju Novakovići. Kako se navodi Aljić je bio pijan za volanom “porsche cayenne” i u krvi je imao oko 2,08 g/kg alkohola, a vozio je brzinom od 198 km/h na dionici puta gdje je brzina ograničena na 100 km/h.

Navodi se da je usljed takve vožnje pod uticajem alkohola došlo do gubitka upravljivosti i nekontrolisanog kretanja “porschea” i prelaska u desnu saobraćajnu traku i slijetanja.

Šta piše u optužnici

U optužnici stoji da je vozilo udarilo zaštitnu ogradu, potom u betonski propust za vodu te se prevrnulo više puta i udarilo u žičanu ogradu i betonske stubove u krugu privatne firme, gdje se zaustavilo. Tom prilikom iz vozila su ispali Sanel Nermin Aljić i Mirsad Aljić koji su poginuli, a teško je povrijeđen Mido Ferhatović, piše Glas Srpske.

Aljić je do sada više puta osuđivan na uslovne osude zbog krađe, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, posebnih slučajeva falsifikovanja. Osuđivan je i za krivotvorenje isprave.

On je u sudnici rekao da ima 12 djece od kojih je petoro maloljetno te da ima i šestoro unučadi. Kazao je da se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina i da može da zaradi oko 3.000 KM.

Nastavi čitati

BiH

Vulin: Zapad hoće da ukine RS, Vučić je “garant” Daytona

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji se nalazi na američkoj “crnoj listi”, rekao je da Srbi konačno moraju da shvate da Evropska unija ne želi Srbiju u postojećim granicama, kao i da Zapad hoće da ukine bh. entitet Republiku Srpsku i da “umjesto ujedinjenih, ima razjedinjene Srbe”.

Vulin je naglasio da je neophodno shvatiti da je priznanje Kosova preduslov za nastavak pregovora sa EU, te da će se Srbi, što prije to shvate, prije okrenuti sebi i svojim interesima.

“BRIKS je prilika da Srbija bude među prijateljima, kojima ne mora da predaje svoju državnost u zamenu za neprekidne laži”, istakao je Vulin.

Kada je riječ o potezima Prištine i zapadnim reagovanjima na njih, Vulin, doskorašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, istakao je da je Zapad na strani premijera Kosovo Aljbina Kurtija i da ga podržava u svemu.

“Nekada im ne odgovora njegova potreba da pokazuje silu, ali mu nikada neće uskratiti pomoć i zaštitu. Oni imaju isti cilj, a to su nezavisno, etnički čisto i od Srbije priznato Kosovo, slaba i umanjena Srbija, ukinuta Republika Srpska i razjedinjeni Srbi”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, bilo bi dovoljno da se sve riješi da iz EU Kurtiju ukinu emisiju eura dok ne uspostavi nesmetano funkcionisanje dinara, ali da to Unija neće uraditi.

Odgovarajući na pitanje lista “Novosti” da li strahuje od “totalne demontaže Republike Srpske i da li je njen predsjednik Milorad Dodik kadar da izdrži pritiske Amerike”, Vulin je rekao da nema ni najmanju sumnju da će se Dodik oduprijeti pritiscima sa Zapada.

“Dodiku pokušavaju da zabrane učešće na izborima otvoreno, a Vučiću isto to pokušavaju da nametnu, samo prikriveno. Sve što se radi RS-u uvijek je samo priprema za Srbiju. Znam da će predsjednik Dodik izdržati, kao što znam da će predsjednik Vučić nastaviti da brani RS”, ocijenio je Vulin.

On je zaključio da ne može biti ukidanja ovog bh. entiteta sve dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju.

“Namjerno kažem Vučić, a ne vlast ili koalicija. Samo dok Vučić vodi državu Srbiju ona će biti čvrst garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitit će Republiku Srpsku. Da o tome odlučuju mnogi drugi političari, pa i iz naše koalicije, odavno bi RS bila proglašena za teret koga se treba osloboditi”, rekao je Vulin.

Nastavi čitati

Najčitanije