Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Edis s porodicom prije dvije godine otišao u Njemačku, sada proživljavaju pakao: “Sram me situacije”

Published

on

Gotovo dvije godine od kad su se iz Županje, Hrvatska, preselili u okolicu njemačkog Freudenstadta, grada koji se nalazi 65 km jugozapadno od Stuttgarta, porodica 41-godišnjeg Edisa Isakovića prolazi pravi pakao.

Edis je dobio otkaz u pilani u kojoj je radio, a prije toga je njegova nevjenčana supruga Defija (39) u istoj tvrtci dobila otkaz nakon što je šef doznao da je trudna. Budući su smješteni u stanu koji je u vlasništvu šefa te tvrtke, on ih je odjavio s adrese te sada do kraja decembra moraju iseliti iz tog stana. 

 

Iako imaju hrvatsko državljanstvo, nakon otkaza teško su se izborili za ostanak u Njemačkoj i ostvarivanje dječjeg doplatka. On je roditelj petero djece, a za manje od tri sedmice rodit će mu se i šesto dijete koje će dobiti sa nevjenčanom suprugom s kojom sada živi. Preživljavaju sa 1.600 eura dječjeg doplatka te svaki dan gledaju kako se njihov san o boljem životu u Njemačkoj pretvara u preživljavanje.

“Morao sam od oca posuditi 10 hiljada eura kako bih preživio. Otac mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5 hiljada eura, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu pa nam je potreban. No i njega sam prije mjesec dana prodao jer nisam više imao novca. Sram me je situacije u kojoj sam se našao, iznosi svoju priču za Fenix-magazin.de Edis Isaković.

 

Edis je ranije radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku je radio u Županji u tvrtci koja se brine o očuvanju šuma. Misleći kako će njegovo petero djece, dvojica sinova (13,16) i tri kćeri (10,18,20) imati bolji život u Njemačkoj, pronašao je posao u njemačkoj pilani i doselio u okolicu Freudenstadta.

“Oglas za posao sam vidio na Facebooku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam raditi u tamošnjoj pilani (ime pilane poznato redakciji Fenix-magazina). Kasnije je u pilanu došla raditi i moja nevjenčana supruga, te dvojica mojih sinova iz prvog braka te moja 18-godišnja kćer. Svi oni su ovdje počeli ići u školu. Moja 20-godišnja kćer iz prvog braka, koja je već odrasla i osamostalila se te moja najmlađa kćer su ostali u Hrvatskoj. Šef tvrtke nam je dao stan u najam, kojeg smo plaćali 550 eura”, priča Isaković te ističe kako ga je očaj natjerao da o svojoj nepodnošljivoj situaciji javno progovori za Fenix-magazin.de kako se njegova priča ne bi nikome više ponovila.

“Moja nevjenčana supruga i ja smo godinu dana radili od jutra do mraka težak fizički posao. Kad je nakon godinu dana žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vrijedni i dobri u svom poslu dokaz je i zahvalnica koju smo dobili prije nego je ona ostala u drugom stanju”, govori Edis Isaković.

 

Nakon otkaza počela je njihova borba za opstanak i ostanak u Njemačkoj.

“Angažirali smo advokata koji je preuzeo slučaj moje nevjenčane supruge. Nakon sudske tužbe, mene su na radnom mjestu počeli maltretirati i ponižavati na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mjesec dana, a onda sam imao manju operaciju noge. Liječnici su mi operirali dobroćudni tumor pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobivao pismo od šefa u kojem mi piše neka se vratim na posao ili ću dobiti otkaz”, govori Isaković dodajući kako je liječničku dokumentaciju o bolovanju uredno dostavio šefu tvrtke. U međuvremenu sud je donio odluku da tvrtka mora vratiti ženu na posao budući je advokat ishodovao sve potrebno za nastavak radnog odnosa.

No, čini se kako jedna izgubljena bitka nije spriječila šefa u naumu da im oboje uruči otkaz i udalji ih ne samo iz tvrtke već im otkaže i ugovor o stanu u kojem stanuju.

“Djeca mi idu u školu, i ne znam šta ću. Šef nas je najprije odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopće nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. maja. Nakon što nas je odjavio s te adrese, automatski nam je prestao stizati dječji doplatak.

Mjesecima nisam imao ni jednog eura, jer primanja nismo imali. Niko nam nije želio pomoći jer su šef i njegova dva sina “bog i batina” u tom mjestu. Sada niti jedan odvjetnik iz tog mjesta ne želi uzeti moj slučaj jer se ne usuđuju ništa raditi protiv njih. Obratio sam se i lokalnim njemačkim medijima, ali kad su čuli o kome je riječ, nisu željeli pisati. Imam sve dokaze koji govore u moju korist”, ističe Edis Isaković dodajući kako on i njegova porodica žive od 1.600 eura dječjeg doplatka kojeg su ponovno počeli dobivati kad su riješili problem s adresom. No, to primanje im nije dostatno za život.

“Supruga je sad na porodiljom dopustu. Uskoro ćemo dobiti novorođenče, a moramo seliti iz stana. Ne znam više što učiniti. Kao da se sve urotilo protiv nas. Na svašta sam pomišljao, ali ne želim uništiti život svojoj djeci. Ne vidim izlaz iz ove situacije”, očajan je Edis Isaković.

Kako bi doznali punu istinu, Fenix.magazin se obratio i pilani u Freundenstatu od kojih još nisu dobili povratni odgovor na naša pitanja.

Svijet / Zanimljivosti

Filmska potjera: Mladić iz BiH bježao policiji vozeći 190 kilometara na sat, jurnjavu pravdao bizarnim razlogom

Published

on

By

Njega sada čeka nekoliko prijava, a vjerovatno će mu zbog niza prekršaja biti oduzet i automobil na određeno vrijeme

Saobraćajna patrola austrijske policije u mjestu Intal preksinoć je imala krajnje dramatičnu intervenciju kada je pored njih projurio automobil kršeći sva moguća pravila.

Potjera za nesavjesnim vozačem, inače državljaninom BiH (23), počela je tako što je pored policijske patole proletio vozeći 126 kilometara na sat umjesto dozvoljenih 100 kilometara na sat.

Patrola je odmah krenula za njim, ali kada je vidio da policija sa treptačima da ide za njim, on je ubrzao do 190 kilometara na sat, pritom je preticao vozila sa desne strane.

Na izlazu Švac, on je skrenuo i kretao se manjim putevima, ne smanjujući brzinu. Na kraju ga je policija uspjela sustići na putu u mjestu Stans.

Najčudnije od svega je njegov izgovor zašto je ubrzao pred policijom.

Priznao je da mu je vozačka dozvola već oduzeta zbog čega je i ubrzao. Ipak, njega sada čeka nekoliko prijava, a vjerovatno će mu zbog niza prekršaja biti oduzet i automobil na određeno vrijeme, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Ovo je Albanka (29) koja je vozila BMW 170 km/h i usmrtila brata i sestru iz Gradca (FOTO)

Published

on

By

Tešku saobraćajnu nesreću na području Ratca između Dubrovnika i Slanog, u kojoj su prošloga utorka poginuli brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek, skrivila je 29-godišnja albanska državljanka Klevisa Ymeri, piše Dubrovnik INsider.

Podsjetimo, 29-godišnjoj državljanki Albanije određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom.

 

Klevisa Ymeri vozila je BMW terenac i zadobila lakše tjelesne povrede u Opću bolnicu Dubrovnik.

 

Prema neslužbenim informacijama, vozila je gotovo 170 km/h, piše Dubrovnik INsider.

 

Općinsko državno odvjetništvo je 12. aprila 2024. predložilo sucu istrage suda u Dubrovniku određivanje istražnog zatvora.

 

Sudija istrage je prihvatio navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor za Ymeri.

“Radilo se o potpuno neopreznom vršenju radnje pretjecanja u prometu i izazivanja saobraćajnu nesreće u kojoj su dvije mlade osobe smrtno stradale, čime je vozačica pokazala nepažnju i bezobzirnost u vožnji. Istražni zatvor je određen na 30 dana”, komentirao je ovaj slučaj sudija istrage i glasnogovornik suda u Dubrovniku Pero Miloglav za portal.

 

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Plenković: Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, nećemo stati dok im se ne zajamči legitimna zastupljenost

Published

on

By

Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nastavit ćemo raditi na daljnjem napretku BiH na evropskom putu i na postizanju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim razinama. I to u suradnji, a ne u sukobu s međunarodnom zajednicom, izjavio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Kako je istaknuo, za Hrvatsku je daljnji napredak BiH u evropskim integracijama od strateške važnosti, a uvjeren je i da je evropski okvir jedini koji jamči daljnji napredak, stabilnost i koheziju zemlje. Govoreći o ulozi Hrvatske u donošenju odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, Plenković je ustvrdio da se na Evropskom vijeću i svim drugima razinama Vlada RH bori za Bosnu i Hercegovinu kao da se bori za Hrvatsku te da je to kontinuirano zalaganje dokaz dobrosusjedske politike prema zemlji s kojom Hrvatska ima iznimne veze i u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.

“Odluka o otvaranju pristupnih pregovora od povijesne je važnosti za BiH, a ujedno i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitam posebno Borjani Krišto i Vijeću ministara na učinjenom poslu i svima koji su pridonijeli da se u proteklim mjesecima ostvare reformski iskoraci. Sada slijede faza izrade i odobravanja pregovaračkog okvira, screeninga kao i niza drugih procesa kojima će se odnosi BiH s EU uvesti u novu fazu i podići na potpuno novu razinu. Otvaraju se i dodatne mogućnosti iz pretpristupnih fondova čime će se potaknuti ekonomski razvoj i podići standard građana. U idućem razdoblju, bit će potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH. Početak pristupnih procesa dotiče sve aspekte političkog, socijalnog i ekonomskog života države pristupnice. Pritom je važno da se nastavi rad na reformama, a osobito na izbornoj reformi radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda”, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da bi se svi oni kojima je, kako kaže, istinski stalo do napretka, stabilnosti i veće funkcionalnosti BiH, trebali zalagati za ukidanje sadašnje diskriminatorne prakse vezano za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Hrvatska će se i kroz bilateralni, ali i evropski okvir zalagati za žurno rješenje ovog pitanja koje uvelike opterećuje odnose Hrvatske s BiH. Za razliku od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istovremeno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, poručio je Plenković.

U intervjuu za Večernji list Plenković je podržao izgradnju Južne plinske interkonekcije istaknuvši da je to projekt za koji se izborila Vlada RH pod njegovim vodstvom, a predstavlja „strateški važan projekt za BiH kao alternativni pravac uvoza plina i način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu“.

“Kao takav, ključan je element i šire slike energetske diversifikacije u regiji jugoistočne Evrope. Spremni smo nastaviti aktivnosti i ulaganja na izgradnji našeg dijela plinovoda. Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH. To je okvir u kojem djelujemo i za koji smo uvjereni da osigurava pravično, održivo i dugoročno rješenje na korist BiH, njezine energetske diversifikacije, novih poslovnih prilika te ekonomskog razvoja”, ustvrdio je Plenković.

Kada su u pitanju predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj Plenković kaže da je pred hrvatskim državljanima u srijedu jasan izbor. Hrvatska će, kaže, ili nastaviti ići naprijed, povećavati kvalitetu života građana i jačati svoj utjecaj u Evropi i svijetu, ili slijedi povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju. Poručio je kako očekuje i snažnu podršku Hrvata izvan Hrvatske, a osobito Hrvata koja žive u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Najčitanije