Connect with us

BiH

Hadžidedić: Milanovićev dolazak u BiH, mimo poziva Predsjedništva, predstavlja direktan čin agresije

Published

on

Da je boravio u privatnoj posjeti, kao običan građanin susjedne države, onda ne bi imao pravo da daje bilo kakve političke izjave, a pogotovo ne one u kojima dovodi u pitanje suverenitet države u koju je došao, istakao je Hadžidedić

Prof. Zlatko Hadžidedić, nosioc liste Stranke za BiH za Parlament BiH prokomentirao je dolazak predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u Jajce, i izjave koje je tom prilikom dao.

“O Milanovićevim izjavama ne vrijedi trošiti riječi, to nije slučaj za političku, nego psihijatrijsku analizu. Međutim, postavlja se pitanje njegovog dolaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine. Da li je boravio u zvaničnoj ili privatnoj posjeti našoj zemlji? U zvaničnu posjetu bi mogao da dođe isključivo na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U tom slučaju, o njegovoj posjeti bi trebalo da su obavještene sigurnosne agencije ove države, koje bi se postarale za njegovu fizičku sigurnost, i ta posjeta bi trebalo da se odvija po predviđenom protokolu koji određuje zemlja-domaćin. Koliko možemo vidjeti, ništa od ovoga nije bio slučaj. Da je bio pozvan, tokom njegove posjete bi uz njega trebalo da budu članovi Predsjedništva BiH. A nisu bili. Da je bio pozvan, prema protokolu bi se obratio u okviru unaprijed dogovorenih tema, i ne bi mogao davati izjave u kojima dovodi u pitanje suverentitet Bosne i Hercegovine, proglašavajući Jajce “hrvatskim gradom” – kazao je Hadžidedić.

Da je boravio u privatnoj posjeti, kao običan građanin susjedne države, onda ne bi imao pravo da daje bilo kakve političke izjave, a pogotovo ne one u kojima dovodi u pitanje suverenitet države u koju je došao, istakao je Hadžidedić.

“Ovako, sam njegov dolazak i boravak u našoj zemlji, mimo poziva njenog Predsjedništva, predstavlja direktan čin agresije na Bosnu i Hercegovinu. A Milanović se pobrinuo da agresiju koju je izvršio svojim dolaskom i boravkom na teritoriji Bosne i Hercegovine učini još brutalnijom, direktno negirajući njen suverenitet pomenutim izjavama. Kakva je trebalo da bude reakcija institucija Bosne i Hercegovine na ovaj akt agresije susjedne države? U bilo kojoj državi na svijetu, predsjednik države koji bi se usudio da izvrši ovakav čin agresije na susjednu državu bio bi smjesta uhapšen od strane sigurnosnih agencija države na koju je izvršena agresija, a zatim sproveden do granice i protjeran, a trajno bi mu bilo otkazano gostoprimstvo i zabranjen bilo kakav budući ulazak na njenu teritoriju. Zašto se to nije dogodilo u Bosni i Hercegovini ovom prilikom? Odgovor je vrlo jednostavan: institucije Bosne i Hercegovine, na čelu sa njenim Predsjedništvom, ne samo da nemaju suverenu kontrolu nad teritorijom ove države, nego su se čak i odrekle same ideje o suverenitetu, i ne smatraju da su zadužene da ovu teritoriju i građane ove države štite od akata agresije, koji očito mogu biti izvršeni od strane bilo kojeg stranog faktora bez ikakvih pravnih, političkih i diplomatskih posljedica „ – naveo je Hadžidedić.

S obzirom na specifičnu ulogu koju u odbrani suvereniteta Bosne i Hercegovine treba da ima Visoki predstavnik, postavlja se pitanje zašto je izostala i njegova reakcija, ističe Hadžidedić.

I tu je, podcrtava, odgovor veoma jednostavan: sadašnji Visoki predstavnik, Christian Schmidt, već mjesecima je saučesnik u Milanovićevim napadima na suverenitet Bosne i Hercegovine i pokušajima da se njena ustavna struktura izmijeni u skladu sa željama Hrvatske, koja želi da putem izmjena ovdašnjeg Izbornog zakona stekne svog “predstavnika” u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

“ Stoga, zapravo, ne predstavlja nikakvo iznenađenje što se Schmidt nije oglasio u zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine ni prilikom ovog akta agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine koji je izvršio Milanović. Takva situacija nas samo upućuje na zaključak da sa postojećim, dejtonskim sistemom agresija na našu zemlju nikada neće prestati, nego da će se samo pojačavati. Zato je krajnji čas da građani ove države shvate da na predstojećim izborima biraju između opstanka i nestanka, između snaga koje su dosadašnjim djelovanjem pokazale da ne žele Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu, a dejtonska Bosna i Hercegovina to nije i ne može biti, i snaga koje žele da Bosna i Hercegovina bude kao i sve druge suverene države, država na čijoj teritoriji institucije i agencije stranih država neće imati šta da traže. U svakom slučaju, ukoliko sadašnji saziv Predsjedništva BiH ipak namjerava da radi barem dio posla za koji je zadužen, neophodno je da ispita odgovornost sigurnosnih agencija koje su morale intervenirati i spriječiti neovlašteno djelovanje institucija Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Hercegovine „ – kazao je Hadžidedić.

FENA

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije