Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Hrvatski eurozastupnici: Meloni se treba ograditi od izjave o svojatanju hrvatskog teritorija

Published

on

HRVATSKI eurozastupnici slažu se da Hrvatska i Italija trebaju nastaviti jačati svoje odnose, ali dio njih poziva vjerojatnu buduću premijerku Giorgiu Meloni da se ogradi od kontroverzne izjave o svojatanju hrvatskog teritorija.

Eurozastupnici ističu da Hrvatska i Italija trebaju nastaviti graditi dobre odnose posebice zbog toga što je Italija Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

“Hrvatska s Italijom treba imati što je moguće bolje odnose”, smatra socijaldemokrat Tonino Picula i dodaje da Meloni sigurno ne može dobiti potporu EU-a za teritorijalne pretenzije koje je izricala kao oporbena političarka.

Picula: Vidjeli smo kako se Europa ponaša prema onima koji silom žele mijenjati granice

“Vidjeli smo kako se Europa postavlja prema onima koji granice žele mijenjati silom. Vladimir Putin jako se prevario u očekivanju da će Zapad biti razjedinjen, da će EU još više oslabiti i da će na neki način utjecati na raslojavanje NATO-a”, kazao je Picula.

Ali dobio je suprotno, naglašava. “Dobio je dodatne NATO države na svojim granicama i ima priliku vidjeti EU koja je pokazala koherentnost kakvu nikada ranije nije pokazivala”, rekao je Picula u razgovoru Hini.

Ilčić: Moramo surađivati sa svim zemljama u okružju

Eurozastupnik Ladislav Ilčić, dopredsjednik Europskih konzervativaca i reformista, europske političke obitelji u kojoj je i Meloni, smatra da njezina izjava iz 2014. godine “ne predstavlja realnu i bitnu opasnost za Hrvatsku da bi ona sad išla posegnuti za Istrom i Dalmacijom”.

“Hrvatska živi u okruženju zemalja koje su ili imale ili još imaju nekakve teritorijalne pretenzije. No, naš odnos se ne može zbog toga prekinuti. Mi moramo surađivati sa svim zemljama u okružju, a naša sigurnost će ovisiti prvenstveno o nama samima”, naglasio je Ilčić Hini.

Flego: Od Meloni očekujem da prestane kopati po krvavoj prošlosti

Hrvatski zastupnik Valter Flego (IDS/Renew) opisao je odnose Hrvatske i Italije odličnima te da ih ne bi trebalo kvariti.

“Očekujem od buduće premijerke je da prestane kopati po krvavoj prošlosti, da se uozbilji, da shvati sve što smo napravili mi u Istri i Hrvatskoj u smislu međusobnog uvažavanja, zajedničkog života i gledanja u budućnost”, kazao je Flego i Meloni pozvao u posjet Hrvatskoj i Istri “da vidi besmislenost svojih ideja i javno se ogradi od takvih nastupa koji mogu prije svega biti štetni i talijanskoj zajednici u Hrvatskoj”, rekao je Flego Hini.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je Hini da se Meloni, ukoliko želi nastavak dobrih odnosa Rima i Zagreba, treba jasno ograditi od svojih izjava, “kao što se ogradila od Rusije”.

Zovko je dodala da je o pobjedi talijanske desne koalicije razgovarala s Antonijem Tajanijem, kolegom iz europskih pučana i članom stranke Forza Italija i rekla mu da se “očekuje stav (Meloni) koji je suprotan od onog što smo čuli”.

“Nadamo se da će svi oni koji će voditi i određivati vanjsku politiku Italije dolaziti iz umjerenijih stranaka desnog centra”, dodala je.

I Tajani je izazvao skandal u veljači 2019., a tada je bio predsjednik Europskog parlamenta, kad je izjavio: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija” pa se poslije ispričavao.

Budimpešta – Varšava – Rim vs. Bruxelles?

Giorgia Meloni i njezina stranka Braća Italije privukli su glasove Talijana jer su birači tražili promjenu, nezadovoljni standardom života, porastom cijena i energetskom krizom, uvjeren je Flego.

“Meloni je došla na vlast prije svega jer je de facto bila jedina prava oporba u Italiji. Imala sreće i to ne znači da je Italija oštro skrenula udesno. Glasovi su tu negdje s tim da je desnica bila toliko mudra, da ne kažem proračunata, da se ujedinila za razliku od ljevice”, dodao je Flego, dok Picula ističe da je Meloni dobila povjerenje birača jer su Talijani “iscrpili povjerenje u dotadašnje političke kombinacije”.

Stranka Braća Italije nije se priključila vladi nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija, već je ostala u oporbi.

Ilčić rezultate izbora u trećem najvećem gospodarstvu eurozone pripisuje odluci Talijana da “odbace globalističku politiku ljevice koja nas je dovela u ovu energetsku krizu”. Od pobjede desnice na izborima na Italiji govori se o potencijalnom formiranju novog saveza Italije, Mađarske i Poljske u bitkama protiv Bruxellesa, osobito kad je riječ o vladavini prava.

“Izbori u Italiji sigurno će biti ‘game changer’. Europska komisija neće više moći provoditi ‘bullying’ nad Mađarskom i Poljskom onako lako kako je to radila do sada. EK nema nikakav argument da bi blokirala isplatu sredstva Mađarskoj osim floskula o vladavini prava”, uvjeren je Ilčić.

Picula: Ne vjerujem u stvaranje nekog pakta koji bi zaprijetio EU

Zovko upozorava da je “vladavina prava nešto od čega se ne smije odstupati”, bez obzira o kojoj se državi članici EU-a radilo, dok Picula sumnja da će doći do remećenja odnosa u Uniji.

“Ne vjerujem u stvaranje nekog pakta koji bi ozbiljnije zaprijetio ovako postignutom europskom zajedništvu u suočavanju s vjerojatno najvećom egzistencijalnom prijetnjom koju je EU doživjela od svog početka, a to je Putinova agresija na Ukrajinu”, rekao je Picula.

HINA

Svijet / Zanimljivosti

Filmska potjera: Mladić iz BiH bježao policiji vozeći 190 kilometara na sat, jurnjavu pravdao bizarnim razlogom

Published

on

By

Njega sada čeka nekoliko prijava, a vjerovatno će mu zbog niza prekršaja biti oduzet i automobil na određeno vrijeme

Saobraćajna patrola austrijske policije u mjestu Intal preksinoć je imala krajnje dramatičnu intervenciju kada je pored njih projurio automobil kršeći sva moguća pravila.

Potjera za nesavjesnim vozačem, inače državljaninom BiH (23), počela je tako što je pored policijske patole proletio vozeći 126 kilometara na sat umjesto dozvoljenih 100 kilometara na sat.

Patrola je odmah krenula za njim, ali kada je vidio da policija sa treptačima da ide za njim, on je ubrzao do 190 kilometara na sat, pritom je preticao vozila sa desne strane.

Na izlazu Švac, on je skrenuo i kretao se manjim putevima, ne smanjujući brzinu. Na kraju ga je policija uspjela sustići na putu u mjestu Stans.

Najčudnije od svega je njegov izgovor zašto je ubrzao pred policijom.

Priznao je da mu je vozačka dozvola već oduzeta zbog čega je i ubrzao. Ipak, njega sada čeka nekoliko prijava, a vjerovatno će mu zbog niza prekršaja biti oduzet i automobil na određeno vrijeme, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Ovo je Albanka (29) koja je vozila BMW 170 km/h i usmrtila brata i sestru iz Gradca (FOTO)

Published

on

By

Tešku saobraćajnu nesreću na području Ratca između Dubrovnika i Slanog, u kojoj su prošloga utorka poginuli brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek, skrivila je 29-godišnja albanska državljanka Klevisa Ymeri, piše Dubrovnik INsider.

Podsjetimo, 29-godišnjoj državljanki Albanije određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom.

 

Klevisa Ymeri vozila je BMW terenac i zadobila lakše tjelesne povrede u Opću bolnicu Dubrovnik.

 

Prema neslužbenim informacijama, vozila je gotovo 170 km/h, piše Dubrovnik INsider.

 

Općinsko državno odvjetništvo je 12. aprila 2024. predložilo sucu istrage suda u Dubrovniku određivanje istražnog zatvora.

 

Sudija istrage je prihvatio navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor za Ymeri.

“Radilo se o potpuno neopreznom vršenju radnje pretjecanja u prometu i izazivanja saobraćajnu nesreće u kojoj su dvije mlade osobe smrtno stradale, čime je vozačica pokazala nepažnju i bezobzirnost u vožnji. Istražni zatvor je određen na 30 dana”, komentirao je ovaj slučaj sudija istrage i glasnogovornik suda u Dubrovniku Pero Miloglav za portal.

 

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Plenković: Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, nećemo stati dok im se ne zajamči legitimna zastupljenost

Published

on

By

Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nastavit ćemo raditi na daljnjem napretku BiH na evropskom putu i na postizanju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim razinama. I to u suradnji, a ne u sukobu s međunarodnom zajednicom, izjavio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Kako je istaknuo, za Hrvatsku je daljnji napredak BiH u evropskim integracijama od strateške važnosti, a uvjeren je i da je evropski okvir jedini koji jamči daljnji napredak, stabilnost i koheziju zemlje. Govoreći o ulozi Hrvatske u donošenju odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, Plenković je ustvrdio da se na Evropskom vijeću i svim drugima razinama Vlada RH bori za Bosnu i Hercegovinu kao da se bori za Hrvatsku te da je to kontinuirano zalaganje dokaz dobrosusjedske politike prema zemlji s kojom Hrvatska ima iznimne veze i u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.

“Odluka o otvaranju pristupnih pregovora od povijesne je važnosti za BiH, a ujedno i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitam posebno Borjani Krišto i Vijeću ministara na učinjenom poslu i svima koji su pridonijeli da se u proteklim mjesecima ostvare reformski iskoraci. Sada slijede faza izrade i odobravanja pregovaračkog okvira, screeninga kao i niza drugih procesa kojima će se odnosi BiH s EU uvesti u novu fazu i podići na potpuno novu razinu. Otvaraju se i dodatne mogućnosti iz pretpristupnih fondova čime će se potaknuti ekonomski razvoj i podići standard građana. U idućem razdoblju, bit će potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH. Početak pristupnih procesa dotiče sve aspekte političkog, socijalnog i ekonomskog života države pristupnice. Pritom je važno da se nastavi rad na reformama, a osobito na izbornoj reformi radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda”, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da bi se svi oni kojima je, kako kaže, istinski stalo do napretka, stabilnosti i veće funkcionalnosti BiH, trebali zalagati za ukidanje sadašnje diskriminatorne prakse vezano za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Hrvatska će se i kroz bilateralni, ali i evropski okvir zalagati za žurno rješenje ovog pitanja koje uvelike opterećuje odnose Hrvatske s BiH. Za razliku od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istovremeno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, poručio je Plenković.

U intervjuu za Večernji list Plenković je podržao izgradnju Južne plinske interkonekcije istaknuvši da je to projekt za koji se izborila Vlada RH pod njegovim vodstvom, a predstavlja „strateški važan projekt za BiH kao alternativni pravac uvoza plina i način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu“.

“Kao takav, ključan je element i šire slike energetske diversifikacije u regiji jugoistočne Evrope. Spremni smo nastaviti aktivnosti i ulaganja na izgradnji našeg dijela plinovoda. Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH. To je okvir u kojem djelujemo i za koji smo uvjereni da osigurava pravično, održivo i dugoročno rješenje na korist BiH, njezine energetske diversifikacije, novih poslovnih prilika te ekonomskog razvoja”, ustvrdio je Plenković.

Kada su u pitanju predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj Plenković kaže da je pred hrvatskim državljanima u srijedu jasan izbor. Hrvatska će, kaže, ili nastaviti ići naprijed, povećavati kvalitetu života građana i jačati svoj utjecaj u Evropi i svijetu, ili slijedi povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju. Poručio je kako očekuje i snažnu podršku Hrvata izvan Hrvatske, a osobito Hrvata koja žive u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Najčitanije