Connect with us

Magazin

Kako prepoznati lažni med? Uz ovih osam koraka izbjegnite “lažnjak”

Published

on

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena.

U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu.

 

Izlučeni sok odložen u saću hemijskim reakcijama pretvara se u med.

 

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Europske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje.

 

Kako objašnjavaju pčelari postoji osam jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.

Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste.

 

 

Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

Med na hljebu

Namažite med na suhi hljeb, ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na kruhu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se hljeb samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

Mjehurići u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

Med u vodi

Kešiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrijavanje

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici.

Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Papirnati ubrus

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.

Deklaracija

Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju, piše Jutarnji.hr.

Magazin

Marija Šerifović napunila dvoranu u Osijeku: ‘Ispunili ste moja očekivanja’

Published

on

By

Marija Šerifović je u sklopu turneje Dolazi ljubav ranije nastupila u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Rijeci, a sada je na red došao i Osijek.

Posjetitelji dvorane Gradski vrt sinoć su uživali u njenim najvećim hitovima kao što su Molitva, Daleko si ljubavi, Drugačija, Bol do ludila, Znaj da znam, Pametna i luda, Nije ljubav to i mnogim drugima.

Na svom posljednjem ovogodišnjem muzičkom spektaklu u Hrvatskoj, fanovima je poručila da budu dobri ljudi i da jedva čeka vratiti se svome sinu Mariju.

“Ispunili ste sva moja očekivanja, nadam se da smo zajedno barem kroz ovih nešto jače od 120 minuta zaboravili na sve probleme koji nas čekaju kad napustimo dvoranu. Ako sam u tome uspjela, moj život ima smisla. Koristim ovaj mikrofon i da vas zamolim da budete dobri ljudi, neka vas pamte po dobrome”, rekla je Marija.

“Ja se trudim iz dana u dan, ne želim da me pamte po lošem. Želim biti što bolja prijateljica, šefica, kći, partnerica, a sad i majka. Umjesto da idem u hotel, idem kući, kako bih mogla biti uz sina kad se probudi”, dodala je na kraju.

U jednom trenutku gospođa iz publike dobacila joj je šal na malene pande. “Niste ga nosili? Novi je? Dobro, dobro. A ipak se osjeti neki miris parfema”, našalila se Marija.

Na njenom posljednjem albumu nalazi se pjesma i s Matijom Cvekom, koji je bio gost na nekim njenim prijašnjim nastupima.

“Nažalost, ne mogu ga voditi svuda sa sobom, poludjet će od mene. Mogu reći da ne postoji druga osoba koja je mogla biti moja druga polovina u ovoj pjesmi. Hvala Matiji Cveku, on je poseban. Znajte to i pazite ga, a pjesma Pola sunca je možda i najbolja pjesma s ove ploče”, rekla je Marija Osječanima, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

 

Nastavi čitati

Magazin

Mislite da ste dobar vozač? Ok, ko ima prednost?

Published

on

By

DOLAZAK na raskrižje tijekom vožnje često može izazvati zbunjenost. Ako se tri vozila istovremeno nađu na istom raskrižju, to može dovesti do komplikacija, no njih je ipak lako izbjeći.

Internetom se proširila fotografija koja simulira jednu od mogućih situacija. Na raskrižju bez semafora i prometnih znakova su se istovremeno našla tri vozila, a pitanje je koje od njih ima prednost?

Dva vozila idu ravno, a jedno skreće

Žuti i plavi auto na ovom raskrižju idu ravno, dok kamion skreće lijevo. Dobro proučite fotografiju, razmislite i probajte točno odgovoriti na pitanje.

Razmišljajući o točnom odgovoru, potrebno je znati o kakvom raskrižju se radi. Budući da na prikazanom raskrižju nema ni semafora ni prometnih znakova, vrijedi pravilo desne strane. Prema njemu, vozilo na lijevoj strani mora prepustiti prednost vozilu koje mu se nalazi zdesna.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Talijanka koja je živjela 117 godina otkrila je da je svaki dan jela isto jelo

Published

on

By

TALIJANKA Emma Morano rođena je 1899., a preminula je 2016. u dobi od 117 godina, što znači da je službeno doživjela tri stoljeća, dva svjetska rata i skoro 90 političkih promjena u Italiji. Doživjeti ove godine prava je rijetkost, a prema zapisima, postoji samo 12 ljudi koji su doživjeli toliku starost.

Izbjegavala je muškarce

Morano je živjela ispunjen život, a jednom prilikom izjavila je da ima jednostavnu formulu za dug život – stroga dijeta i izbjegavanje odnosa s muškarcima.

Bila je udana, no razvela se 1938. godine nakon što joj je preminulo jedino dijete, 6-mjesečni sin. Od muža se rastala u vrijeme kada je u Italiji to bilo nezamislivo i tada je odlučila da se nikada više neće udati, a često je govorila da joj je to pomoglo da živi dulje, objašnjavajući da “nije željela da itko njome dominira”.

Također, otkrila je da je svaki dan, skoro 90 godina, jela tri jaja, od čega su dva bila sirova. Tu naviku je uvela, kako je rekla, nakon Prvog svjetskog rata kada joj je dijagnosticirana anemija. No, uz jaja je pila i tradicionalno talijansko alkoholno piće, nešto poput rakije.

“Jedem tri jaja dnevno i za probavu pijem grappa koju pripremam sama – stavim je u staklenku sa sedam listova kadulje, pelinom i nekoliko grožđica”, objasnila je jednom prilikom.

Zaslužna je i genetika

Carlo Bava bio je njezin liječnik gotovo 30 godina, a on je rekao za AFP da je Emma rijetko jela voće i povrće. “Kada sam je upoznao, jela je tri jaja dnevno, dva sirova ujutro, a zatim omlet za ručak i piletinu za večeru”, ispričao je, ali i dodao da je tajna njezinog dugog života i genetika. Naime, njezina majka doživjela je 91 godinu, a nekoliko njezinih sestara proslavilo je svoje 100. rođendane.

Index.hr

Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije