Connect with us

Sukob u Ukrajini

Ko je čovjek koji se suprostavio Putinu: Bivši komičar danas je lider ukrajinske nacije u ratu

Volodimir Zelenski ima 44 godine. Politikom se bavi nepune četiri godine. Prije samo nekoliko godina naciju je nasmijavao i uveseljavao, a danas vodi nacionalnu bitku života.

Predsjednik Ukrajine je netipični političar, koji karijeru nije gradio u političkim strankama. Završio je studij prava, ali se najviše bavio glumom. Osnovao je produkcijsku kompaniju Kvartal 95 koja se bavi proizvodnjom filmova, serija i drugih sadržaja zabavnog karaktera.

Najveći uspjeh ostvario je sa serijom “Sluga naroda” u kojoj glumi srednjoškolskog profesora koji je postao predsjednik Ukrajine. Ta serija je prikazivana u periodu od 2015. do 2019. godine i bila je nevjerovatno popularna širom zemlje.

Sudbina se prilično poigrala sa Zelenskim jer je televizijsku i glumačku popularnost iskoristio te je 2018. osnovao političku stranku identičnog naziva kao i serija – “Sluga naroda”. Godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika države i ubjedljivo pobjedio Petra Porošenka, sa više od 73 posto glasova.

Tako je školovani pravnik te glumac, komičar u godini dana od fikcije predsjednik postao i u stvarnosti. A u kakav je životni film upao najbolje ilustruje današnja situacija. Zelenski se na početku političke karijere morao uhvatiti u koštac sa izazovom života. Vodi naciju koja se mora suprostaviti silnoj ruskoj vojsci, a on višedecenijskom vladaru Rusije, bivšem obavještajcu Vladimiru Putinu.

Zelenski je prototip evropskog lidera, koji svoju zemlju želi u NATO savezu te Evropskoj uniji.

Putin i zvanična Rusija ga demoniziraju te poistovjećuju sa nacistima i slugama Zapada. A da paradoks bude veći Zelenski je Židov, čiji je djed Semjon služio u Crvenoj armiji tokom Drugog svjetskog rata, a brat njegovog djeda je ubijen u holokaustu kao žrtva fašizma.

Danas je Zelenski meta Moskve zbog kojeg Putin u svojim govorima često koristi termin denacifikacija.

A Zelenski iako politički početnik pred ostatkom svijeta je očito položio sve lekcije o patriotizmu i državništvu. Zapad mu je nudio evakuaciju, ali je sve odbio. Njegovi govori u jeku ruske agresije ocjenjeni su kao državnički, kojima odaje smirenost i razboritost. Čak se i neprijatelju obraća sa izuzetnim uvažavanjem.Na moralne poruke podrške sa Zapada odgovara kritikama i umjesto evakuacije traži oružje za svoj narod.

Počeo je kao film i zabava, a danas je izrastao u najozbiljniju priču na svijetu.

klix

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije