Košarkaši BiH nisu otputovali u Litvaniju, povučeni i konkretni potezi prema FIBA-i

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) za odgodu utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, između reprezentacija Litvanije i BiH, koja je zakazana za nedjelju, 27. februara, u Vilniusu.

Razlog je, jasno, sigurnosni rizik kojem bi bio izložen naš nacionalni tim, s obzirom na dramatičnu situaciju u zemljama koje okružuju Rusiju.Ovakva situacija mogla se i pretpostaviti još uoči sinoćnjeg meča, a sada je KS BiH donio i konačnu odluku da zatraži odgodu meča.

“U saglasnosti sa stručnim štabom i igračima, donijeli smo odluku da reprezentacija BiH ne putuje jutros zajedno sa selekcijom Litvanije čarterom u Vilnius, kako je prvobitno planirano. Smatramo da je stanje u tom dijelu Evrope, najblaže govoreći, veoma zabrinjavajuće”, rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan i dodao:

“Tokom dana se očekuje i da litvanski parlament donese odluku o proglašenju vanrednog stanja, što dovoljno govori. U takvim okolnostima, smatramo da bi bilo najbolje odgoditi utakmicu te smo se obratili najvišim tijelima FIBA-e zahtjevom da odrede novi termin meča, kada budemo sigurni da naši reprezentativci neće biti izloženi bilo kakvom riziku tokom putovanja u Litvaniju.”

Odluka Međunarodne košarkaške federacije očekuje se tokom dana.

Podsjećamo, košarkaška reprezentacija BiH u prepunom tuzlanskom Mejdanu poražena je od selekcije Litvanije rezultatom 78:77 u okviru 3. kola druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i dalje ima velike šanse da se plasira u naredni krug.

Novi susret se trebao igrati u nedjelju. Posljednja dva duela BiH će imati u julu, kada gostujemo Češkoj te dočekujemo Bugarsku.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.