Milorad Dodik se susreo i srdačno rukovao sa Christianom Schmidtom u Antaliji

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik susreo se sa visokim predstavnikom u našoj zemlji Christianom Schmidtom na Forumu diplomatije u Antaliji.

Ovo je prvi put da su se njih dvojica susrela, bar prema zvaničnim informacijama.Dodik je, podsjetimo, odbijao priznati Schmidta kao visokog predstavnika jer njegov izbor na ovu poziciju nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. On je Schmidta često nazivao “njemačkim turistom” u BiH te je odbijao zvanične susrete s njim.

No, na fotografiji koja je objavljena vidi se kako se njih dvojica susreću i srdačno rukuju u Antaliji. Nakratko su popričali, a njihovi saradnici također su bili srdačni.

Inače, forum se održava u trenucima velike svjetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Glavne teme su sigurnost, saradnja, ali i razvoj zemalja kroz globalno umrežavanje.

Ranije je objavljen zanimljiv detalj sa foruma gdje Milorad Dodik sjedi uz generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i aplaudira na govor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dodik je neko ko ne želi BiH kao članicu NATO saveza, a upravo se NATO i EUFOR obavezuju za očuvanje sigurnosti u našoj zemlji, gdje imaju i mandat.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.