Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ministar odbrane Srbije: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsjednika Srbije, kao vrhovnog komandatna, da uđu na teritoriju Kosova, “kao dio Republike Srbije”, “Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspješno”.

Genereral Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama – rekao je Vučević naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra.

Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke već suštinske informacije.

“ Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmještanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti“, istakao je Vučević i dodao da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unaprijed najavljen Kforu jer – „mi ništa ne radimo iza leđa“.

Mojsilović je rekao da ga čudi „zabrinutost“ iz Prištine kada nije bilo nikakvog povećanja formalnog povećanja borbene gotovosti. Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja nikakvih terorističkih snaga niti ikakvog upada na teritoriju Kosova.

Načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije već samo pojačanih aktivnosti u kopnenoj zoni bezbjednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika Vosjke Srbije. On je demantovao da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama, što su ranije izjavili kosovski zvaničnici.

Milan Mojsilović

„Želim da vas obavijestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbjednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbjednosne krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbjednosti. Već 25. septembra je 8.350 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbjeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbjednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmješteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović, piše N1.

Svijet / Zanimljivosti

Ženu šokirale cijene u pekari u Njemačkoj: “Pogledajte šta sam platila 16.5 maraka”

Prije nekoliko godina svježa peciva u njemačkim pekarama nisu koštala više od 30 centi. No, zbog rata u Ukrajini, energetske krize i inflacije cijene pekarskih proizvoda su značajno porasle.

Kako navode njemački mediji, žena je pobjesnila zbog cijena u pekarama nakon što je nedavno kupila nekoliko peciva od provjerenog pekara.

 

Na društvenim mrežama objavila je da je kupila šest peciva, a nakon toga je ostala potpuno iznenađena koliko je novca morala izdvojiti za njih.

Klijentica je javno objavila svoj račun na društvenoj mreži X.

 

Šest peciva 8,46 eura (16,5 KM). “Svjedočit ćete trenutku kada sam odlučila više ne kupovati peciva u pekari”, napisala je žena.

 

Tačnije, na njenom su računu bila peciva od sira po 1,47 eura (oko 3 KM), “Bolle Hell” za 1,35 eura (oko 2,70 KM) i dvije “Bolle-Karotte”.

 

Frustrirana žena je za svojih šest peciva morala platiti 8,46 eura. To odgovara prosječnoj cijeni od 1,41 eura po pecivu, navodi Fenix-Magazin.

Definitivno previše, smatra žena. Nažalost, ona nije jedina koju ljute ove cijene. Njen je tweet sada stigao do 450.000 osoba. Neki se korisnici slažu s njom i iznose vlastita iskustva.

 

Za sve one koji se nadaju da će cijene u pekarama ponovno pojeftiniti, stvari stoje loše. Stručnjaci trenutačno pretpostavljaju da će kupnja peciva u pekarama 2024. dodatno poskupjeti.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Sve promjene imaju jedan cilj: Stižu nova pravila zbog kojih možete ostati bez vozačke u EU

Sve promjene imaju jedan cilj, a to je smanjiti broj smrtno stradalih

Evropska unija predložila je jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu za sve zemlje. Također, neprimjereno ponašanje za upravljačem trebalo bi biti jednako kažnjivo u svim zemljama Evropske unije.

Promjene bi zahvatile i mlade vozače koji bi mogli položiti vozački ispit sa 17 godina, a do punoljetnosti bi morali voziti sa starijom osobom, piše Dnevnik.hr.

“Zakonodavstvo treba dobro razjasniti ko su te osobe koje bi bile u pratnji, koje imaju pravo biti pratnja, da li su kažnjavani, nisu kažnjavani, u krajnjoj liniji trebali bi biti članovi porodice, roditelji”, smatra stručni voditelj i predavač u autoškoli Siniša Pšeničnik.

Cilj smanjiti broj smrtno stradalih

Prijedlog zakona o razmijeni informacija o prekršajima omogućit će i to da se vozačka dozvola oduzima bez obzira u kojoj je zemlji članici prekršaj počinjen.

Isto se odnosi i na ostale prekršaje – bez obzira u kojoj zemlji EU-a prekršaj počinite, kad skupite dovoljan broj bodova, dozvola će vam se oduzeti.

Sve promjene imaju jedan cilj, a to je smanjiti broj smrtno stradalih.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Netanyahu: ‘Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa’

Pravedan rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze kako bi “eliminirao” Hamas nastavit će se, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pozdravljajući stajalište Sjedinjenih Država u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

“Druge zemlje moraju razumjeti da se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa“, naglasio je Netanyahu, dan nakon što je Washington stavio veto na rezoluciju UN-a kojom se tražio “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze.

 

“Dakle, Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa“, kazao je premijer.

 

Sjedinjene Države stavile su u petak veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na “trenutačni humanitarni prekid vatre” u Gazi.

 

Nacrt rezolucije dobio je 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan (Velika Britanija).

“Ne podržavamo pozive na trenutni prekid vatre”, rekao je američki predstavnik Robert Wood.

“To bi samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom”, dodao je.

U ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze koji je počeo nakon krvavog napada te islamističke skupine na Izrael ubijeno je dosad 7.000 palestinskih militanata, rekao je u subotu izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost.

“To je minimalna procjena”, rekao je Tzachi Hanegbi u intervjuu za izraelsku televiziju, dodajući da bi ih moglo biti i više.

Nastavi čitati

Najčitanije