Connect with us

BiH

Naređeno rušenje spomenika “Ljiljan” u bh. gradu: “Ako ga mještani ne sruše to ćemo mi uraditi o trošku mještana”

Published

on

Općinska inspekcija iz Lopara jučer je donijela rješenje kojim se naređuje mještanima Koraja da uklone bespravno izgrađen spomenik u obliku ljiljana, visine šest i širine četiri metra.

U rješenju je navedeno da je razlog za uklanjanje to što je spomenik napravljen bespravno, a ukoliko ga mještani u roku od 15 dana sami ne sruše, to će učiniti inspekcija o trošku mještana, a potom će biti poduzete druge mjere uključujući i kažnjavanje, piše Source.

Šta kažu iz Opštine Lopare?

“Želimo istaknuti da organizatori ovog čina nisu od Opštine Lopare tražili dozvolu za postavljanje spomenika, što je dodatni razlog iz kojeg će spomenik biti uklonjen u zakonom predviđenom periodu, za šta je već građevinski inspektor donio Rješenje o uklanjanju bespravnog izgrađenog spomenika”, navedeno je u saopštenju.

Opština Lopare je izrazila žaljenje zbog ovog “pokušaja narušavanja zavidnog nivoa međunacionalne i međuvjerske tolerancije, poštovanja i saradnje na području Opštine Lopare”, o čemu svjedoče mnogobrojni uspješni projekti i investicije.

“Imajući kao svoj osnovni prioritet u radu poboljšanje kvaliteta života za sve građane, Opština Lopare već godinama neumorno radi na stvaranju klime u kojoj će se svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, osjećati sigurni i biti slobodni da učestvuju u svim aktivnostima koje vode ka razvoju i izgradnji zajednice”, ističu u saopštenju.

Dodaju kako će Opština Lopare i dalje čvrsto stajati na liniji odbrane tih vrijednosti i sloboda, kao i izgradnji zdrave kulture dijaloga o svim temama koje dijele različite grupe u zajednici, ali će istovremeno i uvijek zaštititi zajednicu od pokušaja stvaranja razdora među ljudima i unošenja nemira koji ide u korist samo onima koji takve situacije žele iskoristiti za svoje personalne političke ciljeve.

“Iz tog razloga, još jednom pozivamo građane da ovakve provokacije i incidente tretiraju s dostojanstvom i bez davanja nezaslužene pažnje i da ne budu pijuni pojedinaca i grupa koji imaju loše namjere. Umjesto toga, naš najbolji odgovor će biti da nastavimo raditi istim tempom na razvoju zajednice i promociji i zaštiti zajedničkih vrijednosti, za sve bolje Lopare i za naše buduće generacije”, saopšteno je iz opštinske uprave Lopare.

Da su se narod Koraja i Bošnjaci uopće pitali 1992. godine..

“Izgrađeni spomenik predstavlja simbol okupljanja Korajki i Korajaca koji su protjerani sa svog ognjišta i mjesto odakle je krenuo put spasa korajskog naroda prema slobodnoj teritoriji. Mještani Koraja žele da njeguju i grade suživot sa svojim komšijama, da ekonomski programi budu prioriteti. a da historijski fakti ne budu iskorištavani u političko prepucavanje pojedinaca i grupa. Također, treba istaknuti da predmetna lokacija, odnosno samo zemljište vjekovima unazad pripadalo je vrijednim Korajcima i korajskoj zadruzi”, kaže se u saopćenju mještama Mjesne zajednice Koraj.

Podsjećamo, 15. juna 1992. godine mještani Koraja zaprimili su ultimatum od tadašnjih vlasti općine Lopare, a odmah potom uslijedio je napad na ovo mjesto iz svih pravaca.

“Krizni štab Mjesne zajednice Koraj, zagovarao je mirno rješenje i prihvatio je sve uvjete koje su pred njih postavljale tadašnje vlasti Općine Lopare. Scenario koji je bio primjenjivan u mnogim mjestima širom Bosne i Hercegovine, morao se primjeniti i na Koraj, a to je uništiti i popaliti sve sto je bošnjačko, opljačkati i uz prijetnju i upotrebu vojne sile raseliti stanovništvo. Poučeni iskustvom iz ne tako davne historije, najveći broj stanovnika Koraja nije prihvatio scenarij tadašnjih vlasti, pa su se odmah poslije ultimatuma, uputili se u pravcu Čelića”, navodi se u saopćenju Mjesne zajednice.

Upravo na mjestu gdje su se stanovnici Koraja okupili 1992. godine izgrađen je spomenik, koji inspekcija sada želi srušiti. Tokom agresije na našu zemlju u Koraju je ubijeno 59 civila, 120 je registriranih logoraša, a planski počinjena materijalna šteta na imovini iznosi više od 200 miliona maraka.

“Da su se narod Koraja i Bošnjaci uopće, pitali u periodu 1992. godine, za ovim i bilo kakvim spomenicima ne bi bilo potrebe. Sredstva uložena u izgradnju spomenika za sve tri strane, uložili bi u infrastrukturu i druge projekte od opšteg značaja i nikada ne bi došlo do krvoprolića u BiH. Vizuelni izgled spomenika, cvijet ljiljan kroz historiju srednjovjekovne Bosne predstavljao je zaštitni znak kraljeva. Dva ljiljana nalaze se na grbu Republike Srbije. Cvijet ljiljan nalazi se na grbu Grada Doboja, tako da ne vidimo ništa sporno u vizuelnom izgledu spomenika na kojem se ne nalazi nikakvo vjersko i nacionalno obilježje”, zaključeno je u saopćenju MZ Koraj.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije