Connect with us

USK

‘Nehumana odluka prema radnicima’: Vlast Sanskog Mosta poništila odluku o neradnoj nedjelji

Published

on

NiP-ov vijećnik u Sanskom Mostu Jasmin Mujačić je objavio da su vladajući u ovom gradu ranije ove sedmice poništili odluku o neradnoj nedjelji za radnike u nekoliko djelatnosti.

Vijeće je u aprilu 2021. donijelo odluku da nedjelja bude neradna za radnike u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini te u djelatnosti zabavnih igara i igara na sreću.

Mujačić smatra da je riječ o isključivo političkoj odluci većine koju čine SDA i NES, tj. kako bi se poništila odluka prethodne većine u vijeću. Napomenuo je da je bio inicijator ove odluke.

U obrazloženju poništenja odluke, koju je objavio Mujačić, navedeno je da je Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine u septembru 2021. zatražilo da se preispita odluka o neradnoj nedjelji.

Obrazloženje poništenja odluke o neradnoj nedjelji (Foto: Facebook Jasmin Mujačić)

Između ostalog, navedeno ministarstvo se pozvalo i na zakon kojim se propisuje neograničavanje poduzetničkih prava i sloboda te je navelo da lokalne vlasti ne mogu donijeti odluku o (ne)radnoj nedjelji, jer je to pitanje regulirano entitetskim zakonom.

Mujačić tvrdi da su samo uprave trgovačkih lanaca anketirane po ovom pitanju, ali ne i sami radnici trgovačkih lanaca. Poručio je da poništenje odluke o neradnoj nedjelji nehumana odluka prema radnicima.

Napomenuo je da je odluka o neradnoj nedjelji donijeta u nekoliko lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

klix

USK

Saznajemo koliko je Stanić platio preuzimanje Bihaćke pivovare

Published

on

By

Prije nekoliko dana BiznisInfo.ba je prvi objavio da je jedan od najmoćnijih poduzetnika iz Bosne i Hercegovine ali i cijelog regiona – Svjetlan Stanić, preuzeo vlasništvo u Bihaćkoj pivovari.

Stanić je preuzeo oko 50 posto vlasništva od dosadašnjih vlasnika, porodice Ibrahimpašić, a u narednom periodu će pokušati doći i do druge polovine dionica. Cijena nije objavljena.

Saznajemo da je Stanić 1.152.532 redovnih dionica, što čini 48,9 posto udjela, preuzeo po jediničnoj cijeni od 0,86 KM. To znači da je ovaj udio od skoro 50 posto vlasništva platio oko milion maraka.

Osim ovih, Stanić je prezeo i manji paket od oko 115 hiljada dionica Pivare koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi.

Ova cijena se ne čini visoka za kompaniju te veličine. No, treba znati da Bihaćka pivovara posljednjih godina posluje s gubitkom.

Kako je BiznisInfo.ba već pisao, Bihaćka pivovara lani je imala ukupne prihode od oko 6,1 milion KM, što je za oko dva miliona KM manje nego godinu ranije. Firma je poslovala s gubitkom od oko 1,7 miliona KM prošle godine, i gubitkom od oko 1,6 miliona godinu ranije, piše Biznisinfo.

Očito se vlasnicima žurilo da izađu iz kompanije kako ne bi zapali u dublje finansijske probleme.

Podsjetimo, Stanići iz Kreševa su jedna od najuspješnijih poduzetničkih porodica u BiH ali i susjednoj Hrvatskoj gdje se nalazi dobar dio njihovog biznisa. Poznati su upravo po proizvodnji bezalkoholnih pića preko svoje kompanije Stanić Beverages, koja je vlasnik brenda Juicy.

Nastavi čitati

USK

Vozač BMW-a u Bihaću napao policajce: “Vidite da pijem kafu, ne dam vam dokumente”

Published

on

By

Na benzinskoj pumpi u naselju Pritoka u Bihaću došlo je do incidenta kada je vozač BMW-a odbio suradnju s policijskim službenicima nakon što su ga zamolili za dokumente. Prema svjedočenju očevidaca, situacija se razvila nakon što su policajci pristupili vozaču koji se parkirao na parkingu benzinske pumpe.

Vozač je prvobitno odbio dati dokumente, navodeći da će to učiniti nakon što popije kafu. Međutim, situacija je eskalirala kada je vozač počeo agresivno i nepristojno se ponašati prema policijskim službenicima.

Policija je intervenirala i vozač je lišen slobode na licu mjesta zbog neposlušnosti i vrijeđanja policijskih službenika. Identitet vozača i dalji detalji o incidentu bit će objavljeni nakon što policija provede detaljni uviđaj i istražne radnje, piše Dijaspora.

Incident na benzinskoj pumpi u naselju Pritoka je privukao pažnju građana, ističući važnost poštovanja zakona i suradnje s policijskim autoritetima u situacijama zahtjeva za identifikacijom.

 

Nastavi čitati

USK

Potvrđena optužnica Tužilaštva USK: Blagajnica od pazara prisvojila više od 40.000 KM

Published

on

By

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom se osnovano sumnja da je Aida Hotić (35) iz Sanskog Mosta počinila produženo krivično djelo pronevjere u službi, a Irma Hotić (31), također iz Sanskog Mosta, produženo krivično djelo krivotvorenja službene isprave.

– Tužilaštvo će u krivičnom postupku dokazivati da je Hotić Aida u periodu od 01.07. do 14.08.2022. godine, kao blagajnica u jednom privrednom društvu naplaćivala novac na ime pazara, a potom isti prisvajala za sebe. Na ovaj način je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 40.336,00 KM. U istom periodu Hotić Irma kao odgovorno lice nije unosila u poslovne ispravne podatke, konkretno podatke o stanju pazara.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo da se oštećenom privrednom društvu dosudi imovinskopravni zahtjev u cjelosti- saopćeno je.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu.

Nastavi čitati

Najčitanije