Connect with us

USK

Novca ima, vlast krši zakon: U osnovnim školama USK neće dobiti januarsku plaću prije marta

Zaposleni u predškolskim ustanovama i osnovnim školama Unsko-sanskog kantona neće u februaru dobiti plaću za januar iako novca imajući u vidu da je usvojen budžet Unsko-sanskog kantona za ovu godinu. Time će nadležno ministarstvo prekršiti i Zakon o radu.

Na ovo je upozorila Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskg kantona.

Budžet USK za 2022. usvojen je prije deset dana. Do tada je Kanton bio finansijski blokiran i to je bio razlog neisplaćivanja plaća za januar.

– Opravdanje je bilo nedostatak novca, ali sada ga ima. U pitanju je krajnja neodgovornost. Mi u februaru nećemo dobiti januarsku plaću zbog nesposobnosti operativne jedinice pri resornom ministarstvu. Ne znam da li je to revanšizam. Zaposleni u srednjem obrazovanju su plaću za januar dobili jučer. Mi je nećemo dobiti. Prije nego što se plaća pusti, sekretari škola, po proceduri, idu da provjere da li je sve uredu sa unosom. Oni još nisu pozvani. Danas je petak, ide vikend, a zatim praznik. U ponedjeljak je neradni dan – rekla je Hadžić.

Kada je u pitanju ponuda iz Vlade Unsko-sanskog kantona da osnovica za obračun plaća bude povećana na 320 KM, Hadžić je istakla da se većina i njihovih članica izjasnila da ne prihvataju prijedlog Vlade te da traže izjednačavanje ne samo osnovice već i boda sa organima uprave.

Zaposleni u državnoj službi osim osnovice imaju definisan i bod zbog čega je njihova plaća u startu veća od ostalih.

– Osim toga, tražimo da to povećanje ide od januara, a ne od aprila. Tražimo od Vlade što skoriji sastanak da se pokušamo dogovoriti prije poduzimanja bilo kakvih sindikalnih aktivnosti – dodala je Hadžić.

USK

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo Bihać, pogledajte trenutak udara groma

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je Bihać u poslijepodnevnim satima, a snimak na kojem je prikazan trenutak udara groma širi se društvenim mrežama.

Temperatura zraka u Bihaću prelazi 20 stepeni Celzija, a grmljavinsko nevrijeme praćeno kratkotrajnim pljuskovima zadržat će se i u narednim danima.

Podsjećamo, obilne padavine u maju uzrokovale su poplave zbog kojih je Bihać proglasio stanje prirodne nesreće.Stabilizacija vremenskih prilika u BiH, prema riječima meteorologa, ne očekuje se u prvoj polovini juna. Oblačno i kišno vrijeme s temperaturama koje će ići i do 27 stepeni Celzija očekuje nas i u narednom periodu.

VIDEO OVDJE

Nastavi čitati

USK

Lovci u Bosanskom Petrovcu pronašli leš u fazi raspadanja

Leš za sada nepoznatog muškarca u poodmakloj fazi raspadanja pronašli su lovci na području općine Bosanski Petrovac.

Pretpostavlja se da je uzrok smrti napad divljih životinja.

Prema riječima mještana, vrlo vjerovatno da je riječ o migrantskoj populaciji s obzirom da nadležne službe i javnost nisu upoznati o tome da je neko od mještana nestao i za kojim se traga.

Tijelo su pronašli lovci dok su se kretali šumom.

Kako saznajemo od nadležnih organa, naložena je obdukcija tijela.

Nastavi čitati

USK

Novi detalji o ubistvu Asmira Halilagića u Velikoj Kladuši: Dvije osobe na ispitivanju

Asmir Halilagić ubijen je u pucnjavi koja se dogodila 04. juna ove godine u Velikoj Kladuši kada ga je upucao Izet Grahović.

Kako je portal „Avaza“ ranije objavio, pucnjava se desila u blizini jednog kafića.

– U vezi sa događajem koji se desio dana 04.06.2023. godine oko 21:30 sati u Velikoj Kladuši kojom prilikom je usmrćeno lice incijala H.A., lišena su slobode dva lica inicijala G.I. i G.J. nad kojima se provodi kriminalistička obrada – rečeno je za portal „Avaza“ iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Najčitanije