Connect with us

BiH

Novi skandalozan isput Željane Zovko, za destabilizaciju BiH optužuje Komšića i Turković a opravdava Putina (VIDEO)

Published

on

U programu televizije N1 (redakcija u Zagrebu) gostovala je europarlamentarka Željana Zovko, zajedno sa drugim hrvatskim europarlamentarcima. Govoreći ponajviše o aktuelnoj krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, gosti emisije su se dotakli i problema na Zapadnom Balkanu i eventualnoj mogućnosti da režim Vladimira Putina uzrokuje nestabilnosti u ovom dijelu Evrope pomoću zvaničnika sa kojima već duže vrijeme održava bliske veze.

Govoreći na temu potencijalne destabilizacije BiH, europarlamentarka Željana Zovko je izrekla nekoliko skandaloznih tvrdnji koje se do srži poklapaju sa porukama koje kontinuirano šalje lider SNSD-a Milorad Dodik, a koji je jasno u evropskim centrima moći označen kao “Putinom čovjek”.

Na pitanje koji je najbolji lijek za odupiranje Putinom cilju stvaranja haosa u regiji i Bosni i Hercegovini, Zovko kaže da je to “donošenje izbornog zakona BiH”. Na konstataciju voditeljice emisije da li je to početni korak, Zovko naglašava da je to “i za početak, i za kraj”.

“BiH ima izbore u desetom mjesecu. Sa svih strana imamo stranke koje su željne da izađu na izbore, i u RS i u FBiH. Mi smo nedavno sa izaslanstvom predvođenim Manfredom Weberom bili u Sarajevu gdje smo pokušali učiniti zadnji korak kako bi se bošnjačka strana skupa sa hrvatskom dovela do toga da se konačno postigne sporazum i da profunkcionira Federacija BiH. Da se napravi izborni zakon sljedeći primjer mostarskog sporazuma i tu imamo jedno izvanrednu pomoć od strane viskog predstavnika Borrella, od strane Evropske komisije i od američke strane.

Ja sam ohrabrena u zadnjih nekoliko dana pozitivnim porukama koje dolaze da će se postići neki sporazum i kompromis, što bi onda dovelo da se mogu organizirati izbori, da se BiH okrene kandidatskom statusu”, rekla je Zovko a zatim uputila nekoliko skandaloznih poruka:

 

“Predsjedništvo apsolutno ne funkcionira zbog nelegitimnog člana Predsjedništva koji sam na svoju ruku donosi neke odluke, imamo ministricu vanjskih poslova koja apsolutno nije pod kontorolom. Sa strane Republike Srpske daju neke svoje izjave… Sve to vuće da treće zemlje da imaju svoj utjecaj tamo. Ukoliko imamo regularan izborni zakon, raspišu se izbori, mi ćemo imati BiH kao stabilnu zemlju i bez te zemlje nema stabilnosti na Zapadnom Balkanu.”

Na pitanje koliko u navedenim procesima RS želi učestvovati i biti faktor koji ce ići u smjeru Evrope a ne vući na drugu stranu, Zovko je negirala da Putin ima u cilju destabilizaciju BiH.

“RS nije jedna stranka. Imali smo sastanke i sa opzicijom. Apsolutno vidimo perspektivu. Svi žele izbore. Ne vjerujem da Putin ima u RS konkretan interes niti mogućnost da djeluje. Možda na nekim deklarativnim izjavama i kroz Vijeće za implementaciju mira (PIC) i kroz OHR i zato sam se dugo godina zalagala da se taj ured izmjesti i da se zatvori jer jedno tijelo UN-a ne bi trebalo biti u jednoj zemlji koja želi imati evropski put i čitava koncentracija treba biti na predstavniku EU (šef delegacije EU u BiH, op. SB) i na evropskom putu BiH”poručila je Željana Zovko.

https://youtu.be/iYI7_7aUK5Y

N1

BiH

VIDEO U Doboju se srušio ringišpil, roditelji povrijeđenu djecu na rukama nosili u Dom zdravlja

Published

on

By

Prema prvim informacijama, četvero djece je povrijeđeno
U prevrtanju ringišpila u Parku narodnih heroja u Doboju ima povrijeđenih osoba.
Kako prenosi Zooom TV Doboj, ringišpil se srušio u momentu dok su se djeca nalazila na njemu.
Prema prvim informacijama, četvero djece je povrijeđeno i roditelji su ih na rukama odnijeli u obližnji Dom zdravlja.
Više informacija pokušali smo saznati od portparola Policijske uprave Doboj, ali nam se niko nije javljao na telefon.
Zooom TV Doboj je objavio i snimak incidenta, a pad se može vidjeti od 6.50 minuta.
Na snimku se mogu vidjeti građani kako u šoku pritrčavaju ringišpilu kako bi spasili djecu.
Nastavi čitati

BiH

Poskupljuje kafa u kafićima širom BiH: “Mislim da neće biti problem ako jednom poskupi”

Published

on

By

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji

U narednih 15 dana, cijene kafe u lokalima širom Bosne i Hercegovine će ponovno porasti. Nabavna cijena kafe povećala se za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje na povećanje cijena kako bi mogli pokriti troškove.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS „Horeca“, izjavio je da su ugostitelji već dostigli maksimum cijena koje građani mogu podnijeti.

“Prosječna cijena kafe u Banjoj Luci kreće se od dvije do 3.50 KM. S povećanjem nabavne cijene kafe, doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade,” rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Kurtinović je naglasio da se povećanje cijena ne odnosi samo na kafu, već i na rast plaća radnika i ukupno poslovanje.

“Promjene cijena će se događati u narednih 15 dana, tko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je prilagođavanje,” dodao je.

Marijana Jarak, vlasnica mostarskog lokala „Gaža bar“, potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.

“Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM. Mislim da neće biti problem ako kafa jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su cijene rasle tri puta,” rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva tri mjeseca ove godine, BiH je uvezla preko 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona KM, najviše iz Brazila. Ova povećanja uvozne cijene dodatno su pritisnula domaće tržište i ugostitelje.

Ugostitelji su složni u jednom – pomjeranje cijena je neizbježno zbog rastućih troškova, ali se trude održati pristupačne cijene za svoje goste.

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

Nastavi čitati

BiH

HDZ traži da kantoni upravljaju eksploatacijom skoro svih resursa, Federaciji BiH bi ostavili samo ugalj

Published

on

By

HDZ je uputio amandmane na Prijedlog Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, kojima traži da kantoni imaju nadležnost u eksploataciji skoro svih prirodnih resursa.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH će 26. juna razmatrati ovaj prijedlog zakona. Jednim od HDZ-ovih amandmana se traži da resorna kantonalna ministarstva, kako je naglašeno, upravljaju:

  • Mineralnim sirovinama iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja;
  • Svim vrstama soli i solnih voda i plinova koji se sa njima javljaju;
  • Geotermalnom energijom, geotermalnom i termalnom vodom, iz kojih se može dobiti i koristiti akumulirana toplota u energetske svrhe. To se ne odnosi na mineralne i geotermalne vode koje se koriste u ljekovite, balneološke i rekreativne svrhe ili vodu za piće i druge namjene, na koje se primjenjuju propisi o vodama;
  • Nemetalnim mineralnim sirovinama (abrazivi, azbesti, barit, bentonit, bijeli boksit, cementni laporci, dijatomit, dolomit, feldspat, fluorit, gips, grafit, kreda, krečnjak, kvarc, kvarcni pijesak, kvarcit, keramičke i vatrostalne gline, keramziti, škriljci, liskuni, magneziti, opekarske gline, pirofiliti, sumpor, tuf, talk, talkni škriljci, tehničko-građevinski kamen, arhitektonsko-građevinski kamen, ukrasno i poludrago kamenje, šljunak i pijesak za građevinarstvo izvan javnog vodnog dobra);
  • Svim sekundarnim mineralnim sirovinama koje se javljaju kao neiskorišteni ostatak dobijanja, oplemenjivanja i prerade primarnih mineralnih sirovina;
  • Svim nanabrojanim mineralnim sirovinama prirodnog porijekla.

Dakle, prema HDZ-ovom prijedlogu, kantoni bi upravljali eksploatacijom skoro svih resursa, osim uglja, ugljikovodika u čvrstom i plinovitom stanju, svih vrsta bituminoznih i uljnih stijena te ostalih plinova, koji se nalaze u zemlji i radioaktivnih mineralnih sirovina. Za prethodno navedene resurse bilo bi nadležno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Za razliku od HDZ-ovih amandmana, Prijedlogom Zakona, kojeg je utvrdila Vlada FBiH, predviđeno je da resorno entitetsko ministarstvo upravlja:

  • Energetskim mineralnim sirovinama;
  • Mineralnim sirovinama iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja;
  • Svim vrstama soli i solnih voda i plinova koji se sa njima javljaju;
  • Geotermalnom energijom, geotermalnom i termalnom vodom, iz kojih se može dobiti i koristiti akumulirana toplota u energetske svrhe. To se ne odnosi na mineralne i geotermalne vode koje se koriste u ljekovite, balneološke i rekreativne svrhe ili vodu za piće i druge namjene, na koje se primjenjuju propisi o vodama.

Nadalje, Prijedlogom Zakona je predviđeno da resorna kantonalna ministarstva upravljaju nemetalnim mineralnim sirovinama, svim sekundarnim mineralnim sirovinama, koje se javljaju kao neiskorišteni ostatak dobijanja, oplemenjivanja i prerade primarnih mineralnih sirovina i sve nenabrojane mineralne sirovine prirodnog porijekla.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije