Connect with us

BiH

Novi skandalozan isput Željane Zovko, za destabilizaciju BiH optužuje Komšića i Turković a opravdava Putina (VIDEO)

U programu televizije N1 (redakcija u Zagrebu) gostovala je europarlamentarka Željana Zovko, zajedno sa drugim hrvatskim europarlamentarcima. Govoreći ponajviše o aktuelnoj krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, gosti emisije su se dotakli i problema na Zapadnom Balkanu i eventualnoj mogućnosti da režim Vladimira Putina uzrokuje nestabilnosti u ovom dijelu Evrope pomoću zvaničnika sa kojima već duže vrijeme održava bliske veze.

Govoreći na temu potencijalne destabilizacije BiH, europarlamentarka Željana Zovko je izrekla nekoliko skandaloznih tvrdnji koje se do srži poklapaju sa porukama koje kontinuirano šalje lider SNSD-a Milorad Dodik, a koji je jasno u evropskim centrima moći označen kao “Putinom čovjek”.

Na pitanje koji je najbolji lijek za odupiranje Putinom cilju stvaranja haosa u regiji i Bosni i Hercegovini, Zovko kaže da je to “donošenje izbornog zakona BiH”. Na konstataciju voditeljice emisije da li je to početni korak, Zovko naglašava da je to “i za početak, i za kraj”.

“BiH ima izbore u desetom mjesecu. Sa svih strana imamo stranke koje su željne da izađu na izbore, i u RS i u FBiH. Mi smo nedavno sa izaslanstvom predvođenim Manfredom Weberom bili u Sarajevu gdje smo pokušali učiniti zadnji korak kako bi se bošnjačka strana skupa sa hrvatskom dovela do toga da se konačno postigne sporazum i da profunkcionira Federacija BiH. Da se napravi izborni zakon sljedeći primjer mostarskog sporazuma i tu imamo jedno izvanrednu pomoć od strane viskog predstavnika Borrella, od strane Evropske komisije i od američke strane.

Ja sam ohrabrena u zadnjih nekoliko dana pozitivnim porukama koje dolaze da će se postići neki sporazum i kompromis, što bi onda dovelo da se mogu organizirati izbori, da se BiH okrene kandidatskom statusu”, rekla je Zovko a zatim uputila nekoliko skandaloznih poruka:

 

“Predsjedništvo apsolutno ne funkcionira zbog nelegitimnog člana Predsjedništva koji sam na svoju ruku donosi neke odluke, imamo ministricu vanjskih poslova koja apsolutno nije pod kontorolom. Sa strane Republike Srpske daju neke svoje izjave… Sve to vuće da treće zemlje da imaju svoj utjecaj tamo. Ukoliko imamo regularan izborni zakon, raspišu se izbori, mi ćemo imati BiH kao stabilnu zemlju i bez te zemlje nema stabilnosti na Zapadnom Balkanu.”

Na pitanje koliko u navedenim procesima RS želi učestvovati i biti faktor koji ce ići u smjeru Evrope a ne vući na drugu stranu, Zovko je negirala da Putin ima u cilju destabilizaciju BiH.

“RS nije jedna stranka. Imali smo sastanke i sa opzicijom. Apsolutno vidimo perspektivu. Svi žele izbore. Ne vjerujem da Putin ima u RS konkretan interes niti mogućnost da djeluje. Možda na nekim deklarativnim izjavama i kroz Vijeće za implementaciju mira (PIC) i kroz OHR i zato sam se dugo godina zalagala da se taj ured izmjesti i da se zatvori jer jedno tijelo UN-a ne bi trebalo biti u jednoj zemlji koja želi imati evropski put i čitava koncentracija treba biti na predstavniku EU (šef delegacije EU u BiH, op. SB) i na evropskom putu BiH”poručila je Željana Zovko.

https://youtu.be/iYI7_7aUK5Y

N1

BiH

Spašena žena koja se zaglavila na litici visokoj 400 metara na planini Velež (VIDEO)

Državljanku Hrvatske koja se jučer zaglavila na stijenama planine Velež spasili su pripadnici GSS Mostar i ona je prebačena u mostarsku bolnicu, potvrđeno je za Klix.ba

“Mi silazimo, ona je prebačena u bolnicu i nemamo daljnje informacije”, rekli su nam rano jutros iz mostarske Gorske službe spašavanja.

Hrvatica se zaglavila na polovini vertikalne litice koja je visoka oko 400 metara, ali za sada nije poznato šta je tačno pošlo po zlu osim što se poskliznula prilikom planinarenja s grupom Zagrepčana.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, žena je zadobila teže tjelesne povrede.Ranije u nedjelju je Helikopterski servis RS-a pokušavao doći do povrijeđene planinarke, ali ni nakon 20-ak preleta, nisu joj se uspjeli približiti.

Zbog toga je 80-ak spasilaca iz GSS-a Mostar i Sarajevo te Civilne zaštite HNK nastavilo akciju spašavanja pješke. Oni su uspjeli stići do nje te je spustiti na sigurno tlo.

Ističu da će povrijeđenu izvući sami do podnožja s obzirom na to da više nemaju pomoć helikoptera.

Nastavi čitati

BiH

Nedostatak radne snage: Firma iz BiH traži vozača kamiona, plaća 3.000 KM!

Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage

Kompanija Green Light d.o.o. iz Tešnja objavila je oglas za vozača. Ovo samo po sebi i ne bi bilo vijest da u oglasu nije navedeno kako je plata za ovo radno mjesto 3.000 KM što je svakako mnogo više u odnosu na prosječne plate u Bosni i Hercegovini.

Oglas je raspisan za posao vozača C1 kategorije u međunarodnom saobraćaju.

“Ukoliko posjedujete vozačku dozvolu C1 kategorije, odgovorni ste i motivisani za rad, pozivamo Vas da se pridružite našem timu! Nudimo rad u stabilnom okruženju, uz stalnu mogućnost napredovanja”, navedeno je u oglasu.

Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage.

Uzrok tome treba tražiti u iznosu plata koju bh. kompanije nude a koja ne može pokriti troškove života koji ubrzano rastu.

Nedostatak radne snage

S druge strane, i velike evropske ekonomije poput Njemačke u koju radnici iz Bosne i Hercegovine odlaze već decenijama, muku muče s pronalaskom kvalifikovane radne snage što otvara prostor za dobru zaradu stranim radnicima.

Tako Bosnu i Hercegovinu posljednih godina masovno napuštaju radnici koji platu zarađuju u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj… što za posljedicu ima činjenicu da domaće kompanije kao najveći izazov trenutno navode pronalazak kvalitetnih radnika.

Inače, Green Light d.o.o, kako se navodi na njihovoj web stranici, nudi usluge prijevoza robe, carinskog zastupanja i carinjenja robe u uvozu, izvozu i tranzitu, skladištenja robe, posredovanja kod transportnog osiguranja te usluge poslovnog savjetovanja u vezi transportno-logističke tematike. Nude rješenja za kompletan paket logističkih usluga, mjesečno imaju 2.750 klijenata i 3.320 transporta te upošljavaju preko 100 ljudi, navodi BiznisInfo.ba.

 

Nastavi čitati

BiH

Završen protest u Sarajevu: “Neka Azra bude opomena onima u foteljama”

Nakon tragične smrti doktorice Azre Spahić građani Sarajeva su se u velikom broju okupili na mjestu događaja u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Armin Berberović koji je izazvao nesreću nije imao položen vozački ispit i vozio je sa određenim procentom alkohola u krvi. On je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Zbog svega vanredno je zasjedala Vlada Kantona Sarajevo koja je usvojila niz mjera.

Građani su se okupili u velikom broju.

Tokom okupljanja građana mnogi su se obratili i iskazali nezadovoljstvo.

Skupu su prisustvovali i mladi iz Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini i Udruženja Medicinskog fakulteta iz kojeg su poručili da se mora nešto pod hitno poduzeti kako bi ovaj slučaj u kojem je stradala mlada djevojka bio posljednji.

“Moramo djelovati sistemski. Mislim da smo zakasnili što nismo na vrijeme primijetili i zaustavili još kad smo znali kakvi su rizici, već moramo djelovati sada nakon što se tragedija dogodila. Ali, nikad nije kasno, mislim da možemo na ovaj način djelovati kako bismo zaustavili da se tragedija ponovi”, kazao je jedan od studenata koji je ujedno bio i Azrin kolega.

 

Amar Dovadžija za N1 je ukazao da i nakon devet godina od smrti supruge Have u sarajevskom naselju Nedžarići još nije donesena konačna presuda.

Dovadžija izražava duboko nezadovoljstvo u pravosuđe.

“Još nije dobio dan zatvora. Još je taj proces u toku. Nakon što je na prvom stepenu osuđen na 5,5 godina na federalnom je ta presuda poništena. To je bilo 2019. godine i evo četiri godine poslije čekamo da sarajevsko kantonalno tužilaštvo pokrene postupak. Devet godina čekamo. Sve je poruka svima kao što je Azra ‘radite šta želite, gazite šta želite, sve se može završiti’, istakao je Dovadžija.

 

 

Muriz Memić, otac stradalog Muriza Memića na protestima je poručio da je tu uz roditelje tragično stradale Azre Spahić.

Memić poručuje da razumije bol porodice Spahić.

“Nemojte kad se desi da se sastajemo trebalo je ranije donijeti te zakone. Treba naći rješenje a nekada se desi i dva, tri dana i onda se to zaboravi”, rekao je Memić.

Mjere koje je donijela Vlada KS, Memić smatra da je to trebalo bolje urediti.

“Ima boljih mjera i treba bolje mjere donijeti. Obećavam roditeljima da ću biti na svakom ročištu i biću im podrška”, naveo je Memić.

Građani su njegovo obraćanje podržali uz uzvike pravda.

 

 

Novinarka Senka Kurt za N1 kazala je da svi trebaju biti jednaki pred zakonom.

Kurt je poručila vlastima da konačno trebaju biti svi jednaki pred zakonom.

“I oni koji voze skupa vozila i oni kojima se oduzimaju automobili i kojima se vraćaju i onima kojima se oduzimaju vozačke. Mamina, tatina i naša djeca, svi moraju biti jednaki pred zakonom”, rekla je Kurt.

Nastavi čitati

Najčitanije