Connect with us

Cazin

Održana Brdska trka “Krajiška zmija”

Jedna od najboljih i najpopularnijih brdskih trka u regionu i šire cazinska “Krajiška zmija” održana je 13. i 14. augusta u organizaciji Auto-moto kluba Motorsport iz Cazina. Iako se u 2022. godini ne vozi Šampionat Bosne i Hercegovine održavanje trke nije došlo u pitanje zahvaljujući velikom trudu i entuzijazmu organizatora i ljudi iz Auto-moto kluba Motorsport iz Cazina, posebno zahvaljujući predsjedniku kluba Kržalić Samiru. Koliko je ova trka popularna govori i podatak da su bez obzira na činjenicu da se ne vozi domaći šampionat na trci nastupila 72 vozača iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Poljske i Mađarske.

Najbrži na trci je bio crnogorac Nikola Asanović sa Prototip Normom koji je postavio novi rekord staze “Krajiška zmija” (2:07,724), dok je drugo mjesto zauzeo mađar Laszlo Szasz sa Formulom 3000. Najbrži cazinski vozač i ujedno i najbrži vozač iz BiH Nihad Seferagić sa VW Polom osvojio je prvo mjesto u klasi 2b, prvo mjesto u grupi 2 i odlično 3. mjesto u ukupnom poretku svih vozila kategorije 1 u Prvenstvu Hrvatske. Nakon Nihada Seferagića najviše uspjeha je imao Fahrudin Dolić koji je sa Mitsubishi Lancerom osvojio prvo mjesto u klasi 4a, prvo mjesto u grupi 4 i 9. mjesto u ukupnom poretku, Salih Ljubijankić je sa Hondom Civic Type R osvojio treće mjesto mjesto u klasi 4a, treće mjesto u grupi 4 i 12. mjesto u ukupnom poretku, te Bego Šakanović sa Hondom Civic četvrto mjesto mjesto u klasi 4a, četvrto mjesto u grupi 4 i 18. mjesto u ukupnom poretku. Hasan Ljubijankić sa Hondom Civic osvojio je drugo mjesto mjesto u klasi 5b, šesto mjesto u grupi 5 i 25. mjesto u ukupnom poretku.

Vremena naših vozaća ostvarena na trci:

 1. Nihad Seferagić       2:24.832    i   2:25.587  = 4:50,419
 2. Fahrudin Dolić         2:27.371    i   2:27.681  = 4:55,052
 3. Salih Ljubijankić      2:27.818    i   2:27.956  = 4:55,774
 4. Bego Šakanović      2:31.055    i   2:32.607  = 5:03,662
 5. Hasan Ljubijankić    2:33.903    i   2:35.050  = 5:08,953

Pored navedenih u promotivnoj grupi Grand Turismo nastupili su Amel Semanić, Kasim Ljubijankić, Jasmin Kržalić, Kemal Toromanović i Denis Kličić.

U poretku klubova prvo mjesto je zauzeo AK Župa dubrovačka za koje su nastupili Nihad Seferagić i Fahrudin Dolić, te Matija Jurišić iz Rijeke. AK Župa dubrovačka suvereno drži prvu poziciju u cijelom Prvenstvu i sve je izglednije da će u ovoj sezoni ponijeti naslov prvaka Hrvatske, ali još su tri trke do kraja Prvenstva.

Cazin

Servisne informacije: Dešavanja u Cazinu u protekla 24 sata

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin dogodilo se nekoliko značajnih događaja, a evo sažetka informacija koje smo prikupili:

Policijski izvještaj:

 • Intervencija policijske stanice Cazin – 1 slučaj.
  • Saobraćajna nezgoda: Jedan sudar između dva motorna vozila dogodio se u 13:30 sati na ulici generala Izeta Nanića. Nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nisu zabilježeni nikakvi incidenti ili intervencije.

Hitna služba Doma zdravlja:

 • Pregledano je 65 pacijenata, od kojih je 6 koristilo sanitetski prevoz.

Elektrosnabdijevanje:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin, obavještava kupce da je dana 30.11.2023.god. planiran prekid
  isporuke el.energije za trafo-područje: Ul. Generala Izeta Nanića,Kasima Ljubijankića-Čaruge,Puškari,Safeta
  Krupića.Ćuprija u vremenu od 09:00-13:00 sati

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se prema ustaljenom redu.

Stanje na putevima:

 • Niske temperature uzrokuju formiranje poledice na vlažnim lokalitetima.
 • Magla smanjuje vidljivost na nekim područjima.
 • Savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima.
 • U toku dana su učestali odroni na nekoliko puteva, a radovi na sanaciji mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar) reguliraju saobraćaj semaforima.
 • Sanacioni radovi izvode se na nekoliko magistralnih puteva s povremenim usporenjima u prometu.
 • Na graničnim prelazima nema značajnih zadržavanja.

Sve vozače se poziva na oprez i poštivanje prometnih pravila, a građane da budu informirani o najnovijim promjenama i preporukama nadležnih službi.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Bračni par iz Cazina ne zna za prepreke: Oboje su ali gluhonijemi, ali uspješno vode vlastiti biznis

Cazin je poznat kao grad u Bosni i Hercegovini u kojem cvjetaju biznisi, naročito oni porodični. Senzor donosi jednu doista interesantnu priču iz ovog grada smještenog na samom vrhu naše države.

Bračni par Sulejman i Mevlida Badić, oboje gluhonijemi nastavili su tradiciju koju je prije više od dvadeset godina započeo djed, Sulejmanov otac Mehmed. Oni se naime bave proizvodnjom i prodajom tradicionalnih bosanskih “agdali” kolača i teško je naći kuću u Cazinu da se u njoj ne služe njihove poslastice. Za Senzor govorio je njihov sin Amer.

“Otac i majka su zapravo nastavili ono čime se djed bavio. Mama uglavnom sprema kolače, otac pomaže oko pripreme i prodaje. U ponudi imamo samo tradicionalne kolače: baklavu, ružicu, pitu od jabuka i šljiva i najprodavaniji proizvod – hurmice (hurmašice). Ja sam tu da pomognem u radnji pri komunikaciji s kupcima dok sam ovdje, jer boravim u Austriji”, objasnio nam je ovaj mladić.

Badići se ovime bave iz ljubavi, odnosno nije im to izvor egzistencije.

“Otac ima penziju, djed isto tako. Imamo nekoliko poslovnih prostora, ja boravim u Austriji i novac nije problem. Ovo radimo zato što volimo i zato što znamo i umijemo”, objasnio je.

Pored pomenutih kolača u radnji smo zatekli i nekoliko boca soka i sirupa.

“To je usputno. Fokus je na kolačima, a ovo je ono što sami proizvedemo tokom ljeta od plodova iz voćnjaka ili iz bašte majke Hasibe”. pojasnio nam je Amer.

Pitali smo i za način prodaje i dostave:

“Mi ne vršimo dostavu, jednostavno nemamo potrebe. Svi se kolači uspiju prodati u radnji jer su prepoznati od strane naših sugrađana kao visoko kvalitetan, i sa mnogo preciznosti i pedantnosti napravljen proizvod”, zaključio je našu priču ovaj vrijedni mladić.

“Kolači Badić” se mogu naći na sljedećoj adresi: Ulica Izeta Nanića bb, Cazin ili ih se može kontaktirati na broj telefona 037/514-559

 

 

 

Nastavi čitati

Cazin

U Cazinu uhapšen 36-godišnak, kod njega pronađena veća količina droge

U naselju Mala Lisa, grad Cazin, 36-godišnji muškarac M.D. (36) je lišen slobode nakon što je prilikom pretresa objekta u kojem boravi pronađena veća količina različitih vrsta droge, uključujući marihuanu, speed, kokain, i slično.

M.D. je odmah priveden u prostorije Policijske stanice, a nezvanično saznajemo da se tereti za krivično djelo “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava”.

Očekuje se da će policijska istraga utvrditi sve relevantne činjenice vezane uz ovaj slučaj, nakon čega će se donijeti dalje pravne odluke u vezi s optužbama protiv M.D.

Nastavi čitati

Najčitanije