Connect with us

USK

Policija “češljala” migrantski centar Lipa: Pronađena marihuana kod Marokanaca, jedan bježeći – slomio nogu

Published

on

Pronađeno je 12 paketića marihuane koja je bila namjenjena za preprodaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) su prilikom pretresa privremenog prihvatnog centra Lipa nadomak Bihaća, kod dva migranta H.F. (30) i M.K (24), iz Maroka, pronašli određenu količinu marihuane, potvrdio je portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić.

– Policajci su prilikom pretresa kontejnera u kojem su bila smještena ova dva lica pronašli narkotička sredstva, tačnije pronađeno je dvanaest paketića marihuane koja je bila namjenjena za preprodaju. Nakon toga su se oni, kada su primjetili policiju, dali u bijeg van granica kampa. Prilikom bijega, jedan migrant je nezgodno pao i slomio nogu, a drugi je uspio pobjeći i za njim u ovome trenutku tragamo. Povrijeđenom je pomoć pružena u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, kazao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, policija redovno provodi ovakve kontrole u prihvatnim kampovima s ciljem pronalaska narkotičkih sredstava, ali i nelegalnog oružja, te predmeta pogodnih za nanošenje tjelesnih povreda.

– S ovakvim aktivnostima nastavićemo u narednom periodu i nećemo ih najavljivati s ciljem da sve budu efikasnije. U proteklom periodu pronalazili smo mnoge stvari i predmete koje potiču iz počinjenja krivičnih djela, pa i lica za kojima se traga, kazao je Šiljdedić.

Šiljdedić dodaje da ovakve akcije su usmjerene na održavanje sigurnosti, kako u kampovima tako i na širem prostoru Unsko sanskog kantona.

Inače, u prihvatnom kampu Borići, gdje su smještene socijalno ranjive grupe migranata trenutno boravi 300 osoba, a u centru Lipa oko 1.100 osoba.

U posljednjih sedam dana došlo je smanjenja broja korisnika jer su povoljne vremenske prilike pokrenule migrante u njihovim nastojanjima da pređu granicu s Republikom Hrvatskom i dokopaju se Evropske unije, pišu Nezavisne.

USK

Reis Kavazović u Kozarcu: Zlo, koje ih je pobilo, još je živo i opire se pravdi

Published

on

By

Kolektivna šehidska dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Kamičanima u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, javlja MINA.

Ove godine klanjana je dženaza za Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aliju. Oni su ubijeni na području Korićanskih stijena, Čarakova  i Kozarca.

Musić Badema najstarija je žrtva, imala je 50 godina kada je 1992. godine nestala u Čarakovu. Najmlađa žrtva je Forić Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca.

Obraćajući se brojnim vjernicima koji su prisustvovali dženazi, reisul-ulema je istakao da je potrebno istrajati na traženju svih nestalih i privođenju prvdi odgovornih za zločine.

“Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, i izvan naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Kako je dodao poglavar IZ-a u BiH, dugo traje bol, dugo porodice tragaju za svojim bližnjim koje su prije više od trideset godina zlikovci odveli iz njihovih kuća i mahala i pobili ih samo zato što su bili muslimani.

“Dugo ovo traje, a kraj se još ne nazire. Mnoge majke, očevi, braća i sestre svoju bol za voljenima odnijeli su sa sobom u mezar, ne dočekavši da ih isprate kako su željeli. Ali, Bog je pravedan sudija. On će njima dati naknadu za bol koju su trpjeli, a zlikovcima bolnu kaznu za ono što su uradili. Bože, neka bude po pravdi. Danas ispraćamo ove četiri dženaze. Oni će se danas pridružiti svojoj braći i sestrama u ovom mezarju i ostati sa njima do Sudnjeg dana. Učini im, Bože, boravak prijatnim, a dovedi im i one preostale, za čijim ostacima još tragamo”, kazao je reisul-ulema u dovi, te podsjetio kako se prije nekoliko dana u Srebrenici obavila dženaza za žrtve genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Zvizdić u Kozarcu (Mina)

“Većina njih bili su mladi, u punoj snazi, trebalo je da životu podare mnogo dobro. Nažalost, zločinci su ih spriječili i nasilno im oduzeli život. Baš kao i ovima koje danas ispraćamo ovdje. Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, I van naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Dženaza-namazu prethodio je vjerski program, kao i komemoracija. Prisustvovali su visoki vjerski i zvaničnici svih nivoa vlasti.

Srpske vojne i policijske snage ubile su u Prijedoru 3.176 civila, a još uvijek se traga za oko 500 osoba.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana do sada su nađeni u tri države, i deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina.

Nastavi čitati

USK

Krajina bogatija za još jednog doktora: Mirzet Škrgić diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu

Published

on

By

Danas je Bihać ponosan na jednog od svojih najsjajnijih sinova – Mirzeta Škrgića , koji je uspješno diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu.

Mirzetovom izvanredna akademska postignuća predstavljaju značajan korak naprijed kako za njega lično, tako i za njegovu porodicu i zajednicu kojoj pripada.

 

 

Mirzet je svojim predanim radom i posvećenošću tokom studija pokazao izuzetnu stručnost i angažman u oblasti medicine. Njegov uspjeh nije samo njegov lični trijumf, već i svjetionik koji osvjetljava put za buduće generacije mladih ljudi iz, kako Bihaća, tako i ostatatka USK koji sanjaju o medicinskoj karijeri.

Čestitamo Mirzetu na ovom izuzetnom dostignuću i želimo mu puno uspjeha u daljoj karijeri.

 

Nastavi čitati

USK

Opljačkana zlatara u Bihaću, šteta preko 400.000 KM!

Published

on

By

U Bihaću je u noći sa srijede na četvrtak zabilježena pljačka zlatare “Šehić”.

Prema informacijama koje su dostupne, nepoznati počinitelji su iz zlatare ukrali oko kilogram zlata i pet kilograma srebra.

Pljačka je prijavljena nadležnim policijskim organima, koji su odmah pokrenuli istragu i preduzeli mjere za pronalazak počinitelja ovog krivičnog djela.

Za sada nema detaljnijih informacija o tome kako je pljačka izvršena ili identitetu počinitelja, piše Dijaspora.

Policija apeluje na građane koji imaju bilo kakve informacije o ovoj pljački da se jave nadležnim organima kako bi pomogli u brzom rješavanju ovog slučaja.

Nezvanično se procjenjuje da je nastala šteta od preko 400.000 KM.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

Najčitanije