Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene na Univerzitetu u Bihaću (VIDEO)

Nakon više mjesečnih pregovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i Sindikata visokog obrazovanja, potpisan je kolektivni ugovor za zaposlene na Univerzitetu u Bihaću. Ugovorom su definirani osnovica i koeficijenti nastavnog i nenastavnog osoblja te uvjeti za odlazak u penziju i trajanje godišnjih odmora.

Posljednji kolektivni ugovor za zaposlene u visokom obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu je potpisan 2009.godine. Novim kolektivnim ugovorom su, pored ostalog, dobili osnovicu koja je izjednačena sa osnovicom ostalih budžetskih korisnika.

„To je povećanje plate od 10 do 15 posto. Tih 15 posto se odnosi na povećanje za nenastavno osoblje koje ranijim kolektivnim ugovorom nije bilo tretirano. Bitno je naglasiti da smo utvrdili neke optimalne norme“, ističe Redžo Hasanagić, predsjednik Sindikata visokog obrazovanja USK-a.

Što se tiče povećanja sredstava za radnike koji odlaze u penziju, kako navodi Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću, do sada je to bilo 5 prosječnih plaća u Federaciji, a sad je ili 5 prosječnih plaća zaposlenika ili 5 prosječnih plata u Federaciji – kome šta više odgovara.

Nakon što su čekali 13 godina na kolektivni ugovor, zaposleni u visokoškolskim ustanovama ističu da su pred njima i resornim ministarstvom novi izazovi koje moraju savladati da bi sačuvali Univerzitet i zadržali studente.

„Ovo šalje još jednu poruku da je naša namjera Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlade USK-a prema univerzitetu u Bihaću dobra – mi ovim nismo završili posao. Nastavljamo zajednički raditi, kako bismo podignuli kvalitetu visokog obrazovanja na jedan viši nivo“, poručuje ministar obrazovanja Almin Hopovac (SDP).

A kako bi kvalitet bio podignut na viši nivo, jedan od glavnih koraka su izmjene Zakona o Univerzitetu. Time će se pozabaviti nova vlast u kantonu nakon oktobarskih izbora.

federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.