Connect with us

Sukob u Ukrajini

Procurili navodni mailovi ruskog ideologa Dugina: “Šta možemo očekivati od Dodika? Mnogo.”

Published

on

Email ruskog ideologa Aleksandra Dugina je navodno hakiran i procurio je sadržaj više od 100.000 emailova.

Prepisku glavnog stratega Kremlja Dugina i njegovih najbližih saradnika otkrila je hakerska grupa Šaltaj Boltaj za koju se vjeruje da je bliska Ukrajincima. U “hrpi” emailova razmjenjuju se informacije kako pojačati ruski utjecaj posebno u Evropi, a desetak prepiski se odnosi na Srbiju, ali i na aktuelnog predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika.

U četvrtom nastavku serijala o agentima koji šire “meki utjecaj” Kremlja u Srbiji, paravojnim organizacijama i navodnim humanitarcima kojima je zadatak “putinizacija Srbije”, Blic otkriva do sada nepoznate detalje: kako izgleda razmjena informacija na najvišem nivou, koji se podaci razmjenjuju, ko su Duginovi “spavači” u Srbiji, ali i ko rado za ruske interese špijunira osobe koja je strateg Kremlja označio kao sigurnosno interesantna.

Među političarima o kojima Dugin navodno piše gotovo romantičarskim jezikom je Milorad Dodik. Navode o Dodiku i Srbiji Dugin naslovljava sa “srpski horizonti ruskog proljeća”.

“Generalno, geopolitika već sugeriše plan akcije”, navodi Putinov strateg i ističe da očekuje da se Republika Srpska odvoji.

Dugin navodi da su Srbi najpouzdaniji prijatelji na Balkanu, a Dodik je idealan za kontraofanzivu slovenskog pravoslavnog svijeta. O Dodiku, Dugin navodi između ostalog da je “oprezan i suptilan političar”.

“Dodik je krenuo svojim putem u borbi za srpski narod. Pristao je na neke od zahtjeva Zapada, ograničavajući srpski nacionalizam, ali samo da bi koncentrisao snage, obnovio Republiku Srpsku i stvorio efikasnu infrastrukturu neophodnu za eventualnu nezavisnost. Zato upravo tamo, kao i u Kosovskoj Mitrovici, Srbi još uvijek strasno vole Rusiju, vjeruju u nju i u sebe (uostalom, ‘ima dvesta miliona Srba i Rusa’, kao što zna svaki pravi Srbin)… Takođe se priprema, a sve nevladine organizacije, prije svega mreže Georgea Sorosa, glavnog sponzora ‘obojenih atlantističkih revolucija’, stavljaju se u punu borbenu gotovost. Ali ni patriotske snage ne spavaju. Prema jednoj verziji, u Banjoj Luci su vidjeli neke prepoznatljive ličnosti iz redova krimskih ‘uljudnih ljudi’, predstavnike baš onih ‘dvesta miliona Srba i Rusa'”, navodi Dugin.

Dugin pita i odgovara:

“Šta možemo očekivati od Milorada Dodika? Mnogo.”

S kim je Dugin razmjenjivao mailove nije poznato, a autentičnost za sada još nije potvrđena.

Putinov strateg preporučuje i da treba ići na početak procesa “ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” i razmještati ruske baze. Zaključuje da je izlaz za Rusiju u sukobu sa Zapadom i Amerikom – balkanski prodor.

“To bi moglo iz korijena da promjeni svu politiku u samoj Srbiji… Približavanje Srbiji, ulazak u novu etapu njene historije, ovoga puta biće jedinstvena šansa za Rusiju da ojača svoje pozicije u Evropi. Sasvim prirodno, može se postaviti pitanje razmještanja ruskih vojnih baza na teritoriji Srbije i/ili Republike Srpske. Amerikanci su uspostavili direktnu kontrolu nad preostalim teritorijama bivše Ukrajine, Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da izvede balkanski prodor”, navodi Dugin.

Dalje piše kako je “plan jačanje antizapadnih ili kako kaže rodoljubivih snaga u Srbiji. Stvarati atmosferu koja treba da dovede do ruskog proljeća na našim prostorima. Po Duginu idealno bi bilo da se izdejstvuje u Republici Srpskoj scenario kao na Krimu koji bi se prelio u talas po Balkanu.

“Naravno Srbi su glavno ‘oruđe’, a i navikli su na stradanja”, navodi se među dokumentima o Srbiji do kojih je Blic došao, a u emailu sa adrese agdugin@gmail.com piše i da Srbi nisu dobili pomoć Moskve.

klix

Sukob u Ukrajini

Kusturica se sastao s Putinom: Ukrajinu nazvao “historijskom pravdom”, tražio mu novac za tri filma

Published

on

By

Reditelj Emir Kusturica jučer je razgovarao u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, uz skandalozno opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Tom prilikom Kusturica je, između ostalog, zahvalio Putinu na navodnoj “historijskoj pravdi” u Ukrajini kazavši kako je to “početak novog svijeta”.

Na početku razgovora sagovornici su se prisjetili da su se posljednji put vidjeli na Kulturnom forumu u Sankt Petersburgu 17. novembra prošle godine.

Također, Kusturica je informisao Putina da želi da snimi “ruski triptih” od tri filma po piscima Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju te je zatražio podršku.

“Imam ideju da napravim triptih u novom svetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ – to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’ – veoma smiješna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film ‘Kozaci’ Lava Nikolajeviča Tolstoja”, naveo je Kusturica.Rekao je da planira završiti karijeru nakon rada na “ruskom triptihu” i filmu “Lovor” po djelu Jevgenija Vodolazkina, piše Klix.

Putin je ideje Kusturice nazvao “veoma zanimljivim” kazavši kako Kusturicino obraćanje historiji može da bude “vrlo zanimljivo i produktivno”.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Moskovski patrijarh rekao da se u Ukrajini vodi “sveti rat”, vjeruje i da će Rusija preuzeti Kijev

Published

on

By

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril sa sjedištem u Moskvi opisao je invaziju na Ukrajinu kao “sveti rat” Rusije protiv Ukrajine.
Poglavar crkve, patrijarh Kiril pojačao je retoriku Kremlja o ratu Rusije u Ukrajini i označio ga kao egzistencijalni i civilizacijski “sveti rat”.Prema američkom Institutu za proučavanje rata, ovo je značajna infleksija za ruske vlasti koje su do sada pažljivo izbjegavale da rusku invaziju na Ukrajinu zvanično okarakterišu kao bilo kakvu vrstu rata. Prije nekoliko dana je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao da je Rusija “u ratnom stanju”.

U novom ideološkom i političkom dokumentu, Kiril je Putinovu “specijalnu vojnu operaciju” nazvao, osim svetim ratom (Svyashennaya Voyna), i novom etapom u borbi ruskog naroda za “nacionalno oslobođenje… u jugozapadnoj Rusiji”, misleći na istočnu i jugoistočnu Ukrajinu.

Kiril je tvrdnje objasnio kazavši da vojnici brane “Svetu Rusiju” i svijet od naleta globalizma i pobjede Zapada, koji je pao u satanizam.

Patrijarh je ustvrdio da će se rat u Ukrajini završiti tako što će Rusija preuzeti ekskluzivni utjecaj na cijeloj teritoriji moderne Ukrajine i isključiti bilo koju ukrajinsku vladu za koju Kremlj utvrdi da je neprijateljska prema Rusiji.

klix

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

VIDEO Šta sve treba biti rusko: Medvedev objavio kartu svoje vizije istoka Evrope

Published

on

By

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije i saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je Ukrajina dio Rusije i isključio mirovne pregovore s aktualnim ukrajinskim vodstvom.

U huškačkom govoru u južnoj Rusiji Medvedev je kazao da će Rusija nastaviti sa “specijalnom vojnom operacijom” sve dok druga strana ne kapitulira, dodavši da će se “historijski dijelovi Rusije vratiti kući”.

Medvedev je govor održao ispred karte Ukrajine koji prikazuje tu zemlju kao krnji teritorij stiješnjen uz Poljsku, s Rusijom koja u potpunosti kontrolira istok, jug i obalu Crnog mora.

“Jedan od bivših ukrajinskih vođa je u nekom trenutku rekao da Ukrajina nije Rusija. Taj koncept mora zauvijek nestati. Ukrajina je definitivno Rusija”, rekao je Medvedev.Bivši ruski predsjednik je isključio mogućnost mirovnih pregovora s aktualnim ukrajinskim vodstvom na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i poručio da će svaka buduća ukrajinska vlada, ako bude htjela pregovarati, morati prepoznati novu realnost na terenu.

“Teritoriji na obje obale Dnjepra dio su ruskih strateških i povijesnih granica. Zato su svi pokušaji da ih se nasilno promijeni, da se žive odsjeku, osuđeni na propast”, ​​dodao je Medvedev.

Osvrnuoi se i na odnose Istoka i Zapada optuživši američke specijalne snage i vojne savjetnike da vode rat protiv Rusije te je dodao da su odnosi Moskve i Washingtona gori nego tokom Kubanske krize 1962.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije