Connect with us

BiH

„S Rusima možemo imati bolju situaciju, ali nam ne daju, Dodik nije uspio da se slika sa Putinom kako mu daje orden” (VIDEO)

Published

on

O tome može li biti neposrednijeg i jačeg utjecaja Rusije u BiH i šta bi to značilo – za Plenum FTV-a su govorili Slobodan ŠojaNeven Anđelić i Zlatko Hadžidedić.

“Svaka velika sila je velika sila ukoliko u nekoj drugoj zemlji na razne načine pravi ili provodi svoj utjecaj””, istakao je historičar i bivši bh. diplomata Slobodan Šoja.

Kako je kazao, to rade i Kinezi i Amerikanci i Rusi i Francuzi i svi: “Samo je stvar u metodologiji potpuno drugačija. Kod Rusa se to radi na onaj orijentalni, nedemokratski sistem – glava na glavu. Nekoliko barona iz Republike Srpske ima neku privilegiju da ponekad otputuje, da se s nekim sretne i tako se sve završava. Međutim, pogledajte koliko kod nas ima medija, portala, televizija koje plaćaju sa Zapada, nevladinih organizacija. Koliko je nevladinih organizacija koje Rusi finansiraju? Mislim da nema nijedna – možda jedna ili dvije, ali to su neke malo ekstremističke. Koliko ima medija u BiH koje finansiraju Rusi? O tome treba razmišljati. Znači – utjecaj Rusije je nikakav”.

Naglašava da je za Rusiju najvažnije da se onemogući u državnom parlamentu da se BiH priključi NATO paktu.

“To je elementarna stvar. Ali opet vidite nije uspio Dodik da se slika sa Putinom kako mu daje orden, što znači da je to jedan potpuno nebitan događaj. Utjecaju se mora suditi na razne načine i mislim zaista da nemamo neke velike štete od ruskog utjecaja ili ga ja nešto posebno vidim. Oni u BiH nemaju većih problema, oni bi željeli i veću saradnju. I to bi se moglo postići. Možda i oni nisu dovoljno aktivni u Federaciji, trebali bi biti, ali naravno ne na političkom planu, nego na ekonomskom. Ili na kulturnom planu, da se što više kulturnih događaja pravi ovdje. Da se kaže nije to nikakva politika nego da se naviknete da gledate u Rusima i nešto drugo, ne samo one političare koji se ponašaju kako se ponašaju nego su tu ljudi s kojima mi možemo sarađivati. Ali mi imamo, da li je to mržnja, suludost, želja da govorimo loše protiv Rusa.

Daleko, od toga da ja podržavam agresiju, to je nešto što se nije trebalo raditi. Ali mislim da griješimo jer možemo sa Rusijom imati puno bolju situaciju, barem na ekonomskom planu, ali nam ne daju. Ja sam jednom razgovarao sa jednom osobom jako visokom iz EU. Malo sam se našalio i kazao šta mislite da Predsjedništvo BiH odluči da napravi trilateralu BiH-Turska-Rusija, da budu samo ekonomske teme i da se dogovorimo o izvozu naših proizvoda. I da se napravi jedan specijalni ekonomski sporazum između te tri zemlje. Iz EU su mi rekli da to ne bi dozvolili”, zaključio je Šoja.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije