Connect with us

Magazin

Savjeti postačima za pravilnu prehranu tokom ramazana

Published

on

Povodom dolaska mjeseca ramazana nutricionistkinja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić-Trifković priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma.

“Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak, neke prehrambene preporuke su specifične tokom ovog perioda”, kaže Jonjić-Trifković.

Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.

“Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače”, objašnjava.

Advertisement

Dodaje da je najvažnija umjerenost, pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema.

Preporuke za sehur

Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).

Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni kruh sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći kruh preliven maslinovim uljem po želji.

Advertisement

Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.

Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZenicaPreporuke za iftar

“Najvažnije od svega je ne ‘pretrpati’ se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku”, ističe nutricionistica Jonjić-Trifković. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način. Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo.

Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.

Osim toga, za iftar se preporučuju čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna. Prijedlog idealnog okrepljujućeg predjela za iftar je tradicionalna paradajz supa s crvenom lećom ili bamijom, a ako u ovo jelo dodate i crveno meso, dobit ćete nutritivno bogato glavno jelo.

Advertisement

Šetnja nakon iftara

Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača, npr. umjesto jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom integralnom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom.

Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s medom, orašastim plodovima i cimetom je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata), a ako ne možete odoljeti tradicionalnim kolačima i slasticama, vodite se pravilom umjerenosti i učestalosti, dakle, ove namirnice nemojte konzumirati svaki dan, nego jednom do dva puta sedmično i pazite na njihovu količinu.

Dodatni savjeti

Advertisement

Osim toga, nutritivno bogat, a uz to i praktičan međuobrok od iftara do sehura je i smoothie od raznih vrsta voća po vašoj želji. Također, između iftara i sehura trudite se da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno hidrirate i pripremite svoj organizam za predstojeći post.

Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, rafinirane proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kafu u vrijeme sehura (dehidracija!) i svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Uz pravilnu prehranu tokom mjeseca ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom “proljetnom čišćenju” od nakupljenih toksina.

klix

Advertisement

Magazin

Samo kašika ove žitarice dnevno dovoljna je za dobru probavu, jak imunitet i vitku liniju

Published

on

By

Ova žitarica je prepuna vitamina!

Veoma je korisna za zdravlje, i kao takva pšenica je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani.

 

Odlična je za crijeva, u kojima je izvor našeg imuniteta, podstiče metabolizam i sadrži gvožđe, cink, selen kao i vitamin B!

Advertisement

Ako ga spremite na ovaj način, kašika dnevno će vam biti dovoljna za vitku liniju i jak imunitet tokom hladnih dana. Jedite kad god osjetite glad, sa malo meda, cimeta ili kakao praha.

 

Sastojci:

1 kg pšenice
50 grama suhog grožđa
50 grama oraha
50 grama lješnika
50 grama badema

Advertisement

Priprema:

Potopite pšenicu preko noći, pa je sutradan polako kuvajte najmanje tri sata. Vodu dolivajte polako, da nikad ne bude previše. Orah, lješnik i badem sameljite. Pred kraj kuhanja dodajte ih u žito i kuhajte još desetak minuta. Ohladite i čuvajte u frižideru.

Nastavi čitati

Magazin

Ovo su četiri ključna faktora koja određuju koliko dugo ćete živjeti

Published

on

By

Dok genetika ima svoju ulogu, niz uvjeta okoline i načina života može imati veći utjecaj na rizik od prerane smrti, prema nalazima nove studije.

Istraživači iz Oxford Population Health koristili su podatke od skoro pola miliona učesnika UK Biobank kako bi procijenili uticaj 164 faktora okoline i genetskog rizika za 22 glavne bolesti povezane sa starenjem i preranom smrt.

Koristili su jedinstvenu mjeru starenja da prate koliko brzo ljudi stare koristeći nivoe proteina u krvi. To im je omogućilo da povežu faktore okoline ili izloženost koji predviđaju ranu smrtnost s biološkim starenjem.

Ranije se pokazalo da ova mjera otkriva promjene vezane za starost, ne samo u UK Biobanku, već u dvije druge velike kohortne studije iz Kine i Finske.

Identificirali su 25 okolišnih faktora koji utiču na sat starenja, uključujući učestalost jedenja sira, koliko često se osoba osjeća “sitima” i koliko lako nečija koža pocrni.

Advertisement

Od ovih 25, identificirali su četiri koja su imala najveći utjecaj na smrtnost i biološko starenje, više od gena:

Pušenje – pušenje je glavni uzrok smrti i povećava rizik od mnogih ozbiljnih bolesti.

Socioekonomski status – ljudi s nižim prihodima i nivoom obrazovanja obično imaju kraći životni vijek zbog faktora kao što su ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti i lošije zdravstveno ponašanje.

Nedostatak fizičke aktivnosti – ovo je povezano s povećanom smrtnošću jer je značajno povećao rizik od razvoja hroničnih bolesti poput bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, određenih karcinoma i demencije.

Advertisement

Životni uslovi – koji značajno utiču na stopu smrtnosti utičući na pristup zdravstvenoj zaštiti, izloženost opasnostima iz životne sredine, izbor načina života i sveukupni nivo stresa.

Otkrili su da su faktori životne sredine skoro 10 puta važniji od genetskih faktora. Faktori okoline objašnjavaju 17 posto varijacija u riziku od smrti, u poređenju s manje od dva posto objašnjenih genetskom predispozicijom.

Također su otkrili da izlaganje u ranom životu, uključujući tjelesnu težinu u dobi od 10 godina, utiče na starenje i rizik od prerane smrti 30 do 80 godina kasnije.

Da li je nečija majka pušila u vrijeme rođenja također je bio rizik od ranog izlaganja.

Advertisement

“Izloženost u ranom životu posebno je važna jer pokazuju da faktori okoline ubrzavaju starenje u ranom životu, ali ostavljaju dovoljno mogućnosti za prevenciju dugotrajnih bolesti i rane smrti“, kaže profesorica Cornelia van Duijn, St Cross profesorica epidemiologije na Oxford Population Heath i viši autor studije.

Izloženost okolini imala je veći učinak na bolesti pluća, srca i jetre, dok je genetski rizik dominirao za demenciju i rak dojke.

Profesor Kornelija je rekla: “Naše istraživanje pokazuje dubok uticaj izloženosti na zdravlje koji mogu da promjene ili pojedinci ili kroz politike za poboljšanje socioekonomskih uslova, smanjenje pušenja ili promociju fizičke aktivnosti, piše Klix.

“Dok geni igraju ključnu ulogu u bolestima mozga i nekim vrstama raka, naša otkrića ističu mogućnosti za ublažavanje rizika od hroničnih bolesti pluća, srca i jetre koje su vodeći uzroci invaliditeta i smrti u svijetu”, navodi.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Pet simptoma koji ukazuju na ozbiljne probleme s jetrom

Published

on

By

JETRA je najveći unutarnji organ u ljudskom tijelu i ima ključnu ulogu u mnogim vitalnim funkcijama. Ona regulira zgrušavanje krvi, uklanja toksine (poput alkohola) iz krvotoka, sudjeluje u proizvodnji žuči te obavlja niz drugih važnih zadataka.

Međutim, jetra može biti oštećena zbog bolesti ili loših životnih navika, što dovodi do smanjene funkcije. Bolesti jetre vrlo su česte, a obuhvaćaju širok spektar stanja koja ometaju normalno funkcioniranje ovog organa, uključujući nealkoholnu masnu bolest jetre, hepatitis, pa čak i rak, objašnjava gastroenterolog Douglas Weine.

Simptomi se ponekad pojavljuju odmah, ali to nije uvijek slučaj. “Simptomi i znakovi bolesti jetre obično se ne manifestiraju dok ne dođe do ozbiljnog oštećenja organa”, ističe hepatolog Bubu Banini.

Kako prepoznati da nešto nije u redu s jetrom? HuffPost donosi pet najčešćih upozorenja koja ukazuju na probleme s jetrom i što učiniti ako ih primijetite.

Advertisement

1. Žutilo kože ili očiju

“Jedan od skrivenih znakova bolesti jetre je žutilo bjeloočnica ili kože, poznato kao žutica”, objašnjava dr. Banini.

Do žutice dolazi kada se u tijelu nakuplja previše bilirubina, pigmenata koji nastaje pri razgradnji crvenih krvnih stanica. Bilirubin se obično obrađuje u jetri i uklanja iz tijela, ali njegova prevelika količina može ukazivati na probleme s jetrom.

Iako visoke razine bilirubina nisu uvijek opasne za odrasle, temeljni uzrok može biti ozbiljan. Stoga je važno posavjetovati se s liječnikom ako primijetite žutilo kože ili očiju.

2. Tamna mokraća

Tamna mokraća obično se povezuje s nedostatkom tekućine, ali može biti i znak bolesti jetre, ističe dr. Weine. Nakupljanje bilirubina može mokraći dati tamno narančastu, smeđu ili jantarnu boju. Ako redovito pijete dovoljno vode, a mokraća je i dalje tamna, to može ukazivati na problem s jetrom.

Advertisement

3. Zbunjenost ili promjene u mentalnom stanju

Povremena zaboravnost je normalna, ali ozbiljne mentalne promjene ne smiju se zanemariti. One mogu biti znak problema s jetrom ili drugih zdravstvenih stanja.

“Osoba koja je inače zdrava može razviti akutno zatajenje jetre, koje se može manifestirati kao promjena mentalnog stanja ili osobnosti, poput dezorijentacije, zbunjenosti ili pospanosti”, objašnjava dr. Banini. Ako primijetite takve simptome, hitno potražite liječničku pomoć.

4. Oteklina nogu, gležnjeva ili trbuha

Oteklina nogu, stopala ili trbuha može biti povezana s problemima s jetrom, posebno kod osoba s cirozom, što je ozbiljno oštećenje jetre koje uzrokuje stvaranje ožiljaka na organu.

Ciroza usporava protok krvi kroz jetru i povećava pritisak u portalnoj veni, koja dovodi krv u organ. Povećani pritisak može uzrokovati nakupljanje tekućine u nogama (edem) ili trbuhu (ascites), objašnjava Mayo Clinic. Oteklina može nastati i zbog nedostatka određenih krvnih proteina, poput albumina, koje jetra proizvodi.

Advertisement

5. Lako stvaranje modrica i krvarenja

Osobe s oštećenjem jetre često imaju tendenciju lako dobivati modrice ili krvariti. To je posljedica smanjene proizvodnje proteina potrebnih za zgrušavanje krvi. Ako jetra ne funkcionira kako treba, tijelo gubi sposobnost zaustavljanja krvarenja.

Što učiniti ako sumnjate na oštećenje jetre?

Problemi s jetrom ne smiju se zanemariti. Čimbenici rizika uključuju prekomjernu ili umjerenu konzumaciju alkohola, dijabetes tipa 2, korištenje zajedničkih igala, izloženost toksinima ili obiteljsku povijest bolesti jetre.

Index.hr

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Nakon Karleuše, “pao” i Huda: TikTok kaznio krajiškog tiktokera

Published

on

By

Popularna društvena mreža Tik Tok nastavila je s restriktivnim mjerama prema kreatorima sadržaja, a najnovija meta sankcija je krajiški tiktoker Huda Company.

Naime, Hudi je onemogućeno live uključivanje na ovoj platformi.

Razlozi za TikTok-ovu odluku još uvijek nisu poznati, ali se spekuliše da je u pitanju kršenje pravila. Ova zabrana izazvala je brojne reakcije njegovih pratitelja, koji su putem društvenih mreža izrazili

Advertisement

Huda Company je jedan od popularnijih tiktokera iz Cazina.

Ovaj potez TikToka otvara pitanje sve strožih pravila na platformi i njihovog uticaja na regionalne kreatore sadržaja.

Nastavi čitati

Magazin

Pismo Isaaca Newtona iz 1704. predviđa kada će svijet nestati i izgleda da je bio u pravu

Published

on

By

Sir Isaac Newton, poznati naučnik poznat po formuliranju zakona gibanja i gravitacije, predvidio je da će svijet kakav poznajemo nestati 2060. godine.

Newton je ovo zlokobno upozorenje napisao na papiriću iznad niza matematičkih izračuna prije više od 300 godina.

Vjerovao je u biblijske vizije Apokalipse, pogtovo Bitke kod Armagedona, i temeljio je svoje predviđanje na svom protestantskom tumačenju Biblije i događaja koji su pratili biblijsku historiju.

Advertisement

Ovi predviđeni ratni sukobi opisani su u posljednjem poglavlju Knjige Otkrivenja, a predstavljaju sukob između sila dobra (koje predvodi Bog) i sila zla (koje predvode kraljevi zemlje).

Sveto pismo kaže da će ova bitka označiti kraj svijeta i uvesti novo doba mira koje donosi bog.

Newton je koristio matematiku i datume iz biblijske povijesti kako bi došao do apokalipse, primjenjujući načela prema kojima se dani spomenuti u Svetom pismu broje kao godine.

Advertisement

Za njega su ta razdoblja (osobito 1260-e) predstavljala vrijeme napuštanja Crkve i uspona “pokvarenih” trinitarnih religija, pretežno katolicizma, koji su neki protestanti doživljavali kao kult.

Newton je proučavao povijest kako bi odredio točan datum kada je ovo napuštanje formalno počelo i odredio 800. godinu poslije Krista, kada je utemeljeno Sveto Rimsko Carstvo. Godina 800. poslije Krista plus 1260. dali su Newtonovu godinu 2060.

Sir Isaac Newton napisao je zlokobno predviđanje na papiriću iznad niza matematičkih izračuna prije više od 300 godina, navodeći da će svijet kakav poznajemo nestati 2060. godine.

Advertisement

“Tako da su vrijeme, vremena i polovica vremena 42 mjeseca ili 1260 dana ili tri i pol godine, računajući dvanaest mjeseci u godini i 30 dana u mjesecu, kao što je učinjeno u kalendaru prve godine”, napisao je u pismu iz 1704.

“A dani kratkotrajne zvijeri računaju se kao godine vladavine [sic] kraljevstava, razdoblje od 1260 dana, ako je datirano od potpunog osvajanja tri kralja 800. godine, završit će 2060. godine. Možda će završiti kasnije, ali ne vidim razloga da završi prije.”

Advertisement

Stephen D. Snobelen, profesor povijesti znanosti i tehnologije na Univerzitetu King's College Halifax, rekao je da Newtonovo predviđanje “nije koristilo ništa komplicirano kao što je račun diferencijacije, koji je on izmislio, već jednostavnu aritmetiku koju bi dijete moglo učiniti.”

Newton je koristio 1260, 1290, 1335 i 2300 dana koji se nalaze u Knjizi Daniela i Otkrivenju, koji govore o kraju i početku određenih vremena.

Međutim, vidio ih je kao godine umjesto kao dane koristeći načelo “dan za godinu”, metodu koja se koristi za tumačenje biblijskog proročanstva koje tvrdi da riječ “dan” simbolizira godinu.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Nekim “običnim” polovnim automobilima jako je porasla vrijednost

Published

on

By

Prema njemačkom Youngtimer Price Guideu, cijene nekih modela mogu se udvostručiti unutar samo godinu dana

Youngtimeri su automobili stari između 15 i 25 godina, dok se stariji modeli već ubrajaju u klasične automobile.

Kod potonjih se vrijednost već ustalila, ali tržište youngtimera i dalje pokazuje veliku dinamiku u cijenama, piše Revija HAK.

Advertisement

Prema njemačkom Youngtimer Price Guideu, cijene nekih modela mogu se udvostručiti unutar samo godinu dana.

Twingu se cijena utrostručila

Analiza tržišta koju provodi Classic Analytics obuhvata 3500 ponuda za 1000 raznih modela automobila 53 marke, pri čemu su zabilježeni značajni skokovi vrijednosti. Tako, naprimjer, Renault Twingo koji je prije šest mjeseci vrijedio 1200 eura sada doseže cijenu od 3900 eura – što znači da mu je vrijednost porasla čak tri puta.

Sličan trend vidljiv je i kod sportskih modela poput Golfa GTI-ja, čija je cijena između januara 2024. i 2025. porasla sa 6200 na 14.000 eura, što predstavlja rast od čak 125.8 posto. Još veći porast u apsolutnom iznosu zabilježio je rijedak Talbot Samba Rallye, čija je cijena skočila sa 6800 na 18.000 eura u samo godinu dana.

Peugeot je i dalje omiljen

Francuska marka Peugeot također se ističe na popisu modela koji su doživjeli značajna povećanja vrijednosti. Modeli 306 kabriolet, sportski S16 te njegov prethodnik 309 GTi 16V postali su traženi kolekcionarski primjerci. Ovaj trend potvrđuje pravilo da su kabrioleti i sportski modeli uvijek među najpoželjnijim klasicima.

Advertisement

Tržište youngtimera sve je dinamičnije, a analitičari predviđaju da će potražnja za rijetkim i sportskim verzijama i dalje rasti.

Ovih 12 automobila udvostručilo je vrijednost (od februara 2025.)

Renault Twingo (‘92.-‘98.) 225 posto
Peugeot 309 Gti 16V (‘90.-‘93.) 188.9 posto
Talbot Samba rally (‘83.-‘86.) 164.7 posto
Pontiac Firebird TransAm (‘93.-‘98.) 154.5 posto
Peugeot 306 2.0 16V S16 (‘93.-‘96.) 151.5 posto
Citroën CX 25 D Long Turbo 2 (’86.-’89.) 145.9 posto
Peugeot 306 2.0i Kabriolet (‘94.-‘97.) 136.7 posto
Lancia Ypsilon 1.1 (‘95.-‘00.) 128.6 posto
Talbot Sunbeam (‘79.-‘81.) 127.8 posto
VW Golf II GTI (‘84.-‘87.) 125.8 posto
Volvo 740DL (‘82.-‘84.) 118.9 posto
Toyota MR 2 Coupé T-Bar (‘90.-‘94.) 113.3 posto

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije