Connect with us

Magazin

Savjeti postačima za pravilnu prehranu tokom ramazana

Published

on

Povodom dolaska mjeseca ramazana nutricionistkinja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić-Trifković priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma.

“Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak, neke prehrambene preporuke su specifične tokom ovog perioda”, kaže Jonjić-Trifković.

Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.

“Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače”, objašnjava.

Dodaje da je najvažnija umjerenost, pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema.

Preporuke za sehur

Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).

Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni kruh sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći kruh preliven maslinovim uljem po želji.

Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.

Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZenicaPreporuke za iftar

“Najvažnije od svega je ne ‘pretrpati’ se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku”, ističe nutricionistica Jonjić-Trifković. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način. Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo.

Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.

Osim toga, za iftar se preporučuju čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna. Prijedlog idealnog okrepljujućeg predjela za iftar je tradicionalna paradajz supa s crvenom lećom ili bamijom, a ako u ovo jelo dodate i crveno meso, dobit ćete nutritivno bogato glavno jelo.

Šetnja nakon iftara

Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača, npr. umjesto jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom integralnom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom.

Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s medom, orašastim plodovima i cimetom je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata), a ako ne možete odoljeti tradicionalnim kolačima i slasticama, vodite se pravilom umjerenosti i učestalosti, dakle, ove namirnice nemojte konzumirati svaki dan, nego jednom do dva puta sedmično i pazite na njihovu količinu.

Dodatni savjeti

Osim toga, nutritivno bogat, a uz to i praktičan međuobrok od iftara do sehura je i smoothie od raznih vrsta voća po vašoj želji. Također, između iftara i sehura trudite se da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno hidrirate i pripremite svoj organizam za predstojeći post.

Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, rafinirane proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kafu u vrijeme sehura (dehidracija!) i svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Uz pravilnu prehranu tokom mjeseca ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom “proljetnom čišćenju” od nakupljenih toksina.

klix

Magazin

FOTO Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: ‘Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio’

Published

on

By

“Izvadio sam sendvič, a tu je samo obična salama. Pomislio sam da je to neka šala, ali nažalost, nije bilo tako. Ja ću dvije kriške a unutra ništa”, našalio se.

“Pojedini pekari postali vise pohlepniji od pumpadžija….smijesno sramotno žalosno”, rekao je Ibro za portal Crna-Hronika koji kaže da je sendvič i komad pizze platio 4,50 KM.

 

Njegovo nezadovoljstvo nije se završilo samo na kvaliteti hrane, već se osvrnuo i na trendove u pekarskoj industriji.

 

Sendvič koji je kupio kamiondžija Ibro
Foto: crna-hronika.info: Sendvič koji je kupio kamiondžija Ibro

“Ima dana kada se pitam da li su pekari postali pohlepniji od pumpadžija. Kad sam ja bio mlađi, sendviči su imali puno više sastojaka i bili su ukusniji”, dodao je Ibro, naglašavajući kako se kvalitet hrane smanjuje dok cijene rastu.

Ova situacija otvorila je diskusiju među vozačima i lokalnim stanovništvom o kvaliteti i cijenama hrane koja se nudi na putu. Mnogi vozači se slažu s mišljenjem Ibre i pozivaju pekare da se vrate starim, provjerenim receptima.

Nastavi čitati

Magazin

Mladić unajmio stan, jedne noći ga probudili čudni zvukovi ispod kreveta: ‘Umalo nisam imao srčani’

Published

on

By

Na online platformi Reddit, na kojoj korisnici dijele svoja iskustva, od kojih su neka doista neobična i zastrašujuća, 24-godišnjak je otkrio kako je spavao s cimerom istih godina, a da to mjesecima nije znao.

Probudio sam se oko tri ujutro i čuo zvukove ispod vlastitog kreveta. Prvo sam mislio da umišljam, a onda sam opet čuo. Najprije sam pomislio na miševe”, tvrdi 24-godišnjak, piše Fenix magazin.

Zatim je odlučio upotrijebiti svjetlo pametnog telefona kako bi provjerio šta to proizvodi zvuk ispod njegovog kreveta. Umjesto malih glodavaca, otkrio je odraslog čovjeka.

“Ispod mog kreveta bio je nepoznati mladić, buljio je u mene razrogačenih očiju i vrištao kad sam pogledao. Mislilo sam da ću doživjeti srčani udar“, ispričao je mladić.

Mladić ispod kreveta je bio u pidžami i nakon početnog šoka se počeo ispričavati.

“Pobjegao sam iz stana u restoran brze hrane gdje sam sve ispričao”, napisao je 24-godišnjak.

Na kraju se vratio u stan i tamo zatekao svog “cimera”, te doznao kako i on tu spava već nekoliko mjeseci.

 

Priznao je da je spavao pod mojim krevetom nekoliko noći sedmično tokom tri ili četiri mjeseca i da je to radio kako bi mi se približio”, tvrdi 24-godišnjak, koji se u međuvremenu iselio iz stana.

Ispostavilo se kako je njegov stanodavac dao još jednom stanaru stan u podnajam, a da to nije rekao prvom stanaru.

Mladić je rekao kako ne želi više produžiti ugovor o najmu.

Osjećam se kao da gubim razum i pitam se sanjam li“, napisao je 24-godišnjak, a njegovu su objavu komentirale hiljade ljudi.

Stanodavci uglavnom trebaju suglasnost stanara ako žele dati svoj stan nekome u podnajam na kraće vrijeme. Ako ovaj pristanak nedostaje, to se naziva “neovlašteni prijenos korištenja”, što može rezultirati raskidom bez prethodne obavijesti.

Nastavi čitati

Magazin

Evropska država uvodi “superkamere”: Ne bilježe samo brzinu, već puno prekršaja

Published

on

By

AKO KOJIM slučajem autom putujete u Francusku ili kroz tu državu, budite posebno oprezni u budućnosti. Nakon ažuriranja, veliki broj od oko 4000 kamera za mjerenje brzine u Francuskoj dobit će mnoge druge funkcije.

Osim prebrze vožnje sada mogu otkriti drže li vozači dovoljan razmak od vozila ispred, vežu li sigurnosne pojaseve i koriste li mobilni telefon tijekom vožnje, piše AutoKlub.

Francuski mediji otkrili su u aneksu proračuna za 2025. plan za povećanje broja fiksnih kamera na 4160 i omogućavanje najmanje 500 kamera za automatsko kažnjavanje drugih prekršaja osim prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svjetlo, izvještava nizozemski portal AD.

Ove takozvane “superkamere” mogle bi otkriti višestruke prekršaje uz pomoć umjetne inteligencije, citirala je televizija France Info vladine planove. Za proširenje automatiziranih kontrola u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu predviđeno je 46.3 milijuna eura, kako za održavanje postojećih kamera, tako i za kupnju novih kamera.

Nastavi čitati

Najčitanije