Magazin
Sedam naizgled bezopasnih rečenica koje trebate prestati govoriti djeci
Ko ponekad ne požali zbog riječi koje je rekao vlastitom djetetu? Sigurno se događalo da riječi iz vaših usta izlaze kao rezultat stresa, bezvoljnosti ili premorenosti. Ili nešto govorite jer su to vama govorili dok ste bili dijete i ne razmišljate o pravoj poruci koju šaljete.
Ali možda biste trebali razmisliti o porukama koje šaljete.
Niko ne kaže da trebate biti savršen roditelj, tako nešto i ne postoji, ali možete uložiti malo truda i razmisliti kakve poruke šaljete svojoj djeci.
1. Tako si pametan/lijep/sladak
Za ovo smo vjerovatno svi krivi, no prema brojnim istraživanjima, bolje je pohvaliti djetetov trud nego davati takve izjave tipa: ‘Tako si…’ Čini vam se da tako gradite njihovo samopouzdanje, ali im zapravo ugrađujete strah od neuspjeha. Ako ne uspijem riješiti test, hoću li prestati biti pametan? Ako prestanu misliti da sam pametan, hoće li me i dalje voljeti?
To je posebno važno kad je u pitanju djetetov izgled – tako si lijep/sladak/zgodan! Kad to djetetu stalno govore, ne samo roditelji, nego i prijatelji, pa čak i stranci, je li to zdravo? Sasvim sigurno treba pohvaliti njihov izgled, no gdje je granica? Kad počinju te izjave shvaćati kao dio svog identiteta? A pseudoidentitet stečen u djetinjstvu kasnije je teško izbiti iz glave.
2. Ti si najbolji…
To je još jedna etiketa koju lijepimo na njihov identitet, najbolji su u nečemu još od malih nogu.
Je li dijete stvarno dobro u nekoj aktivnosti? Vjerovatno jeste. Je li najbolje? Vjerojatno nije. Ali ako mu to stalno ponavljate, vjerovatno će tako misliti.
3. Zašto? Zato što ja tako kažem!
To je vjerovatno još jedna stvar koju uporno govorite iako ju je jednostavno izbjeći. Trebate dijete potaknuti da pita zašto, a možete mu jednostavno odgovoriti: ‘Zato što želim da budeš zdrav i siguran.’
Zašto djetetu ne biste odgovorili? Važno je da dijete postavi pitanje, čak i autoritetu. To ne znači da ga ne poštuje ili omalovažava, ali bit će manje uznemireno ako shvati razloge nekog pravila ili zabrane.
4. Zločest si!
Loše ponašanje nije isto što i loša osoba. Zato ukažite na ono što je loše napravilo, a ne na karakter.
5. Ne plači!
Svi plaču, uključujući i dečke. Ne želite da pomisli da je pogrešno biti ranjiv ili pokazati osjećaje. To je naprosto ljudski.
6. Prestani se ponašati kao curica. Budi muško!
Joe Ehrmann, jedan od najutjecajnijih sportskih edukatora u SAD-u, kaže da su najgore riječi koje možete uputiti dječaku: ‘Budi muško!’
‘Biti muško’ ne znači ne pokazivati emocije, baš kao što ni ‘biti dama’ ne znači da curica mora biti krotka, poslušna i skromna. Djeci trebamo govoriti da budu ono što jesu, savjetuje Magazin.hr.
7. Požuri!
Govorite li stalno malom djetetu da požuri, vjerovatno ste se već pretvorili u osobu koja stalno vrši pritisak na to malo biće koje samo želi uživati u životu.
Dajte mu da se vuče do automobila. Dajte mu da putem zastane i ubere cvijet. Dajte mu da udahne malo zraka i okusi život. Zašto ste stalno u žurbi? Razlog vjerovatno leži u tome što vi imate problema s organizacijom.
tportal.ba
Magazin
VIDEO Šef FBI-a otkrio koji trik koriste konobari kako bi skoro uduplali svoje napojnice: Samo uradite ovo
Ako ste radnik u uslužnoj djelatnosti koji želi naučiti kako zaraditi više napojnica, onda je očito vaš “anđeo čuvar” FBI-jev bivši glavni međunarodni pregovarač za taoce. Možda će zvučati pomalo čudno na prvu, ali ako neko može pregovarati o oslobađanju talaca, onda bi mogao ispregovarati i bolju napojnicu za osoblje.
U nedavnom razgovoru za Nudge Podcast, bivši šef FBI-a, Chris Voss, rekao je da postoji jedna stvar koju biste mogli primijetiti da vaš konobar radi, a koja bi vas mogla dovesti do toga da mu date veću napojnicu.
Voditelj podcasta, Phill Agnew, objasnio je to u TikTok videu promovirajući podcast i rekao da konobari uz njega mogu “skoro uduplati svoje napojnice”. Ovo je savršen trik za sve konobare koji žele povećati svoju zaradu, ali i za one koji ne vole davati napojnice pa mogu pripaziti na ovu taktiku.
“Pričao mi je o studiji iz 2003.”, rekao je Agnew, “U studiji, koja je uključivala uslužno osoblje, polovini osoblja je rečeno da prima narudžbe kao i obično. Drugoj polovini osoblja rečeno je da verbalno preslikava narudžbe mušterije. Dakle, mušterija naruči jedan hamburger, a konobar kaže ‘jedan hamburger“.
Prema studiji sa Univerziteta u Nijmegenu, uz samo ponavljanje riječi gostiju konobari će vidjeti kako se njihova napojnica povećava za nevjerovatnih 70 posto. Ovaj trik zavisi od “sklonosti ljudi da vole ljude koji se ponašaju kao oni”, čak i ako je to jednostavno poput ponavljanja njihove narudžbe u restoranu.
Prema bivšem čovjeku FBI-a, to se zove “zrcaljenje” i povećava napojnice tako što gost misli da je konobar simpatičniji, javlja Vecernji.hr.
@nudgepod “Don’t be fooled by this sales trick.” That's what Chris Voss taught me on the latest episode on Nudge. He explained why I've been overtipping, and why most of us struggle to get a raise.
Magazin
VIDEO Vozači u ovoj državi skrivaju registracije izolir-trakom i vrećama, evo zašto
U MNOGIM europskim gradovima uvedene su “zone niske emisije”, odnosno zone ograničenog prometa u kojima je zabranjen pristup vozilima koja previše zagađuju. Prometna ograničenja, povezana s prometnom kaznom ako ih se ne poštuje, otežavaju svakodnevna putovanja mnogim vozilima koja ne ispunjavaju uvjete za ulazak u ove zone.
Vozačima u Britaniji kamere koje pokrivaju takve zone nisu najbolje sjele pa su ih jednostavno odlučili uništiti. I u drugim zemljama vozači negoduju, ali se snalaze na puno mirniji način, piše Auto Klub.
Na snimci iz Nizozemske vide se vozači koji pred kamerama za provjeru emisija štetnih plinova skrivaju svoje registarske pločice. Na crvenom svjetlu neposredno ispred kamere vidi se kako gotovo svi vozači napuštaju svoja vozila da na ovaj ili onaj način prekriju registarsku pločicu.
Mnogi koriste izolir-traku, dok drugi postavljaju vrećice kako bi sakrili svoje pločice.
Magazin
Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida
Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.
Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.
“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.
Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.
“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.
Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.
“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.
Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.
“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.
A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.
“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.
Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.
Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.
-
Smrtovniceprije 7 dana
Na ahiret preselio Pašić (Rasim) Asim
-
Smrtovniceprije 4 dana
Na ahiret preselio Rizvić (Šefik) Almir – Buba
-
BiHprije 4 dana
Poznato kada će biti klanjana dženaza i obavljen ukop majke Mirze Selimovića
-
Smrtovniceprije 3 dana
Na Ahiret preselio Abdić (Mustafe) Hašim
-
Smrtovniceprije 2 dana
Na ahiret preselila Elezović (rođ Salkić Mujage) Edina
-
Smrtovniceprije 6 dana
Na Ahiret preselila Ćamila (udata Begić) Lulić
-
Smrtovniceprije 3 dana
Na Ahiret preselio Beganović (Esad) Mirsad
-
USKprije 6 dana
U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo Almir Rizvić Buba iz Velike Kladuše