Connect with us

BiH

Skandalozno: Dodik preko ruske misije pisao UN-u i tvrdio da je BiH neutralna o ratu u Ukrajini

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio je skandalozan presedan u politici kada je putem druge zemlje – Misije Ruske Federacije pokušao intervenisati u Ujedinjenim nacijama (UN), saznaje Klix.ba.

To potvrđuje pismo ruskog ambasadora u UN-u Vassilyja Nebenzija, koji je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu 28. februara proslijedio Dodikovo pismo u kojem on iznosi mišljenje da je “Bosna I Hercegovina neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini”. Također je iskoristio priliku da kritikuje ambasadora BiH Svena Alkalaja.”U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na lični, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini”, navodi Dodik na početku pisma.

Dalje piše da “zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za vanjsku politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije”.

“Podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. stoljeća, a posebno tokom posljednjeg, ne treba birati stranu”, navodi član Predsjedništva BiH iz RS-a.

“Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji”, pisao je Dodik.

Dalje navodi da svi nacionalni, pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i djelovati odgovorno zarad stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini.

“Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH”, iznio je mišljenje Dodik.

Na kraju navodi da svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje spomenutu činjenicu o unutrašnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, sigurnost i mir Bosne i Hercegovine.

“U tom smislu, ljubazno molim vašuekselenciju da kao predsjednik UN-a osigurate da sva relevantna tijela u sistemu UN-a budu obaviještena o odsustvu ovlaštenja koje je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem zvaničniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj koji ima da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini”, napisao je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a, kojeg mnogi sada smatraju prvim Putinovim čovjekom na Balkanu, nije osudio rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu.

Podsjetit ćemo da je sinoć na hitnoj sjednici Generalne skupšine Ujedinjenih nacija izglasana rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet država, a suzdržano 35. Bosna i Hercegovina, ali i Srbija su među državama koje su glasale “za”.

klix

BiH

Nešić: RS je primorana da od Bećirovića i Komšića brani Ustav Bosne i Hercegovine!

Nenad Nešić ministar sigurnosti BiH i predsjednik DNS kazao je da prijedlog zakona o imovini neće proći i da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom. Prijedlog zakona su na usvajanje Predsjedništvu BiH uputili bošnjački i hrvatski članovi Denis Bećirović i Željko Komšić.

Nešić je kazao kako Komšić i Bećirović odlično znaju da Predsjedništvo BiH nije nadležno za predlaganje zakona, osim Zakona o budžetu institucija BiH te da je riječ o populističkom pokušaju podizanja njihovog ličnog ega i rejtinga, po cijenu produkovanja nove krize.

 

“Ako su željeli da se taj zakon nađe u Parlamentarnoj skupštini BiH, bez obzira što znaju da neće proći jer ga niko iz RS neće podržati, onda je jedini put bio da ga predlože posredstvom poslanika SDP-a i DF-a. Ali, njihov cilj nije bio to, nego da se njih dvojica lično pokažu kao ‘borci za državnu imovinu’. Ispostavlja se da nisu nikakvi borci nego da su prevaranti svojih birača”, rekao je Nešić.

 

On je dodao da je Dejtonski mirovni sporazum jasan i da su, prema Ustavu BiH i ustavima entiteta, obligacioni odnosi nadležnost entiteta.

 

“O usvajanju zakona na nivou BiH mogu samo sanjati. Pitanje državne imovine je riješeno Dejtonom i jedino što pripada BiH jeste imovina dobijena sukcesijom SFRЈ, a to su razni rezidencijalni objekti po svijetu. Slažem se da trebamo napraviti sporazum i o podjeli sredstava od prodaje te imovine. Sve ostalo je imovina entiteta i uređuje se entitetskim zakonima”, rekao je Nešić.

Tvrdi da je dvojac Komšić-Bećirović smislio vrlo perfidnu igru, da su uputili zakon za koji znaju da nije u Ustavom nabrojanim nadležnostima Predsjedništva, a samim tim ni u onim nadležnostima na koje srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović može pokrenuti entitetski veto.

 

“Računaju da će njenim preglasavanjem dogurati do parlamentarne procedure, što je do sada neviđeno kršenje Ustava BiH. Takođe, znaju da to neće proći bez reakcije iz RS, gdje vide šansu da se oni postave kao ‘borci za državu’. Apsurdno je, ali i ovim potezom oni urušavaju BiH jer gaze njen Ustav, a RS je primorana da od njih brani Ustav BiH”, naveo je Nešić.

Nastavi čitati

BiH

Smajl pijan vozio 150 km/h, prolazio kroz crveno i zabio se u Toyotu u kojoj je bilo šest osoba

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Mehmedovića.

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Smajla Mehmedovića (24) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog prometa.

On je osumnjičen da je 21. septembra 2023. godine oko 1 sat nakon ponoći, u tuzlanskom naselju Solana (sjeverna magistrala u Tuzli, sa dvije saobraćajne trake u jednom smjeru), svjestan da se ne pridržava saobraćajnih propisa (prolazio kroz crveno) i time dovodi u opasnost živote ljudi, sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,65 promila, upravljao vozilom Mercedes lijevom saobraćajnom trakom bezobzirnom brzinom od oko 150 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, dok se ispred njega u istom smjeru kretalo vozilo Toyota Yaris u desnoj saobraćajnoj traci, a u kojem je bilo šest osoba.

Zabio se u Toyotu

Uslijed ovakve vožnje i neprilagođene brzine, osumnjičeni nije uspio bezbjedno zaustaviti vozilo kada je vozačica Toyote počela prestrojavanje u lijevu saobraćajnu traku, nakon čega je ostvario kontakt prednjim čeonim dijelom Mercedesa sa lijevim bočnim dijelom vozila toyota, koje se od siline udara odbilo naprijed, udarilo bočnim dijelom u saobraćajne znakove i stub ulične rasvjete i prevrnulo na krov, a mercedes je prednjim čeonim dijelom udario u stablo drveta.

U saobraćajnoj nesreći je pet osoba iz Toyote teško tjelesno povrijeđeno i hospitalizirano u UKC-u Tuzla, dok su osumnjičeni i suvozač iz njegovog vozila lakše povrijeđeni.

Šteta od 100.000 KM

Na vozilu Mercedes je vlasnik prijavio štetu od oko 100.000 KM.

Nakon obavljenog uviđaja, saslušanja svjedoka i drugih istražnih radnji Odjeljenje kriminalističke policije PU Tuzla je 2. oktobra 2023. godine ovom Tužilaštvu dostavilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predalo osumnjičenog u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Mehmedovića.

Istražne radnje i potrebna vještačenja su u toku, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Nastavi čitati

BiH

Čović: BiH je nedjeljiva, zapamtite to, ući će u EU i u NATO (VIDEO)

Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona BiH i državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez ucjena i uslovljavanja i prividnog protektorata, izjavio je za emisiju “Odbrojavanje” BHT1 Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH.

“Ako neko kaže da vaš Ustav nije dobar, a rezultat je Pariškog ili Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je to znak da treba temeljito mijenjtai ustav. Jesmo li mi spremni za takvo nešto? I sada kada na jednu stranu stavimo Ustav i Ustavni sud, koji mora donostii neke zakone o tome da li naše propisu su usklađeni sa tim ustavom, a neko sa vana govori da su neke naše odluke diskriminatorne, bit će njih još. Imaju i presude Begić, to je jedna fina politička igra.”

Osobno mislim da legitimno predstavljanje konstituvnih naroda u institucijama gdje se donose odluke u domovima naroda i Predsjedništvo mora zaživjeti kao takvo, rekao je Čović.

“Ti ljudi moraju biti predstavnici tog naroda, a koga će oni izabrati a to je njihovo. Hrvatski član Predsjedništva mora biti izabran od strane hrvatskog naroda.”

Bosna i Hercegovina će biti evropska država, ona će ući u NATO savez, naglasio je on

“Ona je nedjeljiva, zapamtite to, a kako ćemo se organizirati unutar to je do nas i mi moramo to odlučiti.

Nastavi čitati

Najčitanije