Connect with us

Magazin

Šta ako se zamijene magnetni polovi? Čovječanstvo se vraća u 20. vijek, gotovo ništa ne bi funkcioniralo (VIDEO)

Sjeverni i južni magnetni pol će se sigurno zamijeniti, ali niko ne zna kada. Neki čak vjeruju da se to već dešava. Posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Naučnici su odavno saznali da su se u proteklih 83 miliona godina sjeverni i južni magnetni pol (ne brkati sa geografskim) promijenili najmanje 183 puta.

U prosjeku, to se dešava svakih 450.000 godina, a između “pokušavaju” da se razmijene, ali “neuspjevaju”. Za preokret magnetnih polova potrebno je blizu 1.200 do 1.400 godina, prema Wikipediji, a studije pokazuju da se tokom tog vremena jačina Zemljinog magnetnog polja smanjuje. Posljednji put je Zemlja doživjela potpunu zamjenu prije 780.000 godina. Vremenski obrazac okretanja polova pokazuje slučajnu distribuciju, ali naučnici su sigurni da će se polovi definitivno promijeniti u budućnosti.

Naučnici ne znaju tačno šta uzrokuje promjenu magnetnih polova. Smatra se da je uzrokovano kretanjima u tečnom jezgru Zemlje, sloju debelom blizu 1.300 kilometara koji počinje 2.900 kilometara ispod površine i kojim dominiraju željezo i nikl. Šta se tačno dešava u ovom jezgru naučnici za sada mogu samo da nagađaju, jer još niko nije uspio da prodre ovako daleko ispod površine (do sada je najdublja “rupa” koju su izbušili duboka tek nešto više od 12 kilometara). Dakle, sva predviđanja u vezi sa preokretom magnetnih polova mogu se zasnivati ​​samo na indirektnim zapažanjima.

Prvi nagoviještaji da bi moglo doći do preokreta magnetnih polova pojavili su se u javnosti 2015. godine.

PROFIMEDIA

U to vrijeme istraživači su objavili izvještaj pod naslovom “The World Magnetic Model” i u njemu napisali da se sjeverni magnetni pol kreće nepredvidivo. To nije značilo ništa novo, ali je zanimljivo primijetiti da se kreće sve brže (posljednji izvještaj iz decembra 2021. godine navodi da je brzina kretanja blizu 44 kilometra godišnje). U to vrijeme u javnosti se spekulisalo da li pokret ukazuje na zamjenu dva pola. Tome je dodatno pridonio nalaz da je jačina zemljinog magnetnog polja iznad južnog Atlantika značajno smanjena.

Ovo područje se naziva južnoatlantska magnetna anomalija. Mišljenja naučnika koji su odgovarali na pitanje šta se dešava kretala su se od kategoričkog poricanja preokreta magnetnih polova do priznavanja mogućnosti da je proces zapravo započeo. Jedna od najnovijih studija, o kojoj piše sajt space.com, smatra da južnoatlantska anomalija nije povezana sa promjenom magnetnih polova i da će nestati za tristo godina. Međutim, još uvijek nema jasnog odgovora da li dolazi do promjene polova.

Šta bi značila promjena polova?

Ako bi se sjeverni i južni pol zamijenili to bi uticalo na sav život na Zemlji. Naročito u vrijeme promjena (već spomenuti period od 1.200 do 1.400 godina), kada se smanjuje jačina magnetnog polja.

Životinje koje osjete magnetsko polje i koriste ga za migriranje sigurno bi bile zbunjene, smatraju biolozi. Ali i drugi bi bili pogođeni. Zemljino magnetsko polje štiti našu planetu i sav život na njoj od visokoenergetskog zračenja koje dolazi iz svemira, posebno od naše najbliže zvijezde, Sunca. Magnetno polje odbija visokoenergetske i magnetski nabijene čestice od planete i samo mali dio dopire do nas (dio tih čestica se može vidjeti u jednom od najljepših fenomena, sjevernom i južnom svjetlu). Ako bi se ova zaštita smanjila, ovaj povećani priliv čestica mogao bi oštetiti genetski materijal živih bića, što bi se manifestiralo u više mutacija, a time i u većem broju karcinoma kod ljudi i životinja. Pojačano zračenje moglo bi i promijeniti neka područja na način da život više ne bi bio moguć, što bi moglo izazvati izumiranje životinjskih i biljnih vrsta, piše web stranica space.com.

Nalet radijacije bi također uticao na naš savremeni život. Konkretno, to bi najviše uticalo na mnoge satelite koje imamo u svemiru.

Posljedice ovoga mogu biti katastrofalne. Bili bi pogođeni komunikacijski sateliti koji emituju televizijske i radio valove, kao i internet. Isto tako, satelitski sistemi za mjerenje vremena koji također kontroliraju električne mreže. Kao rezultat, ovo bi moglo propasti, što bi izazvalo globalne nestanke struje, za koje stručnjaci predviđaju da bi mogli trajati decenijama. Odavde možete zamisliti šta bi se dogodilo. Gotovo ništa ne bi funkcioniralo jer je naša ovisnost o struji ogromna. Mobilni telefoni, računari, kućni aparati, televizori, mašine u bolnicama, rudnici, restorani brze hrane, frižideri u prodavnicama… sve bi se to ugasilo ili barem prestalo raditi na duže vrijeme.

GPS sistem bi bio poremećen, što bi uticalo na sve, od navigacije automobila, aviona, brodova do vojnih operacija. Čovječanstvo bi trebalo da se vrati na početak 20. vijeka ili čak i dalje unazad. Jesmo li spremni za ovako nešto? Ne, napominje space.com, ali čak i ako je proces već u toku, još imamo vremena da se pripremimo i poboljšamo sigurnost naših uređaja. Inače, šta bi značila promjena polova možete vidjeti u videu ispod (video je na engleskom).

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije