„Stop femicidu“: Šetnjom u Cazinu počela kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja (VIDEO)

  • U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ali i globalne kampanje ‘16 dana aktivizma’ u Cazinu je organizirana mirna protestna šetnja u organizaciji udruženja žena „Glas žene“ iz Bihaća u koordinaciji sa još sedam udruženja. Prošetali su gradom i na dostojanstven način poručili da zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida u krivično zakonodavstvo, da žene više neće šutjeti, da nasilnike treba istjerati van iz kuće, te da ovakva djela nisu porodična tragedija nego ubistvo… 

 – Šetnjom u Cazinu je počela kampanja „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja, koja se i ove godine provodi širom Bosne i Hercegovine. Organizacije civilnog društva, javne institucije i međunarodne organizacije obilježavaju datume između 25. novembra i 10. decembra raznim aktivnostima koje imaju za cilj da se ukaže da nasilje prema ženama predstavlja kršenje ljudskih prava. Mirnom uličnom šetnjom pod nazivom „Stop femicidu“ iz udruženja „Glas žene“ žele skrenuti pažnju na žrtve femicida i na nasilje nad ženama koje često završava ubistvom. Jasno su istakli svoje zahtjeve koje žele postići kampanjom.

Kampanju na području USK podržalo je još sedam udruženja, ali i Grad Cazin. Prema riječima predsjednice udruženja „Glas žene“ Cazin je jedini grad u kantonu koji ima usvojen ‘Gender akcioni plan’, a ova aktivnosti je dio implementacije tog plana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *