Connect with us

BiH

Teško vrijeme za ruske uzdanice: Ko čuva Dodikovu imovinu u St. Petersburgu?

Iako ga pojedini već nazivaju „političkim mrtvacem“, Dodika ne treba prerano otpisati „iz igre“. On će sigurno nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, što manje ili više agresivno zagovara posljednjih 15 godina. U slučaju „reteriranja“ morao bi to dobro obrazložiti u ovoj izbornoj godini, no njegov birački puk ionako „guta“ sve što im plasira

Milorad Dodik ima u ovom trenutku nekoliko problema. Jedan je novčane prirode, ne lične naravno, u pitanju je likvidnost bh. entiteta kojim trenutno vlada, piše Žurnal.

Novca Republika Srpska nema. Putin nije donirao ni u vremenu prije agresije na Ukrajinu, a pogotovo neće sada kada je Rusija u ekonomskoj blokadi. Prekodrinskoj uzdanici Aleksandru Vučiću Republika Srpska je posljednja na pameti u tamošnje predizborno vrijeme. Zbog toga se dosjetio da ga možda može spasiti država protiv koje se zdušno bori pa je predložio da Centralna banka BiH „počasti“ entitete sa par stotina miliona eura.

Naravno, vremena su se promijenila, teško da ga koalicioni partner Bakir Izetbegović može spasiti kao nekada, kada je pristajao na njegove i zahtjeve Dragana Čovića kako bi Bosna i Hercegovina dobila kredit MMF-a.

Problemi sa finansijama dolaze u predvečerje najavljenih sankcija Evropske Unije za Republiku Srpsku, naročito Dodika i saradnika. Nakon šutnje prvih dana ruske agresije na Ukrajinu, nastavio je sa uvredama spram zapadnih zemalja.

„Nismo spremni da od Rusa, gdje god bili, pravimo metu progona, kao što to čine neki na Zapadu, pokazujući svoj fašistički manir i oduzimajući imovinu ljudima, progoneći svakog ko je Rus“, izjavio je Dodik.

Naravno, Dodik želi prikazati da je još uvijek važan ruski „igrač“ na Balkanu. Tako je putem ambasade Rusije u BiH dato saopštenje o telefonskom razgovoru ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa članom Predsjedništva Bosne i Miloradom Dodikom.

„Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu,“ saopšteno je iz ambasade.

Podsjetimo, postojala je opravdana sumnja da li je tog sastanka sa Putinom uopće bilo, bez fotografije ili saopštenja, pa se može sumnjati i u navedeni telefonski razgovor Lavrov-Dodik. Ukoliko ga je bilo, znakovit je drugi dio saopštenja u kojem je navedeno kako je „ponovo potvrđena zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini“.

„Potonja vest je zapravo dobra, jer je po Dejtonskom sporazumu NATO zadužen za BiH i sprovođenje sporazuma, pa može da raspoređuje snage po potrebi“, piše u kolumni za Žurnal beogradski novinar Tomislav Marković.

Upravo dok Dodik priča kako BiH neće u NATO, NATO je ušao u BIH. Formalno je riječ o snagama EUFOR-a koje ovih dana intenzivno pristižu i čije se patrole već mogu vidjeti na ulicama bh. gradova.

patrola EUFOR-a u Zenici 5.3.2022.

Ipak, iako ga pojedini već nazivaju „političkim mrtvacem“, Dodika ne treba prerano otpisati „iz igre“. On će sigurno nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, što manje ili više agresivno zagovara posljednjih 15 godina. U svakom slučaju potrebno je zaustaviti pokušaje ukidanja nadležnosti države koje posljednjih mjeseci provodi putem Narodne skupštine RS.

Naravno, u slučaju „reteriranja“ morao bi to dobro obrazložiti u ovoj izbornoj godini, no njegov birački puk ionako „guta“ sve što im plasira. U tom smislu nisu dobra ni likovanja koja su se pojavila nakon izjava koje su dolazile i iz zapadnih zemalja, da situaciju sa ruskim napadom na Ukrajinu treba iskorisititi za ekspresni prijem (i) Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Ta ideja jeste dobra za građane BiH, ali teško da će je lideri tri vladajuće etno-nacionalističke grupacije podržati, jer njima ne odgovara uspostava vladavine prava u kojoj bi završili na optuženičkim klupama, prije svega zbog enormne korupcije koju su uzrokovali svih prethodnih godina.

Ukoliko pak Dodik riješi da ide do kraja, sigurno je da će koristiti slične pokušaje i „uvozni kadar“ iz Crne Gore i Srbije.

U konačnici vratimo se na početak priče, one o nedostajućem novcu, koji je vladajućoj oligarhiji u Republici Srpskoj sa Dodikom na čelu potreban prije svega za očuvanje vlasti, nakon što su sistematski i nenamjenski pustošili budžet, dobrim dijelom za sopostvenu i korist bliskih pojedinaca.

Ne ostvari li se bilo koja opcija, dolazak novca ili onemogućavanje radikalizacije i secesije, Dodiku (još) uvijek preostaju „rezervni finansijski položaji“ u Srbiji i Rusji.

Glede toga, podsjetićemo na nedavnu izjavu dugogodišnjeg novinara Glasa Amerike Ivice Puljića, koju je izrekao u programu AJB, nakon Dodikovog pokušaja da ličnim pismom preko predstavništva Rusije u UN-u onemogući da BiH glasa za Rezoluciju kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

„Meni je najzanimljivije ovo što sam dobio informaciju u ruskoj ambasadi pri svjetskoj organizaciji (UN). Rekli su mi, Dodik… pa nisu mogli povezati. Pa sam ja rekao da je razgovarao sa Lavrovom, njihovim ministrom vanjskih poslova. A, kaže, je l’ to onaj što je dao ikonu Lavrovu, citiram, i što ima imovinu u St. Petersburgu“, naveo je Puljić.

Autor: Amarildo Gutić / Žurnal.info

BiH

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da licemjerstvo i bahatost najbolje opisuju Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Reagujući na saopštenje iz ove ambasade u kojem su najavili da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, te da je riječ o avionima koji su sposobni u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje i bilo kad u svijetu, Vulićeva je rekla da je veoma maliciozno da na taj način obilježavaju, kako kažu, trajnu vezu između SAD i BiH “imajući na umu blisku prošlost kada su bombardovali Republiku Srpsku”.

“Ne bih se iznenadila da iz te letjelice prospete i par vreća osiromašenog uranijuma jer njime ste trajno obilježili teritoriju BiH i to nije vam uopšte strano, naprotiv”, rekla je Vulić.

Ona je rekla da bi voljela bar jednom da javnost u BiH, posebno u Republici Srpskoj, dobije iskren odgovor od Ambasade SAD u Sarajevu šta je za njih partnerstvo.

“Da li su to bombarderi koje nam tako zdušno reklamirate kao plastične igračke, a ne, kako ste sami napisali, letjelice koje u kratkom roku koriste velike količine naoružanja protiv neprijatelja svuda u svijetu. U kom svijetu? U svijetu gdje se pod plaštom borbe za demokratiju šalju bombarderi da nam demonstrirate silu, da traumirate narod, nedužnu djecu ili je to još jedan pokušaj da uplašite sve oni koji nisu slijepi poslušnici globalista?”, upitala je Vulićeva, prenosi Srna.

Ona je poručila zaposlenima u Ambasadi SAD u BiH da im je “uzaludan trud što se tiče onih koji imaju glavu da misle, oči da vide i uši da čuju, ali narodu i djeci u BiH nije potrebna ta vrsta demokratije koju propagira Ambasada SAD u BiH, a koja podrazumijeva demonstraciju sile i straha”.

“Takva vrsta demokratije nije potrebna nikome u svijetu, pa ni vašim neprijateljima. Mi u Republici Srpskoj i BiH dobro znamo rezultate vašeg sećijaškog političarenja i ‘demokratije’ sa sarajevskih mindera”, zaključila je Vulićeva.

Nastavi čitati

BiH

Crnadak: Avioni koji će sutra letjeti iznad BIH istog su tipa kao oni koji su bombardovali Srbiju

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je Predsjedništvo BiH moralo dati odobrenje za sutrašnji prelet američkih vojnih aviona iznad BiH.

Podsjetimo, dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, riječ je o bombarderima B-1B Lancer kojima će se obilježiti američka trajna posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Crnadak je kazao da svaka vojna jedinica koja ulazi na teritorij BiH mora imati saglasnost Predsjedništva BiH.

“Ne znam da li je to donijelo Predsjedništvo sa Željkom Cvijanović ili ranije, ali Predsjedništvo je to moralo odobriti”, rekao je Crnadak.

On je o ovome govorio u kontekstu činjenice da vladajuća koalicija u RS-u često koristi antizapadnu retoriku, ali da je drugačija stvar kada je riječ o povlačenju konkretnih poteza.

Crnadak je naglasio da je riječ o istom modelu aviona koji je bombardovao Srbiju.

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

klix

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Kakvu zaštitu da očekuju građani: Službenik SIPA-e divljao automobilom kroz Sarajevo

Građani Sarajeva su na protestima, između ostalog, tražili i da policija radi svoj posao i sa ulica odstrani bahate vozače koji ne poštuju zakone

Građani Sarajeva su na protestima, koji su održani povodom pogibije mlade doktorice Azre Spahić, zatražili jednu sasvim normalnu stvar, a to je da ih policija zaštiti od Bahatih vozača, kakav je Armin Berberović. Podsjećamo, on je u petak, 26. maja, vozeći brzinom većom od dozvoljene i u alkoholisanom stanju, usmrtio Azru Spahić, a njene dvije prijateljice povrijedio.

Poslije ovog, kao i nakon svih ranijih sličnih slučajeva, sve oči uprte su u policiju, od koje se očekuje da radi svoj posao i odstrani ovakve vozače sa ulica.

Međutim, šta raditi kada su i pojedini službenici policijskih agencija među takvim vozačima. Dnevni avaz je objavio snimku “divljanja” sarajevskim ulicama Amara Mustafaja, službenika SIPA-e. U jednom trenutku Mustafaj kroz grad vozi brzinom od čak 108 kilometara na sat.

Čemu da se nadaju građani ako oni od kojih očekuju zaštitu rade isto što i oni poput Armina Berberovića?

 

Inače, iz SIPA-e je potvrđeno da je Mustafaj njihov uposlenik.

Video pogledajte ovdje:

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Nastavi čitati

Najčitanije