Connect with us

USK

Udar na sekularizam: NES i SDA uvode ministarstvo vjere u USK

Published

on

Unsko-sanski kanton (USK) će dobiti ministarstvo vjere. Nezaustavljivo srljamo ka građanskoj i sekularnoj, poručio je Amir Purić, komentirajući predložene izmjene zakona kojim bi ovaj kanton dobio ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere?

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik velikokladuškog odbora NS nije siguran da je to pravi potez i to iz više razloga.

Ide prema Skupštini

“Prije svega, naglasio bih da je to nešto što je tretirala i usvojila Vlada USK kao prijedlog koji bi trebao ići ka Skupštini.

Vrlo vjerovatno će se o tome raspravljati, da li na ovoj ili sljedećoj sjednici Skupštine, pa bi tada trebali čuti i obrazloženje za ovu inicijativu”, kaže Purić za Raport.

Generalno, on naglašava da ima smisla pojedina glomazna ministarstva razdvojiti prema nadležnostima, ali mu je neobično da vladajuća koalicija u USK (SDA, NES) nastoji uvesti i ministarstvo vjere, “prikačeno” uz sport, mlade i dijasporu, dodavši da nije čuo niti da u regionu postoji nešto slično.

“U nekim državama, koliko znam, postoje ministarstva religije. No, to su najčešće države koje imaju državnu religiju, ali to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.

 

 

Zašto je sada nama u USK potrebno ministarstvo vjere, nisam još vidio obrazloženje i ne mogu tumačiti razloge, ali jeste neobično”, kaže Purić.

Dodaje da bi eventualno formiranje ovog ministarstva otvorilo niz pitanja, a možda i problema – recimo, da li ministar bio nadležan za više vjera, da li bi se time pravili paralelni vjerski autoriteti, da li bi to predstavljalo miješanje politike i religije…

“Ne vidim utemeljenje za takvo ministarstvo i po našem ustavnom poretku. Ponavljam, mi nemamo državnu religiju.

 

 

Imamo dominantan broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vjernici koji su organizirani u okviru svojih vjerskih zajednica, pa se čak i s aspekta vjernika organizacija vjere kroz ministarstvo ne može opravdati, jer bi to bilo stvaranje paralelizma s vjerskim autoritetima”, dodaje Purić.

Nova uhljebljenja

On ne isključuje mogućnost da su ovakve inicijative plasirane s ciljem čistog populizma i prikupljanja političkih poena.

Najavljeno restrukturiranje Vlade USK Purić će pažljivo pratiti zbog još jedne stvari.

“Ono što me zanima i što je veoma osjetljivo pitanje jeste kako će se restruktuiranje Vlade odraziti na finansije.

Da li to znači nova upošljavanja, koliki će biti administrativni aparat, koliko će to uopće biti svrsishondo s finansijskog aspekta”, napominje Purić.

 

 

Ni SDP-ovcu Razimu Halkiću, zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, nije jasno šta se želi postići uvođenjem ministarstva vjere u kantonalnu vladu.

Halkić: Šta žele ovim izmjenama?

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a kaže da je iz medija saznao za predložene zakonske izmjene koje mu, priznaje, nisu najjasnije.

“Nisam nigdje vidio da u susjedstvu postoji ministarstvo vjere.

Kako ga misle kreirati i s kojim ciljem, da li su to usaglašavali s vjerskim zajednicama, zaista ne znam”, rekao je Halkić.

Ovisimo od dijaspore

Purić u predloženim izmjenama, kad su u pitanju kantonalna ministarstva, vidi i nešto pozitivno.

“Rekao sam, to može donijeti i neke pozitivne aspekte, to što ćemo imati ministarstvo dijaspore dobra je stvar, jer je dijaspora bitan ekonomski i socijalni faktor.

 

 

Bitno je da se jedan resor posveti saradnji sa dijasporom, mi bukvalno, ovdje ekonomski ovisimo o dijaspori”, naglašava Purić, koji se ipak pita da li je najsretnije rješenje dijasporu gurati u isto ministarstvo sa sportom, mladima i vjerom.

USK

Saznajemo koliko je Stanić platio preuzimanje Bihaćke pivovare

Published

on

By

Prije nekoliko dana BiznisInfo.ba je prvi objavio da je jedan od najmoćnijih poduzetnika iz Bosne i Hercegovine ali i cijelog regiona – Svjetlan Stanić, preuzeo vlasništvo u Bihaćkoj pivovari.

Stanić je preuzeo oko 50 posto vlasništva od dosadašnjih vlasnika, porodice Ibrahimpašić, a u narednom periodu će pokušati doći i do druge polovine dionica. Cijena nije objavljena.

Saznajemo da je Stanić 1.152.532 redovnih dionica, što čini 48,9 posto udjela, preuzeo po jediničnoj cijeni od 0,86 KM. To znači da je ovaj udio od skoro 50 posto vlasništva platio oko milion maraka.

Osim ovih, Stanić je prezeo i manji paket od oko 115 hiljada dionica Pivare koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi.

Ova cijena se ne čini visoka za kompaniju te veličine. No, treba znati da Bihaćka pivovara posljednjih godina posluje s gubitkom.

Kako je BiznisInfo.ba već pisao, Bihaćka pivovara lani je imala ukupne prihode od oko 6,1 milion KM, što je za oko dva miliona KM manje nego godinu ranije. Firma je poslovala s gubitkom od oko 1,7 miliona KM prošle godine, i gubitkom od oko 1,6 miliona godinu ranije, piše Biznisinfo.

Očito se vlasnicima žurilo da izađu iz kompanije kako ne bi zapali u dublje finansijske probleme.

Podsjetimo, Stanići iz Kreševa su jedna od najuspješnijih poduzetničkih porodica u BiH ali i susjednoj Hrvatskoj gdje se nalazi dobar dio njihovog biznisa. Poznati su upravo po proizvodnji bezalkoholnih pića preko svoje kompanije Stanić Beverages, koja je vlasnik brenda Juicy.

Nastavi čitati

USK

Vozač BMW-a u Bihaću napao policajce: “Vidite da pijem kafu, ne dam vam dokumente”

Published

on

By

Na benzinskoj pumpi u naselju Pritoka u Bihaću došlo je do incidenta kada je vozač BMW-a odbio suradnju s policijskim službenicima nakon što su ga zamolili za dokumente. Prema svjedočenju očevidaca, situacija se razvila nakon što su policajci pristupili vozaču koji se parkirao na parkingu benzinske pumpe.

Vozač je prvobitno odbio dati dokumente, navodeći da će to učiniti nakon što popije kafu. Međutim, situacija je eskalirala kada je vozač počeo agresivno i nepristojno se ponašati prema policijskim službenicima.

Policija je intervenirala i vozač je lišen slobode na licu mjesta zbog neposlušnosti i vrijeđanja policijskih službenika. Identitet vozača i dalji detalji o incidentu bit će objavljeni nakon što policija provede detaljni uviđaj i istražne radnje, piše Dijaspora.

Incident na benzinskoj pumpi u naselju Pritoka je privukao pažnju građana, ističući važnost poštovanja zakona i suradnje s policijskim autoritetima u situacijama zahtjeva za identifikacijom.

 

Nastavi čitati

USK

Potvrđena optužnica Tužilaštva USK: Blagajnica od pazara prisvojila više od 40.000 KM

Published

on

By

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom se osnovano sumnja da je Aida Hotić (35) iz Sanskog Mosta počinila produženo krivično djelo pronevjere u službi, a Irma Hotić (31), također iz Sanskog Mosta, produženo krivično djelo krivotvorenja službene isprave.

– Tužilaštvo će u krivičnom postupku dokazivati da je Hotić Aida u periodu od 01.07. do 14.08.2022. godine, kao blagajnica u jednom privrednom društvu naplaćivala novac na ime pazara, a potom isti prisvajala za sebe. Na ovaj način je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 40.336,00 KM. U istom periodu Hotić Irma kao odgovorno lice nije unosila u poslovne ispravne podatke, konkretno podatke o stanju pazara.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo da se oštećenom privrednom društvu dosudi imovinskopravni zahtjev u cjelosti- saopćeno je.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu.

Nastavi čitati

Najčitanije