Connect with us

USK

Udar na sekularizam: NES i SDA uvode ministarstvo vjere u USK

Unsko-sanski kanton (USK) će dobiti ministarstvo vjere. Nezaustavljivo srljamo ka građanskoj i sekularnoj, poručio je Amir Purić, komentirajući predložene izmjene zakona kojim bi ovaj kanton dobio ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere?

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik velikokladuškog odbora NS nije siguran da je to pravi potez i to iz više razloga.

Ide prema Skupštini

“Prije svega, naglasio bih da je to nešto što je tretirala i usvojila Vlada USK kao prijedlog koji bi trebao ići ka Skupštini.

Vrlo vjerovatno će se o tome raspravljati, da li na ovoj ili sljedećoj sjednici Skupštine, pa bi tada trebali čuti i obrazloženje za ovu inicijativu”, kaže Purić za Raport.

Generalno, on naglašava da ima smisla pojedina glomazna ministarstva razdvojiti prema nadležnostima, ali mu je neobično da vladajuća koalicija u USK (SDA, NES) nastoji uvesti i ministarstvo vjere, “prikačeno” uz sport, mlade i dijasporu, dodavši da nije čuo niti da u regionu postoji nešto slično.

“U nekim državama, koliko znam, postoje ministarstva religije. No, to su najčešće države koje imaju državnu religiju, ali to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.

 

 

Zašto je sada nama u USK potrebno ministarstvo vjere, nisam još vidio obrazloženje i ne mogu tumačiti razloge, ali jeste neobično”, kaže Purić.

Dodaje da bi eventualno formiranje ovog ministarstva otvorilo niz pitanja, a možda i problema – recimo, da li ministar bio nadležan za više vjera, da li bi se time pravili paralelni vjerski autoriteti, da li bi to predstavljalo miješanje politike i religije…

“Ne vidim utemeljenje za takvo ministarstvo i po našem ustavnom poretku. Ponavljam, mi nemamo državnu religiju.

 

 

Imamo dominantan broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vjernici koji su organizirani u okviru svojih vjerskih zajednica, pa se čak i s aspekta vjernika organizacija vjere kroz ministarstvo ne može opravdati, jer bi to bilo stvaranje paralelizma s vjerskim autoritetima”, dodaje Purić.

Nova uhljebljenja

On ne isključuje mogućnost da su ovakve inicijative plasirane s ciljem čistog populizma i prikupljanja političkih poena.

Najavljeno restrukturiranje Vlade USK Purić će pažljivo pratiti zbog još jedne stvari.

“Ono što me zanima i što je veoma osjetljivo pitanje jeste kako će se restruktuiranje Vlade odraziti na finansije.

Da li to znači nova upošljavanja, koliki će biti administrativni aparat, koliko će to uopće biti svrsishondo s finansijskog aspekta”, napominje Purić.

 

 

Ni SDP-ovcu Razimu Halkiću, zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, nije jasno šta se želi postići uvođenjem ministarstva vjere u kantonalnu vladu.

Halkić: Šta žele ovim izmjenama?

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a kaže da je iz medija saznao za predložene zakonske izmjene koje mu, priznaje, nisu najjasnije.

“Nisam nigdje vidio da u susjedstvu postoji ministarstvo vjere.

Kako ga misle kreirati i s kojim ciljem, da li su to usaglašavali s vjerskim zajednicama, zaista ne znam”, rekao je Halkić.

Ovisimo od dijaspore

Purić u predloženim izmjenama, kad su u pitanju kantonalna ministarstva, vidi i nešto pozitivno.

“Rekao sam, to može donijeti i neke pozitivne aspekte, to što ćemo imati ministarstvo dijaspore dobra je stvar, jer je dijaspora bitan ekonomski i socijalni faktor.

 

 

Bitno je da se jedan resor posveti saradnji sa dijasporom, mi bukvalno, ovdje ekonomski ovisimo o dijaspori”, naglašava Purić, koji se ipak pita da li je najsretnije rješenje dijasporu gurati u isto ministarstvo sa sportom, mladima i vjerom.

USK

Pljačkašima iz Krajine višegodišnje kazne zatvora: Upali u kuću trgovca devizama, odnijeli više od 360.000 KM

Kantonalni sud u Bihaću osudio je prvostepenom presudom Suada Gredića, Bajru Gračanina i Nemanju Ćutkovića na višegodišnje zatvorske kazne zbog krivičnog djela razbojništva.
Presudom je Gredić osuđen na kaznu od pet godina i šest mjeseci zatvora, dok su Gračanin i Ćutković osuđeni na po pet godina zatvorske kazne.

Njima se stavlja na teret da su dana 16. decembra 2020. godine u mjestu Šmrekovac, općina Velika Kladuša, po prethodnom dogovoru i u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, opljačkali kuću vlasnika K. D.. Tom prilikom ukrali su 364.000 maraka.

– Osuđeni su, naoružani i opremljeni podesnim alatima za provalu, te obučeni u tamnu garderobu, došli u blizinu porodične kuće oštećenog K. D. za kojeg su znali da kupuje i prodaje devize i da kod sebe ima veću količinu novca. Potom su nasilno otvorili prozor i izvršili premetačinu i pregled prostorija te pronašli najlonske vrećice u kojima je bio novac. Nakon toga uputili su se na sprat kuće, provalili vrata spavaće sobe u kojoj je spavao oštećeni, te nasrnuli na njega i zadali mu teške tjelesne povrede, navodi se u presudi.

Od optuženog Gračanina oduzeta je vazdušna puška “kandar” sa optikom i diabolom, predmet izvršenja krivičnog djela, koja će se po pravosnažnosti presude uništiti.

Optuženom Ćutkoviću produžene su mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava zbog mogućnosti njegovog bijega preko granice.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

USK

Imam iz Bihaća koji je RS nazvao “genocidnom tvorevinom” oslobođen optužbi

Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi, možda su trebale biti upućene nekom drugom, rekao je Muharem Štulanović

Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, danas je u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao genocidnom tvorevinom. Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, piše Faktor.

Štulanović se teretio za povredu ugleda RS-a i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS-a.

Član 280a. Krivičnog zakonika RS-a nije u skladu s Ustavom BiH

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS-a nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

“Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano”, kazao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Štulanović se teretio da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na YouTubeu pod nazivom “okotilo se povampireno zlo”.

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: “Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…”.

“U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika”, navodilo se u optužnici.

Tužiteljica: Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je

Na početku današnjeg ročišta sudija Marković je pitao tužiteljicu Dragicu Glušac da li ostaje kod predmetne optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

“Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog”, kazala je Glušac.

Kasnije je dodala da bi se eventualno optužnica mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, ali je sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno.

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

Sudu se obratio i Štulanović.

“Iz mene nikada nije izbijala mržnja. Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi, možda su trebale biti upućene nekom drugom”, rekao je Muharem Štulanović.

Nastavi čitati

USK

Bišćanin Nijaz Sefić treba našu pomoć u borbi protiv malignog tumora želuca s metastazama

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Nijaza Sefića iz Bihaća. Za njega je u funkciju stavljen humanitarni broj 17046, pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

On boluje od malignog tumora želuca sa metastazama. Slabost, nemoć, nesanice, posljedica su mnogobrojnih hemoterapija koje je primio od kada mu je otkrivena ova zloćudna bolest.

Ljekari su sada Nijazu preporučili šest doza lijeka koji se ne nalazi na esencijalnoj listi lijekova. Sredstva za prve tri doze on je prikupio uz pomoć njegovih Bišćana koji su u tu svrhu organizirali i humanitarni koncert. Za preostale tri doze Nijaz je prikupio 1.780 eura, a potrebno mu je dodatnih 7.820 eura.

Ovaj dragi čovjek koji živi za njegove unučice Nadinu i Alisu je demobilisani borac 502. Viteške brigade i MUP-a USK, te dobitnik Plakete branilaca Grada Bihaća.

Osim poziva na broj 17046, pomoći možete i novčanim donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili standardnih žiro računa Pomozi.ba organizacije.

RAČUNI ZA UPLATE

PayPal:

paypal1@pomozi.ba

(Nijaz Sefić)

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank

338-730-22202506-52

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

Raiffeisen Bank

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH dd Sarajevo

186-121-03108095-46

Asa banka d.d. Sarajevo

134-105-11300001-66

Sparkasse Bank BiH

199-496-00059682-82

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Nijaz Sefić

Za uplate iz inostranstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Nijaz Sefić

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Nijaz Sefić

Za uplate iz Turske:

VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Açıklama: Nijaz Sefić

Za uplate iz Nizozemske i Zapadne Evrope:

ING

SWIFT: INGBNL2A

BAN: NL63INGB0675431905

St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Nijaz Sefić

Nastavi čitati

Najčitanije