Connect with us

USK

Udruženje žena Brekovica: Zimi je svaka tegla zlata vrijedna (FOTO)

Za domaći džem, salatu ili ajvar tržište uvijek postoji, a vrijedne domaćice odolijevaju skupoći

Jesen je na svom vrhuncu i vrijeme je da se privedu kraju pripreme za zimu. Vrijedne domaćice već su napravile najveći dio zimnice, preostalo je samo još kiseljenje kupusa i druge sitnice kojima odgovara vrijeme prvih mrazeva.

JABUKA I MALINA

Ipak, godina je bila neobična, temperature su i danas visoke za ovo doba godine, mnogo domaćinstava suočava se sa problemom da im je, primjera radi, uskladišteni krompir počeo klijati jer je toplo. Tako se i zimnice baš moraju čuvati u hladnim prostorijama, da bi kvalitetno odstojale i duže trajale.

Kisele paprike iz Udruženja žena Emina

Priroda je bila bogata šumskim plodovima ove godine, a neki njeni samonikli izdanci neizostavni su dio svake zimnice.

– Mnogo smo toga uradili, pogotovo od onoga što je majka priroda dala, poput šipka i drena, kaže nam Nevzeta Bajrić iz Udruženja žena Brekovica kod Bihaća.

Inače, poslije meda, tegla džema od šipka najbolje se drži. Cijena mu je od 12 do 15 KM. Žene pored Une tradicionalno pripremaju zimnicu, baš kao i njihove kolegice na drugom kraju države – na obalama Drine.

Išle smo na minimalno povećanje cijena proizvoda od nekoliko feninga, što neće pokriti ni poskupljenja tegli, govori Jasmina Šahović

– Baš smo završile jučer sa zimnicom, napravivši sokove od jabuke, ostao je još kupus. Zadovoljne smo, jer bilo je svega. Imamo ajvar, džem od šipurka, kiselu papriku, krastavce, šarenu salatu, cveklu, sokove od jabuke i maline, džem od maline, biće kiselog kupusa i eto. To sad ide pod našim brendom Agrodrina, to je zadruga koja dalje našu robu isporučuje u male prodavnice i specijalizirane prodavnice zdrave hrane, kao što je Špajz, govori nam Jasmina Šahović iz Udruženja žena Emina iz Ustikoline.

Najbolji ajvar u Evropi može se naći u trgovini Špajz

Plasman proizvoda, s obzirom na kvalitet, nije upitan.

– Prodajemo tegle po sajmovima, dio potrošimo pripremajući ketering evente, a najviše ode po narudžbama naših mještana i po preporukama zadovoljnih mušterija. Uglavnom, nije nam problem potrošiti sve što proizvedemo, ističe Nevzeta Bajrić.

Ove godine vrijedne domaćice suočile su se i sa poskupljenjima.

SVE SMO SAČUVALE

– Cijene su itekako otišle gore, ulje, ambalaža, šećer. Pored namirnica, najviše nas je iznenadilo poskupljenje tegli. Bile su 65 feninga po komadu, sad je jedna devedeset. Poklopci su poskupjeli više od duplo, ne znamo zašto je to tako, čudi se Jasmina, piše Oslobodjenje.

A Nevzeta nas upozorava da i ne spominjemo poskupljenja, kako ne bismo time prizvali nova.

– Ona su van kontrole, tako da smo mi iskoristile sve svoje što smo sačuvale i što smo posijale, zaključuje Nevzeta.

 

USK

Hadžifejzović iz Bihaća: “Jeste li se borili za ovo?” Krajiški komandanti: “Loše je! Ne smiju krasti i lagati!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?” Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: „Dobra večer, komandanti! Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba V korpusa ARBiH, Mehura Selimović, obavještajac, i Hamdija Abdić Tigar. Kako vidite budućnost ove zemlje?“

Selmanović: “Žao mi je što pojedinci ne znaju razlikovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti! Normalno je da se pet godina poslije rata završi sve i ide se u izgradnju! Sada, ovoliko godina poslije rata, štrajkuju demobilisani borci! Eto, uredu je… nije uredu! Odgovornost za to stanje nije uredu!”

Hadžifejzović: “Ko je odgovoran?”

– OGLAS –

Selmanović: “Evo ja – prihvatam sve na sebe! Taj ko hoće da bude vlast mora da prihvata i odgovara za svoje postupke!”

Hadžifejzović: “Ne slušaš komande. Je li to krajiški karakter?”

Tigar: “Kad procijenim da je nešto dobro za Krajinu, postupim tako! Ušao sam u politiku! Dužan sam da predstavljam narod koji ovdje živi i da zastupam interes ovog naroda!”

Selimović: “Borili smo se za biološki opstanak bošnjačkog naroda i izborili! Jesmo li zadovoljni danas i je li bolje – o tome se može pričati nekom drugom prilikom!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?”

Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: “Kada bi politika slušala one koji su oslobađali i ginuli, koju bi im komandu, komandante, izdao?”

Selmanović: “Ne kradi! Ne laži! Dovoljno! Kako ćemo biti jedinstveni?! Jedan hoće da krade, jedan neće, ovaj traži sebi nekoga ko će ići u krađu, ovaj nekoga koga neće… Odmah nismo jedinstveni!”

Tigar: “Ista komanda! Ne kradi, ne laži! Ujedinimo se kao što smo i 1992. godine!”

Face.ba

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

USK

Pogledajte defile vozila u Bihaću povodom Dana nezavisnosti BiH (VIDEO)

Nepregledna kolona vozila danas je prodefilovala ulicama Bihaća povodom povodom Dana nezavisnosti BiH.

Vozači su vozila ukrasili zastavama BiH, te trubili kako bi napravili dodatni štimung.

Podsjetimo, građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan nezavisnosti.

Na današnji dan 1992. godine na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine.

Više pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Najčitanije