Connect with us

BiH

Ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice: Mlijeko bi palo na 1,5 KM, ulje na 4,7 KM

Published

on

Preostaje da zakonske izmjene usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, no, kako bi postale i operativne, potrebno je provesti određene procedure na terenu

 

Usvajanjem izvješća Zajedničkog povjerenstva Parlamentarne skupštine o identičnom tekstu izmjena Zakona o PDV-u, BiH je na korak bliže dobivanju rješenja kojim bi se na osnovne životne namirnice ukinuo PDV, odnosno uvela stopa od nula posto, piše Večernji list BiH.

 

Preostaje da zakonske izmjene usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, no, kako bi postale i operativne, potrebno je provesti određene procedure na terenu.

 

Predrag Kožul, zamjenik predsjedatelja Kluba HDZ-a i stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, za Večernji list kaže kako su zakonske izmjene usvojene u Zastupničkom domu, što znači da zakon još nije stupio na snagu, a da bi se to dogodilo, potrebno je da isti tekst usvoji i Dom naroda.

 

Hipotetski govoreći, ako bi primjena zakonskih izmjena počela na vrijeme te ako bi trgovački lanci krenuli u snižavanje cijena u skladu s činjenicom da bi PDV na osnovne životne namirnice pao sa 17 na 0 posto, uslijedio bi solidan pad cijena.

 

Stopa od nula posto, podsjećamo, predviđa se za lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer, dječju hranu i sjemenski materijal. Uvidom u prosječne cijene prehrambenih proizvoda, i to za mjesec juli, a koje objavljuje Agencija za statistiku, moguće je izračunati i koliki bi pad uslijedio ako bi se od cijena oduzelo 17 posto. Prosječna cijena ulja u julu je iznosila 5,6 maraka po litri, a oduzimanjem 17 posto, što je 0,95 KM, cijena litre ulja pala bi na oko 4,65 KM.

 

Primjenom iste matematike na cijene mlijeka imali bismo sljedeću situaciju – prosječna cijena po litri u julu je iznosila 1,8 maraka, a oduzimanjem 0,30 KM, cijena bi pala na 1,5 KM. Prosječna cijena kilograma šećera bila je 2,2 marke, a primjenom predloženih zakonskih rješenja pala bi na 1,8 maraka.

 

Međutim, kao što je poznato, ekonomija je mnogo kompleksnija znanost pa i struka smatra da je praktički nemoguće očekivati oduzimanje 17 posto od postojećih cijena zbog niza čimbenika.

 

Željko Šain, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže kako je odluka nedovoljno pripremljena, a kao dokaz uzima reakciju UNO-a koji je utvrdio da je zakonsku izmjenu nemoguće provesti u djelo u zacrtano vrijeme. Navodi i kako nema adekvatnog obračuna kako sa stajališta priljeva u proračun tako i sa stajališta standarda. Ipak, hipotetski, kada bi sve to bilo riješeno i kada bi odluka stupila na snagu, Šain kaže da bi cijene pale za određeno razdoblje, međutim, u pitanju je i rastuća inflacija, a otvoreno je i pitanje što bi uslijedilo nakon slabijeg punjenja proračuna.

 

Njegov je stav kako se situacija ne može popraviti ad hoc odlukama, nego da su potrebna sustavna rješenja i mjere u bh. ekonomskom prostoru.

 

Podsjećamo, ranije su iz UNO-a ukazali kako prijedlog izmjena Zakona nameće obvezu izmjene pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi s fiskalnim blagajnama, izmjene softvera i poreznih evidencija kod obveznika registriranih za PDV koje nije moguće izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja zakona, što isti, smatraju, čini neprovedivim.

 

Iz UNO-a ističu i kako tek nakon okončanja procedure i usvajanja pravilnika nastaje obveza prilagođavanja računovodstvenih i softvera za podnošenje PDV prijava, fiskalnih uređaja i poslovnih evidencija koje zahtijevaju značajno vrijeme i troškove kako za UNO tako i za obveznike neizravnih poreza. Zbog svega navedenog njihova je ocjena da bi primjena bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije