“Tesla treba zaštititi život na Zemlji, SpaceX produžiti život dalje”, rekao je serijski poduzetnik o misiji svoje dvije poznate kompanije 15. jula.

“To je zato što je sveobuhvatna svrha Tesla Motorsa (i razlog zbog kojeg financiram kompaniju) pomoći u ubrzanju prelaza s ekonomije rudarenja i spaljivanja ugljikovodika na ekonomiju solarne električne energije, za koju vjerujem da je primarna, ali nije isključivo, održivo rješenje,” napisao je Musk u augustu 2006. kada je predstavio, putem bloga, ono što je nazvao “Tajni glavni plan Tesla Motorsa (samo između tebe i mene).” Neka vrsta tajnog vodiča za transformaciju transporta i spašavanje planeta od umiranja od zagađenja.

Tesla je tako ubrzala transformaciju automobilskog sektora na električna vozila, čime se smanjuje emisija CO2 iz najkorištenijeg načina prevoza na sjevernoj hemisferi.

Od spajanja Tesle i SolarCityja, još jedne kompanije koju je pokrenuo Musk, proizvođač električnih vozila također proizvodi solarne ploče.

Kolaps stanovništva ‘mnogo je veći rizik’

2021. godine tehnološki je tajkun obustavio kupnju Teslinih automobila s bitcoinima, nakon što su mu aktivisti rekli da je potrebno mnogo električne energije za provjeru valjanosti transakcija (Proof-of-Work) napravljenih s kriptovalutom.

No, milijarder smatra da postoji prioritetan, čak i puno važniji problem današnjice od globalnog zatopljenja. Taj problem je smanjenje svjetske populacije, fenomen koji posebno pogađa zemlje sjeverne hemisfere i Kinu.

“Kolaps stanovništva zbog niske stope nataliteta puno je veći rizik za civilizaciju od globalnog zatopljenja”, tweetao je globalni izvršni direktor 26. augusta. Kao da želi pokazati da je ozbiljan, dodao je: “Zapamtite ove riječi.”

A kako bi naglasio hitnost depopulacije zapadnih zemalja, koje trenutno proizvode većinu bogatstva našeg svijeta, hiroviti gazda želi podsjetiti da još uvijek smatra globalno zatopljenje velikim i ključnim problemom za planet. Čini se da sugerira da je to više pitanje prioriteta. Uglavnom, moramo redefinirati prioritete. A na vrhu liste trebalo bi biti pitanje broja stanovnika.

“(A ja mislim da je globalno zatopljenje veliki rizik),” rekao je Musk.