Connect with us

Sukob u Ukrajini

(VIDEO) Rusi upotrijebili vakuumsku bombu?

Published

on

Rusija je u ponedjeljak upotrijebila vakuumsku bombu u svojoj invaziji na Ukrajinu, rekla je ukrajinska ambasadorica u SAD-u Oksana Markarova.

– Danas(jučer op. p)  su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom – rekla je Markarova nakon brifinga članovima američkog Kongresa pa dodala:

– Razaranje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo. Umjesto toga, napunjeno je visokotlačnim eksplozivom i usisava kisik iz okoliša kako bi stvorilo iznimno snažnu eksploziju i val tlaka.

Njihovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, prema tvrdnjama Human Rights Watcha. U subotu je CNN izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda.

Snimak objavljen na društvenim mrežama niej provjeren, te ne može potvrditi nejgovu autentičnost.

oslobodjenje

Sukob u Ukrajini

Stigao odgovor NATO-a Putinu. “Vadimo nuklearno oružje iz skladišta”

Published

on

By

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

“To je upravo ono što radimo”

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

“Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je za novine.

“Mi smo nuklearni savez”

“Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”, dodao je.

Stoltenberg je prošlog tjedna rekao da je nuklearno oružje “konačno sigurnosno jamstvo” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Putin sve češće prijeti nuklearnim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njezine europske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD na nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe.

Rusi simulirali ispaljivanje taktičnog nuklearnog oružja

Podsjetimo, ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih točaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna postrojba ruske vojske.

Vježbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su sudjelovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na sjeverozapadu Rusije, a korišteni su mobilni lanseri projektila, zračne snage i mornarica, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Što su točno napravili?

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO) koja čuva, održava, transportira i isporučuje golem ruski arsenal nuklearnog oružja rekla je da će se vježbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja. Nuklearna uprava “osigurala je isporuku nuklearnog streljiva za obuku na terenska skladišta raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog zrakoplovstva”, rečeno je.

“Odredit će se daljnje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadaća u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije”, stoji u priopćenju.

Što se vidi na snimci?

Snimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimci se vidi i pritiskanje gumba za lansiranje.

Rusija kaže da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na ruskom teritoriju.

Jasan signal Zapadu

Sve velike nuklearne sile – Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Britanija – redovito održavaju nuklearne vježbe, ali ova je bila drugačija. Kako navodi Reuters, rijetko ih se eksplicitno u javnosti povezuje s velikom aktualnom krizom – kao što je ovom prilikom učinila Rusija oko Ukrajine.

Time Rusija pokušava poslati signal Sjedinjenim Državama i njihovim najvećim europskim saveznicima da je dopuštanje Ukrajini da udari na Rusiju sve naprednijim zapadnim oružjem eskalacija koja bi mogla imati posljedice.

Sjedinjene Države kažu da nisu primijetile promjene u strateškom stavu Rusije, no visoki američki obavještajni dužnosnici kažu da moraju ozbiljno shvatiti primjedbe Moskve o nuklearnom oružju.

Amerika i Rusija imaju najveće nuklearne arsenale

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svjetske nuklearne sile, koje imaju oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih znanstvenika.

Sjedinjene Države imaju oko 100 nestrateških nuklearnih oružja B61, raspoređenih u pet europskih zemalja – Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, prema Bulletin of the Atomic Scientists. SAD ima još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, no stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih točno ima zbog tajnosti podataka.

Putin je prošlog tjedna rekao da mnoga ruska taktička nuklearna oružja imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage – oko pet puta više od američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu 6. kolovoza 1945.

HINA

Nastavi čitati

BiH

Dariov put od sportiste do ruskog dobrovoljca, njegov otac: Više mu nije bitna ni RS

Published

on

By

Dario Ristić ponovo je otišao na put u inostranstvo samo nekoliko sedmica nakon što se vratio kući u Modriču iz višegodišnjeg izbivanja u Švicarskoj. Njegov otac kaže da je tamo bio u zatvoru. Danas se pribojava hoće li se Dario ovoga puta vratiti.

Dok reporteri Detektora stoje na ulaznim vratima kuće bez fasade u prigradskom naselju Mladićevo sa širokim ulicama i razmaknutim kućama, Ljubomir Ristić kaže da svakog trenutka očekuje ružne vijesti o sinu.

“Osjećam da svakog trena… nešto očekujem ružno [da će mu se desiti]”, kaže on.

U naselju iz kojeg je otišao čini se da komšije znaju da je Dario otišao u Rusiju. Ljubomir je od drugog sina saznao da je Dario već dobio rusko državljanstvo, ali i da uskoro planira doći u Modriču.

Borba za “srpske svetinje”

Ali objave iz Rusije i Ukrajine govore o drugačijem povratku od onoga kakvom se nada Ljubomir.

U videima koji su objavljeni na aplikaciji Telegram često se spominje Modriča. U jednom od videa koji je podijelio, Dariov saborac iz Srbije iznosi planove o povratku u svoju domovinu.

“Kada budemo ovdje završili s ovim NATO fašistima, da ćemo doći lično tamo da vratimo one naše svetinje i ono što je naše. Pozdravljamo narod i djecu iz Zvečana, iz Gračanice i svih naših srpskih svetinja. Mi smo uz vas. Budite sigurni u nas. Slava Bogu, slava majci Rusiji – do pobjede”, kaže ovaj vojnik dok sjedi u rovu pored Darija.

Ovaj video jedan je od nekoliko koji su objavljeni u martu ove godine na Telegram kanalu “Permski medvjedi” prije nego što je on u aprilu ugašen. Detektor je nekoliko sedmica pratio objave i put Darija Ristića i sada, uz njegove druge profile i razgovore s porodicom, novinari mogu rekonstruisati njegov put do prve linije fronta u Ukrajini gdje krši zakone Bosne i Hercegovine koji zabranjuju odlazak na strano ratište. Od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu, prije duže od dvije godine, ovo ostaje jedan od izuzetno rijetkih slučajeva u kojem je moguće otkriti identitet dobrovoljaca koji ratuju na ruskoj strani.

Prva objava koja je privukla pažnju novinara Detektora koji prate ruske i proruske kanale na Telegramu bila je ona početkom marta 2024. na kanalu “Permski medvjedi“, u kojoj maskirani muškarac u rovu, dok drži automatsko oružje, pozdravlja “Modriču od srpskih dobrovoljaca“.

Dok pozdravlja svoje naselje “PD”, muškarcu s kapom se vide samo oči. Ali ranije objave na ovom kanalu i Ristićevi privatni profili, uz razgovore s porodicom i sigurnosnim izvorima, otkrivaju njegov identitet i put od aerodroma u Sarajevu u novembru 2023. do rovova u Ukrajini u martu 2024. godine.

Fotografije i druge objave na Telegramu i mreži Vkontakte, uz pomoć kojih su ga novinari Detektora uspjeli identifikovati, pokazuju da je Ristić bio u okupiranom dijelu Ukrajine krajem 2023. godine, a sredinom februara 2024. u Rusiji.

Iz Sarajeva za Rusiju

Detektoru je to potvrdio i Dariov brat Danijel. U telefonskom razgovoru na koji je pristao i nakon kojeg se prestao javljati novinarima, on je rekao da se Dario u Rusiju uputio avionom preko Sarajeva, da s bratom komunicira telefonom i preko interneta, te da se s njim posljednji put čuo nekada u martu.

Izvor Detektora iz sigurnosnih službi potvrdio je da je Ristić napustio BiH iz Sarajeva 17. novembra 2023. godine letom za Istanbul. Takvu rutu – umjesto leta iz Beograda direktno za Moskvu ili putovanja preko Moldavije – koriste dobrovoljci koji žele zavarati trag domaćim policijskim agencijama, pojašnjava vojni komentator i novinar Dean Džebić.

“Najveći problem za dobrovoljce je postao kako se prebaciti do Moskve“, kaže on.

Ristić nije objavljivao detalje o svom putovanju, ali već u decembru može se vidjeti u Ukrajini u društvu nekoliko muškarca. Na VK profilu drugog vojnika objavljena je fotografija Ristića u Luganjsku 31. decembra. Ranije je Ristić na istoj mreži objavio fotografiju na kojoj stoji s oružjem u maskirnoj uniformi, a iza njega su i ruska i zastava Republike Srbije.

Sredinom februara 2024. godine Ristić je postao administrator Telegram kanala “Permski medvjedi”. Njegov otac kaže da je Dario “uvijek bio problematičan” i da mu više nije bila bitna ni Republika Srpska, ni Bosna i Hercegovina ni Evropa kada je odlazio u Rusiju.

Opširnije na portalu Detektor.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Srpski plaćenik: Oslobađao sam Mariupolj, bio ranjen, a sad me Rusi žele protjerati

Published

on

By

SRPSKI plaćenik Aleksandar Jokić, koji se borio na ruskoj strani u Ukrajini, snimio je videoporuku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Požalio se kako nema rusko državljanstvo, zbog čega bi mogao biti protjeran u svoju matičnu zemlju, piše Lenta.ru.

Ako bude protjeran u Srbiju, prijeti mu 25 godina zatvora jer je sudjelovao u ratu u stranoj državi. Jokić je naveo da je zbog svojih ratnih zasluga dobio niz odlikovanja, uključujući medalju za oslobođenje Mariupolja. Tvrdi da je bio i ranjen.

Kazao je kako je postrojba u kojoj se borio rasformirana i da su druge jedinice odbile potpisati ugovor s njim. Poručio je da bi želio ostati u Rusiji i nastaviti braniti ruske interese u zoni “specijalne vojne operacije”.

Srpski plaćenik: Oslobađao sam Mariupolj

Političar obećao pomoć

Zastupnik iz Državne dume Aleksandar Hinštajn obećao je da će se pronaći rješenje. “Kolege iz ministarstva unutarnjih poslova već rade na rješavanju problema. Srbinu će se izdati privremeni azil. Situacija je malo složenija jer on nije sklopio ugovore s ministarstvom obrane, već s dobrovoljačkim formacijama Donjecke Narodne Republike (DNR)”, kazao je.

Dodao je da je već stupio u kontakt sa šefom DNR-a Denisom Pušilinom i da će uskoro predsjedniku poslati peticiju da Jokiću dodijeli rusko državljanstvo. Potvrdio je da je Rusija u četiri navrata odbila dodijeliti državljanstvo Jokiću, piše Index.hr.

Početkom siječnja predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o dodjeli ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju u ruskim oružanim snagama i članovima njihovih obitelji.

Nastavi čitati

Najčitanije