Connect with us

USK

VIDEO – USK: Proizvođači peleta negoduju: Umjesto pada cijena ugrožena proizvodnja

Published

on

Iako ljeto kalendarski nastupa za dva dana, a temperature su već visoke, građane brinu visoke cijene ogrjeva. U odnosu na prošlu godinu, drvo je skuplje za 40 posto, pelet do 150 posto, a oblovina i do 400 posto. Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o zabrani i sirovine i proizvoda od drveta očekujući smanjenje cijena.

Dok se u javnosti govorilo da je cijena porasla jer je zatvoreno ukrajinsko tržište, pa su se otvorila nova vrata za bh. izvoznike, oni tvrde drugačije. Kažu da su cijene porasle jer je skuplje gorivo, radna snaga, struja i, na koncu, nema dovoljno sirovine. A građani, čini se, od silnih poskupljenja otupjeli i čekaju da se desi čudo.

Cijena peleta u odnosu na prošlu godinu porasla je od 50 do 150 posto, a cijena ogrjeva do 40 posto. Građani su šokirani i iz cijele situacije ne vide izlaz.

„Inače kupujem dvije tone, ove godine kupit ću tonu pa ću malo na struju malo na pelet.“
„Za 40 posto više cijene nego prošle godine, ali snašlo nas je ovo što jeste tako da je veoma teško komentirati samo na ogrjevu.“
„Nek im bude Bog na pomoći. Vidite i sami kakve su nam plate, kakva ekonomija, privreda.”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drveta 90 dana, odnosno, do kraja septembra. U protivnom bi, smatra ministar ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, pojedinci profitirali, a građani sjedili u hladnim kućama.

Izvoznici cijepanog drveta ogorčeni. Kažu nema bh. građana u Bosne i Hercegovine, zbog čega je domaće tržište gotovo nestalo. Tako da će u narednih devedeset dana drva na skladištima truhnuti.

„Dobavit ćemo ga i propast će na lageru, stovarištu, jer ne može se izvoziti, a nema ga ko kupiti jer nema tržišta u BiH. Ako ugovore ne ispoštujemo, imat ćemo penale i tražiti na sudu svoja potraživanja i naše obaveze prema njima“, upozorava Rasima Alibegović, zamjenica direktora Šume promet d. o. o. Bihać.

„Njihovi kupci nemaju gdje kupiti robu nego u BiH. Ne vjerujem da će doći do tužbenih zahtjeva kupaca“, smatra ministar Košarac.

U poduzeću Unsko-sanske šume smatraju da je odluka donesena bez konsultacija s onima na koje se odnosi i da do značajnijeg smanjenja cijena neće doći.

„Puno bolji efekt bio bi postignut s procentualnim ograničenjem izvoza, naprimjer: 50 posto izvesti, 50 posto prodati na domaćem tržištu i s nekim ograničavanjem marže“, tvrdi Šerif Kaljiković, direktor ŠPD Unsko-sanske šume.

Zbog divljanja cijena ogrjeva šumsko-privredna društva pripremaju različite programe pomoći građanima. Dok se u Sarajevu govori o otvaranju državne fabrike peleta, u Krajini smatraju da je to skup projekt koji bi prve rezultate mogao imati tek krajem naredne godine. Stoga su odlučili za penzionere, boračku populaciju i sindikalne organizacije cijene cijepanog drveta povisiti, zbog skupljeg prijevoza, samo do pet maraka po metru kubnom.

„To je drvni sortiment koji završava uglavnom kod tih kategorija i mi smo kao društveno odgovorno poduzeće smatrali da je naša obaveza da zadržimo tu cijenu“, navodi Kaljiković.

Sami proizvođači peleta pred kameru nisu htjeli. Kazali su da zbog poskupljenja struje, radne snage i goriva bez poticaja neće doći do značajnijeg pada cijena. Na potezu su sada entitetske vlade koje mogu ograničiti, odnosno regulirati cijenu i peleta i ogrjeva i same oblovine koja je porasla za čak 400 posto.

federalna.ba

USK

Reis Kavazović u Kozarcu: Zlo, koje ih je pobilo, još je živo i opire se pravdi

Published

on

By

Kolektivna šehidska dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Kamičanima u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, javlja MINA.

Ove godine klanjana je dženaza za Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aliju. Oni su ubijeni na području Korićanskih stijena, Čarakova  i Kozarca.

Musić Badema najstarija je žrtva, imala je 50 godina kada je 1992. godine nestala u Čarakovu. Najmlađa žrtva je Forić Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca.

Obraćajući se brojnim vjernicima koji su prisustvovali dženazi, reisul-ulema je istakao da je potrebno istrajati na traženju svih nestalih i privođenju prvdi odgovornih za zločine.

“Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, i izvan naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Kako je dodao poglavar IZ-a u BiH, dugo traje bol, dugo porodice tragaju za svojim bližnjim koje su prije više od trideset godina zlikovci odveli iz njihovih kuća i mahala i pobili ih samo zato što su bili muslimani.

“Dugo ovo traje, a kraj se još ne nazire. Mnoge majke, očevi, braća i sestre svoju bol za voljenima odnijeli su sa sobom u mezar, ne dočekavši da ih isprate kako su željeli. Ali, Bog je pravedan sudija. On će njima dati naknadu za bol koju su trpjeli, a zlikovcima bolnu kaznu za ono što su uradili. Bože, neka bude po pravdi. Danas ispraćamo ove četiri dženaze. Oni će se danas pridružiti svojoj braći i sestrama u ovom mezarju i ostati sa njima do Sudnjeg dana. Učini im, Bože, boravak prijatnim, a dovedi im i one preostale, za čijim ostacima još tragamo”, kazao je reisul-ulema u dovi, te podsjetio kako se prije nekoliko dana u Srebrenici obavila dženaza za žrtve genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Zvizdić u Kozarcu (Mina)

“Većina njih bili su mladi, u punoj snazi, trebalo je da životu podare mnogo dobro. Nažalost, zločinci su ih spriječili i nasilno im oduzeli život. Baš kao i ovima koje danas ispraćamo ovdje. Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, I van naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Dženaza-namazu prethodio je vjerski program, kao i komemoracija. Prisustvovali su visoki vjerski i zvaničnici svih nivoa vlasti.

Srpske vojne i policijske snage ubile su u Prijedoru 3.176 civila, a još uvijek se traga za oko 500 osoba.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana do sada su nađeni u tri države, i deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina.

Nastavi čitati

USK

Krajina bogatija za još jednog doktora: Mirzet Škrgić diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu

Published

on

By

Danas je Bihać ponosan na jednog od svojih najsjajnijih sinova – Mirzeta Škrgića , koji je uspješno diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu.

Mirzetovom izvanredna akademska postignuća predstavljaju značajan korak naprijed kako za njega lično, tako i za njegovu porodicu i zajednicu kojoj pripada.

 

 

Mirzet je svojim predanim radom i posvećenošću tokom studija pokazao izuzetnu stručnost i angažman u oblasti medicine. Njegov uspjeh nije samo njegov lični trijumf, već i svjetionik koji osvjetljava put za buduće generacije mladih ljudi iz, kako Bihaća, tako i ostatatka USK koji sanjaju o medicinskoj karijeri.

Čestitamo Mirzetu na ovom izuzetnom dostignuću i želimo mu puno uspjeha u daljoj karijeri.

 

Nastavi čitati

USK

Opljačkana zlatara u Bihaću, šteta preko 400.000 KM!

Published

on

By

U Bihaću je u noći sa srijede na četvrtak zabilježena pljačka zlatare “Šehić”.

Prema informacijama koje su dostupne, nepoznati počinitelji su iz zlatare ukrali oko kilogram zlata i pet kilograma srebra.

Pljačka je prijavljena nadležnim policijskim organima, koji su odmah pokrenuli istragu i preduzeli mjere za pronalazak počinitelja ovog krivičnog djela.

Za sada nema detaljnijih informacija o tome kako je pljačka izvršena ili identitetu počinitelja, piše Dijaspora.

Policija apeluje na građane koji imaju bilo kakve informacije o ovoj pljački da se jave nadležnim organima kako bi pomogli u brzom rješavanju ovog slučaja.

Nezvanično se procjenjuje da je nastala šteta od preko 400.000 KM.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

Najčitanije