Vojska zauzela Herson, grad od 280 hiljada stanovnika pao u ruske ruke (VIDEO) (VIDEO)

Ruske snage preuzele su kontrolu nad ključnim lučkim gradom Hersonom koji se nalazi na jugu Ukrajine, potvrdio je gradonačelnik ovog grada Igor Kolykhaev.

Herson je prvi veći grad koji je Rusija zauzela, nakon teških borbi, otkako je počela invazija.Kolykhaev je rekao da su ruske trupe silom ušle u zgradu gradskog vijeća i uvele policijski sat za stanovnike.

Kolihajev je u objavi na Facebooki rekao da ruske snage kontrolišu grad sa populacijom od više od 280.000 ljudi.

Pozvao je ruske vojnike da ne pucaju na civile, rekavši da u gradu nema ukrajinskih snaga.

Kolykhaev je pozvao stanovnike da poštuju uslove koje su postavile ruske snage kako bi “i dalje vijorila ukrajinska zastava”.

Oni uključuju izlazak samo u grupama od najviše dvoje ljudi, a dopušta se ulazak u grad samo automobilima koji prevoze hranu, lijekove i druge potrepštine, vozeći minimalnom brzinom.

Lista pravila koje su, nakon zauzimanja grada, uveli Rusi:

  1. U grad se može ići samo tokom dana.
  2. Policijski sat od 20 do 6 sati se strogo poštuje.
  3. U grad ulaze samo automobili sa hranom, lijekovima i drugim stvarima.
  4. Ponovo se pušta javni prevoz kako bi zaposleni u pekari, prodavnicama, apotekama mogli da stignu na posao
  5. Pješaci hodaju jedan po jedan, najviše dva. Vojska neće biti provocirana. Zaustavljanje na prvi zahtjev. Oni se ne sukobljavaju.
  1. Automobili kojima je dozvoljeno da budu u gradu, voze minimalnim brzinama i treba da budu spremni da u svakom trenutku pokažu sadržaj prevoza.

Zauzimanje Hersona – koji se nalazi na obalama rijeke Dnjepar gdje se ona uliva u Crno more značajno je jer bi moglo omogućiti Rusiji da tamo stvori bazu za vojsku dok pokušava proboj dalje u unutrašnjost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.