Zelenski nakon napada na Kijev: Ruska vojska ne razlikuje vojne od civilnih objekata

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo se jutros obratio naciji nakon što je vojska Ruske Federacije pokrenula napad na glavni grad Kijev te je poručio kako ruska vojska nastoji stvoriti pritisak na ukrajinsko rukovodstvo.

Između ostalog, Zelenski je naglasio kako su ruske trupe započele intenzivnije napade u četiri ujutro, ali je također poručio kako je ukrajinska vojska pružila otpor.”Kažu da civilni objekti nisu njihova meta. Ovo je laž. Oni zapravo ne razlikuju vojne od civilnih objekata na područjima gdje u ovim trenucima djeluju”, rekao je Zelenski.

Tokom govora, Zelenski je objasnio i šta je svrha ruskog napada.

“Svrha napada je pritisak. Pritisak na vas, građane Ukrajine i pritisak na cijelo naše društvo. Mi stojimo iza naše zemlje. Ne mogu uništiti naš karakter. Projektili su bespomoćni protiv naše slobode”, poručio je ukrajinski predsjednik.

On također ističe kako svi ukrajinski vojnici izvršavaju zadatke na najboljem mogućem nivou.

“Ukrajina sama odbija ove napade dok sve posmatraju najmoćnije svjetske snage. Neprijateljski napadi pokazuju da sankcije Rusiji nisu dovoljne”, ističe Zelenski.

Na kraju, predsjednik Ukrajine poslao je poruku i građanima Ruske Federacije koji su prethodnog dana organizovali proteste protiv rata u Ukrajini.

“Poruka građanima Ruske Federacije – vidimo vas. To znači da ste i vi nas čuli, to znači da vjerujete u nas. Borite se za nas. Borite se protiv rata”, zaključio je Zelenski svoj govor.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.