Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Dačić: Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota, očekujem suosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj

Published

on

Lider SPS-a i predsjednik srbijanskog parlamenta Ivica Dačić izjavio je u nedjelju navečer kako Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota, dodajući kako očekuje od svih koji kažu da je pitanje ratnih zločina važno, suosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Dačić je u emisiji “Hit tvit” na TV Pinku rekao kako se Srbija godinama napada jer podiže optužnice i sudi za zločine počinjene na drugim teritorijima, a da se zaboravlja kako je to u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

“Pitanje ratnih zločina, genocida i holokausta ne spada u teritorijalnu nadležnost”, naglasio je Dačić.

Dodao je kako je u posljednjih 10 do 15 godina bilo pokušaja da se u okviru bivše Jugoslavije napravi dogovor oko optužnica, ali da to nije išlo.

“Razumijem da je Hrvatska pokrenula nešto protiv odgovornih za ratne zločine, ali to nisu učinili. U takvim uslovima, Srbija ima puno pravo na takvo nešto i očekujem od svakoga ko kaže da je pitanje ratnih zločina važno, pa i onih žrtava u Ukrajini, da imaju jednako saosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj”, rekao je Dačić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovakvim temama neprihvatljiv te poručio kako će Vlada štititi nacionalne interese, hrvatske vojnike, branioce i komandante.

Ministar pravosuđa i uprave Hrvatske Ivan Malenica izjavio je da nema službenih informacija o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je podnijelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (TZRZ) zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom “Oluje”.

TZRZ potvrdilo je u četvrtak za Hinu da optužnica protiv časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina u augustu 1995. godine, o kojoj su ranije javili beogradski mediji, “nije postala pravosnažna”, te da kazneni postupak u ovoj fazi “nije javan”.

Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. U raketiranju je, prema navodima iz optužnice, ubijeno 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno su 24 osobe.

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu

Published

on

By

Državljanin Bosne i Hercegovine (37) pronađen je u nedjelju, 19. maja, ispred ulaza u rimsku bolnicu Sandro Pertini s višestrukim ubodnim ranama.

Kako prenose italijanski mediji, on je vjerovatno izboden i samo ostavljen na ulazu u bolnicu.

 

Nadzorne kamere su snimile kako automobil neposredno nakon ponoći staje ispred ulaza u hitnu pomoć i ostavlja ranjenog.

 

Navodno je riječ o pripadniku romske zajednice, koja ima svoje naselje u okolini Rima.

 

Žrtva je hitno transportovana u bolnicu San Camillo gdje je hitno operisan.

Kako prenose italijanski mediji, on je i dalje u kritičnom stanju i životno ugrožen.

Na lice mjesta su došli i karabinjeri koji su preuzeli istragu o ovom krivičnom djelu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera

Published

on

By

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli olupinu helikoptera u kojem su letjeli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

“Nisu pronađeni preživjeli”, na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavile su iranska državna novinska agencija IRINN i poluslužbena novinska agencija Mehr News.

Sljedeći u liniji nasljeđivanja je bi prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, ako to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.

Iranski vrhovni vođa služi kao konačni arbitar u domaćim i vanjskim poslovima u Islamskoj Republici, zasjenjujući ovlasti predsjednika zemlje.

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri dužnosnika, imama i članove letačkog i sigurnosnog tima, izvijestile su iranske vijesti Tasnim.

Medijska kuća koju vodi IRGC, Sepah, izvijestila je da su među njih devet: iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian; Guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, imam za molitvu petkom u Tabrizu Mohammad Ali Alehashem kao i pilot, kopilot, šef posade, šef osiguranja i još jedan tjelohranitelj.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.

Za razliku od svog prethodnika, umjerenog bivšeg predsjednika Hassana Rouhanija, Raisi je njegovao blisko savezništvo s ajatolahom Khameneijem. Mnogi Iranci vjerovali su da se Raisi priprema da jednog dana naslijedi bolesnog 85-godišnjeg Khameneija.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Muškarac preživio četiri dana zakopan u zemlji: Spašen pukom slučajnošću

Published

on

By

U Moldaviji je živ zakopan 62-godišnjak kojeg je policija pronašla nakon samo četiri dana, igrom slučaja, tokom istrage u drugom slučaju.

Horor je izašao na vidjelo tek nakon što su policajci istraživali smrt 74-godišnjakinje koju je u ponedjeljak (13. maja) pronašao rođak u vlastitoj kući.

Forenzičari su pozvani na mjesto događaja i utvrdili su da je umrla od višestrukih rana. Kasnije tog dana 18-godišnji mladić je uhapšen u svom domu u istom selu Ustia na sjeverozapadu Moldavije u pijanom stanju .

Tokom ispitivanja, mladić je navodno davao zbunjujuće i nedosljedne izjave, a kada su policajci pretraživali njegov dom, čuli su povike upomoć koji su dolazili iz blizine, piše Klix.

Kad su se policajci približili buci, ubrzo su shvatili da dolazi iz blizine, a kada su počeli kopati, otkrili su ulaz u improvizirani podrum.

Policijska snimka spašavanja pokazuje kako je muškarac izvučen iz zemlje. Bio je pri svijesti i imao je ranu na vratu. Policiji je kasnije rekao da su on i tinejdžer zajedno pili kada su se počeli svađati, zbog čega ga je dječak ranio, zatvorio u podrum i zatrpao ulaz zemljom.Policajci vjeruju da je mladić navodno ubio staricu u nedjelju (12. svibnja) navečer ili u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Određen mu je u pritvor dok policija i tužilaštvo nastavljaju istragu protiv njega za ubistvo i pokušaj ubistva, a ako ga se proglasi krivim, prijeti mu doživotna zatvorska kazna. Spašeni muškarac nalazi se na bolničkom liječenju.

Nastavi čitati

Najčitanije