Connect with us

BiH

Kako su dobre nane spašavale bošnjačku djecu: “Evo 2.000 maraka i idi katilu plati da ti vrati dijete”

Published

on

Višegrad. 10. decembar 2016. Sa Azmirom Šabanovićem stojim nedaleko od škole smrti “Hasan Veletovac”. Napadaju ga sjećanja. Ovo mjesto ga boli. Svrati u mezarje Stražište, prouči Fatihu al’ pogledu brani da odluta na 50- tak metara udaljenu školu.

Piše: Avdo Huseinović za portal ins.ba

Imao je 14 godina tog juna, krvave višegradske 1992.

Prilikom zatvaranja bošnjačkih civila, srpski vojnici u Višegradu prisilno su oduzimali novac i zlatni nakit od više stotina logoraša. Iznuđivali su novac, tako što su izvodili grupe muškaraca iz prostorije u kojoj su bili zatočeni i kao protivnaknadu da ih vrate žive, tražili od njihovih majki i supruga da sakupe novac za otkup.

Milan Lukić, Boban Šimšić i drugi vojnici u logoru Osnovna škola “Hasan Veletovac” odvojili su djecu od njihovih majki i poveli ih na ćupriju Mehmed paše Sokolovića, da ih bace u Drinu, ukoliko majke ne sakupe zlata i njemačkih maraka, koliko su tražili.

Azmir pamti i teško će ikad zaboraviti, dan kad ga je majka morala otkupiti.

Zajedno sa majkom, bratom, sestrom i drugim Bošnjacima doveden je u ovaj logor.

“Jednu noć boravka u logoru sve muškarce, od djeteta do najstarijeg, izveli su i postrojili ispred logora. Haški osuđenici Milan i Sredoje Lukić tražili su da se predstavimo”, prisjeća se Azmir.

Nakon što se predstavio, Azmira su pitali za oca, a kada je rekao da ga je odvela srpska vojska, udaren je puškom po glavi. Nakon toga, Milan Lukić mu je zaprijetio da će ga odvesti na ćupriju Mehmed paše Sokolovića, ubiti i baciti u Drinu “da vide Žepljaci šta rade Srbi Višegrađani”.

A onda je rekao Azmirovom desetogodišnjem bratu: “Ako si mu ti brat, idi reci majci neka skupi 2.000 maraka. Ako hoće da ponovo vidi svoga sina živog, neka ne sitniči, nek’ nađe te pare. Drina joj ga neće vratiti, njeni talasi su nemilosrdni i ne pristaju na otkup”.

Azmirov brat je otišao, majka nije imala taj novac. Izbezumljena žena hoda po školskoj sali, minute je dijele od odvođenja sina na višegradsku ćupriju smrti jer zna se, kad Milan Lukić nekom obeća da će ga Drina odnijeti, drugačije ne može i ne smije biti.

Desetine žena posmatraju nemoćnu Azmirovu majku. A onda, negdje iz kraja školske sale tiho se začuo glas.

Sine, hodi vamo“, progovara tiho nana Fatima Tima Šehić iz zaseoka Šehići, sela Mala Gostilja i rukama išareti izbezumljenoj ženi da joj priđe.

Iz dimija vadi svežanj novčanica. “Izbroj tu 2.000 maraka i idi katilu plati da ti vrati dijete”, reče joj nana Tima.

Azmirova majka izbroji novac i krenu prema vratima. Nakon desetak minuta, vrati se sa sinom. Višegradski logoraši nekoliko dana kasnije, uspjeće pobjeći iz logora i spasiti se u slobodnoj Žepi. Azmir će preživjeti i avio bombardovanje avijacije Vojske Jugoslavije, koja je polijetala sa aerodroma Ponikve kod Užica i bombardovala selo Krušev do. Avio bomba je eksplodirala u njegovoj blizini, a sve gelere je pokupila jedna krava. Nakon okupacije Srebrenice, Azmir se u julu 1995. danima probijao do slobodne teritorije Olova.

U stilu Šerloka Holmsa prije nekoliko godina pronašao je kosti ubijenog oca Redže.

Po dolasku na slobodu 1995. Azmirova majka danima se raspitivala za nanu Timu i saznala da je preselila dvije godine ranije. Uspjeva pronaći njenu šćer. Nosi joj 2.000 maraka.

Došla sam da vratim dug.Tvoja majka je spasila život mog djeteta, ja se vašoj kući nikad odužiti ne mogu“, govori Azmirova majka.

Suze. Jecaji. Uzdasi.

Vrati te pare u tašnicu. Ja ih uzeti ne mogu. Znam da bi i moja mati ovako postupila“, reče Timina šćer.

I opet suze, jecaji, zagrljaji… Pa onda tišina. Mačem bi se mogla sječi.

BiH

“Opraštamo se slomljenog srca” – U 18. godini života preminuo Emin Mulić

Published

on

By

Emin Mulić preminuo je u četvrtak u 18. godini života, a ova vijest potresla je brojne građane Sarajeva, ali i šire.

Emin je, inače, bio učenik Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Iz njegove škole povodom ove tragedije oglasili su se na društvenim mrežama.

– Duboko ožalošćeni i slomljena srca opraštamo se od našeg učenika, školskog druga i velikog prijatelja Emina. Sjećat ćemo ga se po neizmjernoj blagosti, dobroti, vedrini i požrtvovanosti.

Prevoz na dženazu je obezbijeđen. Autobus će krenuti u 12:30 sa Baščaršije uz usputna stajanja na Pofalićima, Otoci i Stupu, kazali su iz Prve bošnjačke gimnazije.

Dženaza će se klanjati danas u 14 sati na Gradskom groblju Vlakovo, dok će u isto vrijeme u Sarač Ismailovoj džamiji biti proučen tevhid.

Nastavi čitati

BiH

Pri prevrtanju kvada poginula jedna osoba

Published

on

By

Policiji je prijavljeno oko 15.50 sati da je na Kozari došlo do prevrtanja kvada i da je jedno lice smrtno stradalo

Liice čiji su inicijali M.G. iz Prijedora poginulo je juče prilikom prevrtnja kvada na Kozari, potvrđeno je Srni u policiji.

Portparolka Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević rekla je Srni da je uviđaj u toku nakon čega će biti poznato više detalja.

Policiji je prijavljeno oko 15.50 sati da je na Kozari došlo do prevrtanja kvada i da je jedno lice smrtno stradala.

Prema nezvaničnim saznanjima, smrtno stradalo lice nije vozač kvada.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Lavrov: “Cilj Zapada da se slome Srbi još traje, ignoriraju našu zajedničku borbu za pravoslavlje”

Published

on

By

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom je ponovio stav Kremlja da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Nijemac Christian Schmidt nelegitiman.

“Samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN kako bi trebalo da bude, pokušava na sve načine da diskredituje RS i zastupa stav o unitarizaciji Bosne i Hercegovine, pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”.

Rekao je ovo ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Alternativnu televiziju.

On je naveo “da je cilj da se Srbi slome još uvijek traje”.

ATV: Balkan je, takođe, jedna od najnemirnijih tačaka svijeta, to nije nikakva novost. Svi su odavno upoznati sa pritiskom Zapada na Srbe, na Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, RS. Ali, posljednjih mjeseci taj pritisak se veoma intenzivirao. Vidimo šta se sada događa u Generalnoj skupštini UN-a, na inicijativu Njemačke i Ruande se pokušava izglasati projekat o Srebrenici kojim bi se osudio cijeli jedan narod. Šta Vi mislite, koji je cilj tog projekta o Srebrenici i zašto baš u ovom trenutku?

Lavrov: Cilj da se slome Srbi još traje. Prije deset godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Еvropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, Srbi se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće da priznaju nezavisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija. A za Zapad je to sada faktički ultimatum Beogradu. U Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe.

A Beogradu kažu “Vi hoćete da postanete član Еvropske unije?“. Aleksandar Vučić je nedavno potvrdio evropsku orijentaciju u svojoj državnoj politici. Brisel mu odgovara: “Ako hoćete da postanete član ЕU, priznajte Kosovo i pridružite se sankcijama protiv Rusije“, jer članstvo u ЕU automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije. I to govoriti Srbima, ignorišući u potpunosti istoriju našeg prijateljstva, naših zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje na kraju krajeva, za Slovene, ništa od toga Zapad ne interesuje. Čak bih rekao, interesuje ih, ali sa predznakom minusa i upravo zbog toga to treba uništiti.

Oni se time bave sada sa velikim uspjehom, sad su donijeli sramotnu odluku u Vijeću Еvrope, Parlamentarna Skupština Vijeća Еvrope je glasala za to da Kosovo bude primljeno u Vijeća Еvrope kao država, kao punopravan član. Za nekoliko dana, kroz par sedmica će komitet ministara Vijeće Еvrope, takođe, odlučivati o tom pitanju i nema sumnje da će izvući istu odluku. Oni već pravdaju svoje aktivnosti u vezi sa Kosovom i Vijećem Еvrope time da je na Kosovu primjetan napredak u borbi protiv korupcije, stvaranje efikasnog sistema pravosuđa. Ali svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja.

Ali naše zapadne kolege se ne crvene, oni o tome govore tako kao da je to skoro svjetionik demokratije. Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima. Čuo sam da se počevši od 2003. godine nastavlja iseljavanje Srba, i da je od januara 2003. godine oko 15% Srba koji su tada bili ostali već otišlo.

Iskorjenjuju pravoslavlje, to je očigledno. Zapadu se to sviđa. Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država. Oni ga finansiraju i on ispunjava sve njihove hirove.

 

Nastavi čitati

Najčitanije