Connect with us

USK

VIDEO – USK: Proizvođači peleta negoduju: Umjesto pada cijena ugrožena proizvodnja

Published

on

Iako ljeto kalendarski nastupa za dva dana, a temperature su već visoke, građane brinu visoke cijene ogrjeva. U odnosu na prošlu godinu, drvo je skuplje za 40 posto, pelet do 150 posto, a oblovina i do 400 posto. Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o zabrani i sirovine i proizvoda od drveta očekujući smanjenje cijena.

Dok se u javnosti govorilo da je cijena porasla jer je zatvoreno ukrajinsko tržište, pa su se otvorila nova vrata za bh. izvoznike, oni tvrde drugačije. Kažu da su cijene porasle jer je skuplje gorivo, radna snaga, struja i, na koncu, nema dovoljno sirovine. A građani, čini se, od silnih poskupljenja otupjeli i čekaju da se desi čudo.

Cijena peleta u odnosu na prošlu godinu porasla je od 50 do 150 posto, a cijena ogrjeva do 40 posto. Građani su šokirani i iz cijele situacije ne vide izlaz.

„Inače kupujem dvije tone, ove godine kupit ću tonu pa ću malo na struju malo na pelet.“
„Za 40 posto više cijene nego prošle godine, ali snašlo nas je ovo što jeste tako da je veoma teško komentirati samo na ogrjevu.“
„Nek im bude Bog na pomoći. Vidite i sami kakve su nam plate, kakva ekonomija, privreda.”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drveta 90 dana, odnosno, do kraja septembra. U protivnom bi, smatra ministar ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, pojedinci profitirali, a građani sjedili u hladnim kućama.

Izvoznici cijepanog drveta ogorčeni. Kažu nema bh. građana u Bosne i Hercegovine, zbog čega je domaće tržište gotovo nestalo. Tako da će u narednih devedeset dana drva na skladištima truhnuti.

„Dobavit ćemo ga i propast će na lageru, stovarištu, jer ne može se izvoziti, a nema ga ko kupiti jer nema tržišta u BiH. Ako ugovore ne ispoštujemo, imat ćemo penale i tražiti na sudu svoja potraživanja i naše obaveze prema njima“, upozorava Rasima Alibegović, zamjenica direktora Šume promet d. o. o. Bihać.

„Njihovi kupci nemaju gdje kupiti robu nego u BiH. Ne vjerujem da će doći do tužbenih zahtjeva kupaca“, smatra ministar Košarac.

U poduzeću Unsko-sanske šume smatraju da je odluka donesena bez konsultacija s onima na koje se odnosi i da do značajnijeg smanjenja cijena neće doći.

„Puno bolji efekt bio bi postignut s procentualnim ograničenjem izvoza, naprimjer: 50 posto izvesti, 50 posto prodati na domaćem tržištu i s nekim ograničavanjem marže“, tvrdi Šerif Kaljiković, direktor ŠPD Unsko-sanske šume.

Zbog divljanja cijena ogrjeva šumsko-privredna društva pripremaju različite programe pomoći građanima. Dok se u Sarajevu govori o otvaranju državne fabrike peleta, u Krajini smatraju da je to skup projekt koji bi prve rezultate mogao imati tek krajem naredne godine. Stoga su odlučili za penzionere, boračku populaciju i sindikalne organizacije cijene cijepanog drveta povisiti, zbog skupljeg prijevoza, samo do pet maraka po metru kubnom.

„To je drvni sortiment koji završava uglavnom kod tih kategorija i mi smo kao društveno odgovorno poduzeće smatrali da je naša obaveza da zadržimo tu cijenu“, navodi Kaljiković.

Sami proizvođači peleta pred kameru nisu htjeli. Kazali su da zbog poskupljenja struje, radne snage i goriva bez poticaja neće doći do značajnijeg pada cijena. Na potezu su sada entitetske vlade koje mogu ograničiti, odnosno regulirati cijenu i peleta i ogrjeva i same oblovine koja je porasla za čak 400 posto.

federalna.ba

USK

VIDEO Stanje i položaj osoba s invaliditetom u USK: Praksa nezadovoljavajuća, projekti u toku

Published

on

By

U Bihaću je, u okviru DISC projekta, Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s predstavnicima udruženja i organizacija osoba s invaliditetom s prostora Unsko-sanskog kantona održao info sesiju na kojoj se govorilo o pravima i položaju osoba s invaliditetom uz konstruktivne ideje kako da se upravo oni što bolje involviraju u društvo, da im se olakša participacija, ali i da se njihov položaj maksimalno poboljša. Sufinansijer projekta je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

federalna.ba

Nastavi čitati

USK

Kamenolom “prijeti” Nacionalnom parku Una

Published

on

By

Bageri, kamioni i buldožeri uskoro bi mogli da vade gips na granici Nacionalnog parka Una, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).
Kompanija “Siniat” iz Bihaća, grada u kojem se nalazi nacionalni park, planira da otvori kamenolom, na osnovu koncesije koju su dobili prije devet godina.
“Siniat” je u vlasništvu belgijske kompanije “Etex” koja se bavi proizvodnjom građevinskih materijala.
Površinski kop će biti smješten oko pet kilometara sjeverno od Kulen Vakufa, mjestašca na obali rijeke Une, koje teritorijalno pripada Bihaću.
Iz uprave Nacionalnog parka upozoravaju da bi zbog blizine budućeg kopa mogao biti ugrožen biodiverzitet.
Nacionalni park Una je jedan od četiri nacionalna parka u BiH, sa više od 1.900 biljnih vrsta što iznosi više od pola svih vrsta prisutnih u zemlji. Također, prema podacima NP Una, na njegovoj teritoriji živi više od 50 zaštićenih vrsta životinja.

Šta se zna o projektu?

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da je investitor po pitanju dozvola “tek na početku”, jer im nedostaje, između ostalog, dozvola za eksploataciju i upotrebna dozvola.
Upkos tome, ovo ministarstvo je 19. aprila objavilo na svom sajtu da nema potrebe za izradom studije uticaja na životnu sredinu.
Iz Ministarstva za RSE je pojašnjeno da su odluku donijeli na osnovu dostavljene dokumentacije i mišljenja nadležnih organa.
Prema važećem entitetskom zakonu, procjena uticaja na životnu sredinu se vrši u dvije faze.
U prvoj se utvrđuje da li ima potrebe za izradom studije uticaja na životnu sredinu. Ukoliko ima, ide sa na drugu fazu koja podrazumijeva izradu studije o procjeni uticaja.
Ukupne količine gipsa iznose nešto više od 13.000 tona, predloženi prostor za eksploataciju pet hektara, dok je ukupni odobreni koncesioni prostor skoro 72 hektara (oko 720.000 kvadratnih metara).
Inače, koncesioni ugovor sa Vladom Unsko-sanskog kantona (jedan od 10 kantona u Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta) sklopljen je 2015. godine, na period od 25 godina.
Iskopani kamen će moći da se koristi u proizvodnji gips ploča, gipsanih maltera, u proizvodnji cementa i sl.
Rudarski institut iz Tuzle je procijenio da bi se iz ovog kamenoloma gips mogao eksploatisati naredne 74 godine.

Blizina nacionalnog parka

Površinski kop će biti udaljen oko kilometar i po od Une, ali i 100 metara od potoka Lončić, koji se ulijeva u tu rijeku. Prema idejnom rudarskom projektu, potok će biti izmješten.
Kako navodi Rudarski institut iz Tuzle, koji je radio Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, očekuje se da će “emisije sedimentne i lebdeće prašine u procesu bušenja i miniranja” negativno utjecati na životnu sredinu.
Ipak, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, ranije je dao mišljenje da eksploatacija gipsa “ne bi trebalo” da ima štetan uticaj na zdravlje stanovništva i životnu sredinu.
Niko nije protiv razvoja, ali on mora biti u skladu sa principima i načelima očuvanja prirode, kaže za RSE Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una. Dodaje da je problem za nacionalni park moguća prerada gipsa i način transporta.
– Ako taj način transporta bude kroz nacionalni park, ili dijelove nacionalnog parka, recimo unskom prugom, željezničkom prugom koja nije eksploatisana, onda se moraju preventivne mjere za eksploataciju preuzeti – rekao je Mulić.
On smatra da bi i potencijalni zagađivač trebalo da plaća određenu kompenzaciju upravi zaštićenog područja. Ocjenjuje da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je nadležno za ekološke dozvole u tom bh. entitetu, trebalo u saradnji sa njima da formira mišljenje o projektu.
Detaljnije pročitajte ovdje.
Nastavi čitati

USK

Lijepe vijesti: Sanjanin Zekerijah Kerić se uspješno oporavlja!

Published

on

By

Iz Kantonalne bolnice u Bihaću stižu lijepe vijesti – Zekerijah Kerić, mladić iz Sanskog Mosta koji je nedavno bio u teškom stanju, sada se uspješno oporavlja.

Ajdin Hodžić nam je potvrdio da je Kerić u puno boljem stanju te da oporavak napreduje pozitivno.

S obzirom na ove dobre vijesti, akcija prikupljanja pomoći za Kerića danas se obustavlja.

Detalji o ukupnom prikupljenom iznosu i spisku donatora bit će objavljeni naknadno.

Zahvaljujemo svima koji su se uključili i pružili pomoć u ovoj situaciji, objavili su na facebook stranici MZ Tomina.

 

Nastavi čitati

Najčitanije