Connect with us

Cazin

Godišnjica smrti Nurije Pozderca

Published

on

Godišnjica smrti Nurije Pozderca i jednog Priznanja: Nurija Pozderac (1892 – 1943) je dobitnik jednog od najvećih odlikovanja na području humanosti.
Priznanje Pravednik među narodima dodjeljeno je 2012. godine, a uručeno rodbini godinu dana kasnije u izraelskoj ambasadi u Beogradu.
Podjeljeno je posthumno, skoro šest decenija od osnivanja memorijalnog centra jevrejskim žrtvama nacizma Jad Vašem u Jeruzalemu. Priznanje je medalja časti partizanskom borcu za iskazanu humanost u jednom pomahnitalom vremenu. Nesporno je velika i zaslužena, ali kao svaka medalja ima svoje lice i naličje, sjaj iz Nurijinog vremena i u naličju tamne sjenke novodobne izraelske države. Šta bi rekao Nurija da mu je priznanje uručeno za života?
Krajišnici svoje misli često zamotavamo u šale i dosjetke, ponekad tako dobro da ih ni sami ne znamo odmotati. Pred odgovorom uvijek predstoji šutnja, pa oni koji krajišnike ne poznaju postanu često nestrpljivi i ljutiti, misleći da se radi o neodlučnnosti. A nije tako. Razmišljanje o vašemovom priznanju bi moglo biti i ovakvo: ni prihvaćeno ni odbijeno, više odbijeno nego prihvaćeno i na kraju odbijeno, iako se to već na početku znalo. U vašemovom Vrtu pravednika na zidovima se ispisuju imena nejevreja koji su spašavali Jevreje u toku drugog svjetskog rata. Upisano je i ime Nurije Pozderca kao spasitelja grupe bosanskih Jevreja od golgote logora u Jasenovcu. Izrael je sveta zemlja, Jeruzalem sveti grad, sveti su obronci gore Herzl i Jad Vašem, a ako je sveto dano od Svetog može biti samo jedno – za sve. Sveti bi mogao biti i novi zid, zid u svrhu čovjeka, na kojem će buduća pokoljenja Palestinaca i Jevreja zapisati ono što do danas nije izrečeno – istinu o sionizmu. Na to obavezuje jedan drevni hebrejski idiom, koji bi nas mogao potsjetiti na ono što smo već zaboravili: Čovjek nema drugu svrhu, osim biti čovjek.
Možda bi Nurija upotrebio već poznatu krajišku diplomatsku notu iz svojih ratnih godina. Zahvalio bi se za priznanje i izraelskom poglavniku poslao veliki šalom, (kao što je 1941. godine poslao selame poglavniku tadašnje NDH, odbijajući sudjelovanje u ustaškoj vladi). U obje ove riječi krije se ista poruka – mir. Poruka mira u svakidašnjem pozdravu među ljudima jedinstvena je i vječna. Selam na bosanskom, salam na arapskom ili šalom na hebrejskom jeziku fonetičke su nijanse jedne i iste riječi. Na prostorima vječnih ratova i vječnih nadanja i nema bolje poruke. I ovo jezičko jedinstvo je poruka koja obavezuje, i one koji u nju vjeruju i one koji ne vjeruju ili je ne razumiju.
Nurija Pozderac je bio učitelj. U ona vremena to je bila visoka akademska naobrazba vrijedna poštovanja. Malo je vjerovatno da bi Priznanje bilo prihvaćeno sa njegovim dubokim naklonom, a još manje da bi odgovor bio diplomatski uglađena nota zahvalnica njegovoj ekselenciji u beogradskoj ambasadi.
Danas bi Nurija znao reći da je savremeni Izrael militantna država koja decenijama krši temeljna ljudska prava. Znao bi za izraelske zidove, pljačke i otimačine zemlje, kilometre bodljikave žice sa kojom izraelska država ograđuje svoj narod – od naroda kojeg ne priznaje da postoji. Čini mi se da vašemovo priznanje Pravednik među narodima čeka na nešto što još nema i što se nije ostvarilo – čeka na pravdu među narodima. Pravednost će dobiti kad bude jednom podjeljeno jevrejima koji su spašavali palestince iz golgote izraelskih logora.
Ipak, vratimo se mi u Krajinu, u Cazin i cazinskom narječju, i onom najvećem ljudskom priznanju što može izreći jedan običan čovjek: Neka te Nurija brete!
Juso Ikanović, juni 2022.

Cazin

Selekcije Mini Rukometa RK “Cepelin” Cazin osvojila važne nagrade na Međunarodnom turniru u Virovitici

Published

on

By

Nastavi čitati

Cazin

Stanislav u džamiji u Cazinu prešao na islam, uzeo ime Emir

Published

on

By

Danas u u džamiji u Prošićima u Cazinu, došlo je do značajnog događaja – Stanislav, koji je ranije bio pravoslavac, prešao je na islam.

Uzimajući ime Emir, on je pronašao svoj put u novu vjeru.

Ova prekretnica u njegovom životu obilježena je svečanom ceremonijom u kojoj je zajednica podržala njegovu odluku.

Objavu Džemat Prošići prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na Uputi koju daje onome kome On hoće. Danas je u našoj džamiji pravoslavac Stanislav prešao na islam i tom prilikom je uzeo ime Emir.
Nakon prihvatanja islama, uzeli smo abdest i klanjali podne-namaz, te poslije podne-namaza poklonili Kur'an sa prijevodom našem Emiru.
Molim Allaha da Emiru podari čvrsto vjerovanje i da bude lijep primjer bogobojaznim muslimanima.
Nastavi čitati

Cazin

Ibrahim, Abdullah i Talha: Tri brata, tri hafiza iz Cazina

Published

on

By

U ponedjeljak, 6. februara, učenik Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Cazina Ibrahim Tričić pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučio je posljednje ajete iz Kur'ana Časnog i tako stekao zvanje hafiza.

Nastavi čitati

Najčitanije