Connect with us

BiH

Mujanović iz pritvora pisao Izetbegoviću: Političari me se sjete pred izbore, a država ne čini ništa

Published

on

“Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene. Dolazak u medijski fokus na nekoliko sati ili dana svakih šest mjeseci ili svake godine obično ostaje bez daljnjeg efekta i nama ne znači ništa”

Nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović, koji je pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od deset godina, uputio je otvoreno pismo lideru SDA i kandidatu za člana Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem je poručio da država za njega nije učinila gotovo ništa nakon njegovog hapšenja 2018. godina na granici sa Srbijom.

Pismo medijima je dostavila supruga Huseina Mujanovića, Mirsada Mujanović, napominjući da će se Sjednica žalbenog vijeća u Beogradu održati 26. oktobra 2022. godine, koja je poručila da se Huseinovim molbama pridružuje i ona, njihova dva sina, braća, sestra i članovi šire porodice.

U nastavku pismo prenosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine predsjedniče,

Pozdravljam vas iz pritvora u Beogradu. Ovdje sam zatvoren sada već petu godinu.

Protiv mene se u Srbiji vodi postupak za ratne zločine zbog događaja koji su se dogodili u Hrasnici u ljeto 1992. godine.

U Beogradu mi se sudi uprkos potpisanim sporazumima i protokolima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti sporazumi su, po mom shvatanju, trebali spriječiti upravo ovakvu situaciju u kojoj se ja i moja porodica nalazimo. U našem slučaju ti su sporazumi ostali mrtvo slovo na papiru.

Nepotrebno je da vam objašnjavam težinu položaja okrivljenika koji se u stranoj državi progoni za događaje koji su se dogodili prije 30 godina u njegovoj vlastitoj zemlji. Relevantni materijalni dokazi nalaze se u BiH, svjedoci su ostali u BiH, ostale osobe osumnjičene za iste događaje nalaze se u BiH (a nekima od njih se trenutno sudi na Sudu BiH). Političku konotaciju slučaja ovdje neću ni spominjati – ona je očigledna.

Sve je to dovelo do drakonske prvostepene presude i kazne od 10 godina zatvora. Moja je odbrana uložila žalbu na tu presudu. Sjednica apelacionog suda zakazana je za 26, 27. i 28. oktobar ove godine. Budući da se presuda više ne može ukinuti, tada će se konačno odlučiti o mojoj sudbini.

Gospodine predsjedniče,

Bosna i Hercegovina za mene do sada nije učinila gotovo ništa.

Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene. Dolazak u medijski fokus na nekoliko sati ili dana svakih šest mjeseci ili svake godine obično ostaje bez daljnjeg efekta i nama ne znači ništa.

Prije nekoliko mjeseci slavodobitno je objavljeno da su Srbija i BiH riješile problem ovakvih suđenja, te da će Srbija BiH predati 24 optužnice ili potjernice. Uprkos tome, ostao sam u Beogradu sa gotovo ciničnim objašnjenjem da je postupak protiv mene u “poodmakloj fazi”.

Konzul Mirsad Muhović, koji je službovao u Ambasadi BiH u Beogradu i bio svijetla tačka u cijeloj ovoj muci, nakon isteka mandata vraćen je u Sarajevo. Bilo je obećano da će nastaviti da bude angažovan do kraja mog suđenja, ali se ni to nije dogodilo.

Na uporna obraćanja moje supruge Mirsade zvaničnicima više i ne stižu nikakvi odgovori. Stoga mi nije preostalo ništa drugo nego da Vam se obratim otvorenim pismom, a siguran sam da se zbog toga nećete naljutiti i da mi nećete zamjeriti.

Gospodine predsjedniče,

Molim vas lično, prvi, jedini i posljednji put, da poduzmete sve moguće pravne, političke i diplomatske korake koji su vam na raspolaganju i pomognete mojoj porodici i meni. Ne sumnjam da imate snage i moći da izdejstvujete moj povratak u Bosnu i Hercegovinu. Malo je vremena ostalo za te korake, ali reklo bi se i da vremena ima dovoljno. Nemojte nas ostaviti na cjedilu – naveo je.

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ovo je rudar Asim koji je zatrpan 170 metara ispod zemlje: “U jami samo dva čovjeka mogu raditi”

Published

on

By

“Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog”

 

 

Naime, kako je objavljeno riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje.

Dok spasilačke ekipe ulažu nadljudske napore kako bi došli do zatrpanog rudara, brojne kolege i prijatelji mole se za Asima i daju podršku i putem društvenih mreža.

“Podrška našem sugrađaninu i velikom prijatelju Asimu koji je ostao zatrpan u rudniku Mramor. Spasilačke ekipe su u jami ali nažalost pritisak je stjerao samo dva čovjeka da mogu raditi. Još jednom nadamo se da je srce naše junačko izdržalo i da će se uspjeti izvući”, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Spašavanje rudara u rudniku Mramor još uvijek traje.

Kako je jutros za N1 rekao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, veći broj spasilačkih timova je na terenu.

-Dobra stvar je što su spasilačke ekipe sinoć u trećoj smjeni došli do bušilice sa kojom je unesrećeni radio. Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog. Mi se svi iskreno nadamo i ne gubimo nadu do zadnjeg časa da ćemo ga naći živog, poručio je Tokić.

Nastavi čitati

BiH

Isak želi biti šehid: Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH, ja to ne krijem

Published

on

By

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, ponovo je dospio u žižu javnosti svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim izjavama i postupcima.

Gostujući u jednom podcastu Isak je, između ostalog, poručio da bi mu “bilo drago da pogine za BiH”.

– Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH. Јa to ne krijem. Јa kada poginem za ovu državu, ja sam onda šehid. Ne radim ja to zbog ljudi, već zbog svoje porodice, sebe, Allaha – rekao je Isak.

Nastavi čitati

Najčitanije