Connect with us

USK

Udruženje žena Brekovica: Zimi je svaka tegla zlata vrijedna (FOTO)

Published

on

Za domaći džem, salatu ili ajvar tržište uvijek postoji, a vrijedne domaćice odolijevaju skupoći

Jesen je na svom vrhuncu i vrijeme je da se privedu kraju pripreme za zimu. Vrijedne domaćice već su napravile najveći dio zimnice, preostalo je samo još kiseljenje kupusa i druge sitnice kojima odgovara vrijeme prvih mrazeva.

JABUKA I MALINA

Ipak, godina je bila neobična, temperature su i danas visoke za ovo doba godine, mnogo domaćinstava suočava se sa problemom da im je, primjera radi, uskladišteni krompir počeo klijati jer je toplo. Tako se i zimnice baš moraju čuvati u hladnim prostorijama, da bi kvalitetno odstojale i duže trajale.

Kisele paprike iz Udruženja žena Emina

Priroda je bila bogata šumskim plodovima ove godine, a neki njeni samonikli izdanci neizostavni su dio svake zimnice.

– Mnogo smo toga uradili, pogotovo od onoga što je majka priroda dala, poput šipka i drena, kaže nam Nevzeta Bajrić iz Udruženja žena Brekovica kod Bihaća.

Inače, poslije meda, tegla džema od šipka najbolje se drži. Cijena mu je od 12 do 15 KM. Žene pored Une tradicionalno pripremaju zimnicu, baš kao i njihove kolegice na drugom kraju države – na obalama Drine.

Išle smo na minimalno povećanje cijena proizvoda od nekoliko feninga, što neće pokriti ni poskupljenja tegli, govori Jasmina Šahović

– Baš smo završile jučer sa zimnicom, napravivši sokove od jabuke, ostao je još kupus. Zadovoljne smo, jer bilo je svega. Imamo ajvar, džem od šipurka, kiselu papriku, krastavce, šarenu salatu, cveklu, sokove od jabuke i maline, džem od maline, biće kiselog kupusa i eto. To sad ide pod našim brendom Agrodrina, to je zadruga koja dalje našu robu isporučuje u male prodavnice i specijalizirane prodavnice zdrave hrane, kao što je Špajz, govori nam Jasmina Šahović iz Udruženja žena Emina iz Ustikoline.

Najbolji ajvar u Evropi može se naći u trgovini Špajz

Plasman proizvoda, s obzirom na kvalitet, nije upitan.

– Prodajemo tegle po sajmovima, dio potrošimo pripremajući ketering evente, a najviše ode po narudžbama naših mještana i po preporukama zadovoljnih mušterija. Uglavnom, nije nam problem potrošiti sve što proizvedemo, ističe Nevzeta Bajrić.

Ove godine vrijedne domaćice suočile su se i sa poskupljenjima.

SVE SMO SAČUVALE

– Cijene su itekako otišle gore, ulje, ambalaža, šećer. Pored namirnica, najviše nas je iznenadilo poskupljenje tegli. Bile su 65 feninga po komadu, sad je jedna devedeset. Poklopci su poskupjeli više od duplo, ne znamo zašto je to tako, čudi se Jasmina, piše Oslobodjenje.

A Nevzeta nas upozorava da i ne spominjemo poskupljenja, kako ne bismo time prizvali nova.

– Ona su van kontrole, tako da smo mi iskoristile sve svoje što smo sačuvale i što smo posijale, zaključuje Nevzeta.

 

USK

(VIDEO) U USK-u se radilo na turističkoj ponudi: Kraljevski otoci na Uni čija je ljepota – epska

Published

on

By

Turistička sezona u Bihaću je počela s dolaskom proljeća. Najveći broj turista je iz zemalja Zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Drržava i Bliskog Istoka koji rado posjećuju Unu, historijske spomenike, ali i događaje turističke zajednice grada Bihaća. Najatraktivniji, najinteresantniji i najuzbudljiviji dio rijeke je Štrbački buk, ali kako se ove godine radilo na turističkoj ponudi, atraktivne su postale i druge lokacije Unsko-sanskog kantona.

Sve je više onih koji odmor žele provesti u Bihaću. Iako ljeto još nije počelo, turistička sezona jeste. Historijske ljepote, reljef, a ponajviše Una očaravaju posjetitelje, a neki od njih dolaze prvi put i ne skrivaju oduševljenje, stoga će, kažu – ponovo doći. Bihać nudi sve vidove odmora turistima kojih je zbog visokih cijena na Jadranu sve više na Uni.

Prema prošlogodišnjim podacima u Bihaću su 2023. godine boravili i noćenja ostvarili turisti iz 96 zemalja svijeta. Kalendar događaja se popunjava, stoga u Turističkoj zajednici očekuju da će samo zbog toga broj noćenja porasti i do deset posto.

„Prošle se godine znalo desiti da budu tu, vide nešto oko čega se mogu eventualno zadržati, neki festival i kažu: ‘Otići ćemo još nešto da pogledamo pa ćemo se vratiti.’ Znači da treba ljudima pružiti mogućnost ostanka da bi se i zadržali. Ne možemo se samo osvrnuti na našu prirodu, na to što oni treba da vide, moramo im pružiti dodatni sadržaj“, ističe Dijana Pečenković, v. d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća.

U doba pandemije je turizam u Bihaću doživio ekspanziju, jer su turisti iz svih dijelova zemlje dolazili upoznati ljepote Krajine. Tadašnji tempo turističke sezone u Bihaću se svake godine premašuje pa iz Nacionalnog parka Una kažu da opet očekuju rekordnu sezonu.

„Nacionalni park postoji 13-14 godina i dosta se toga napravilo. Međutim, naravno da postoje još određeni detalji koje trebamo uraditi i u narednom periodu. Ako i vremenski uvjeti budu dozvoljavali takvo nešto, turistička sezona ove godine će biti dosta bolja“, kaže Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Prema riječima naših sagovornika, teško je u ovom trenutku reći ko će ovog ljeta biti u minusu, a ko u plusu, ali, s obzirom na široku lepezu ponude Turističke zajednice grada Bihaća, slobodno možemo reći da očekuju veći broj turista. Novi apartmani se nezaustavljivo grade, tako da za kapacitet smještaja ne brinu, ali se srčano nadaju da će smještaja i faliti. Osim Japodskih otoka, tu su i novootvoreni Kraljevski otoci na rijeci Uni čija je ljepota – epska.

federalna.ba

Nastavi čitati

USK

U bihaćkom parku primijećene zmije otrovnice, morala intervenirati i služba Veterinarske stanice (VIDEO)

Published

on

By

Sunce i visoke temperature u aprilu, izmamile su zmije iz svojih zimskih skloništa.

Njihovo prisustvo uočili su ne samo poljoprivrednici koji obavljaju proljetne radove, već i građani u urbanom području.

 

 

U bihaćkom parku primijećene su i zmije otrovnice, tako da je morala intervenirati i služba Veterinarske stanice Bihać, javlja RTVUSK.

U video priči donosimo ne samo viđenje potencijalnih opasnosti koje vrebaju u prirodi, već i sugestije da se ipak uzdržite od kretanja u prostoru u kojem je veći postotak da žive ili se kreću zmije otrovnice.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vozač iz BiH pijan, drogiran i bez vozačke dozvole došao na GP Maljevac

Published

on

By

Vozač iz Bosne i Hercegovine je na Granični prijelaz Maljevac došao u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem droga i bez vozačke dozvole.

Uz optužni prijedlog je sudu priveden 37-godišnjak koji je u petak ujutro došao na Granični prijelaz Maljevac vozeći automobil bosansko-hercegovačkih s 1,03 promila i “pod utjecajem opojnih droga”, a k tome nema niti vozačku dozvolu, izvijestila je u subotu Policijska uprava karlovačka i napomenula da je riječ o višestrukom počinitelju prekršaja.

Policija je nastavila da se odbio podvrgnuti testiranju vađenjem krvi i urina.

“Nadležni sud izrekao mu je novčanu kaznu od 3.030 eura koja mu je zamijenjena kaznom zatvora u trajanju od šezdeset dana”, navela je PU karlovačka.

Nastavi čitati

Najčitanije