Connect with us

BiH

Kako će glasati poslanici Pokreta za državu: SDP nosi dva glasa, a DF i BH. Zeleni bliži SNSD-u

Published

on

Poslanici u NSRS će u četvrtak glasati za delegate u Domu naroda BiH, a od glasanja poslanika PzD bi moglo zavisiti funkcionisanje ove državne institucije. Jedni su već postigli dogovor sa Miloradom Dodikom, drugi jasno kažu da su protiv, a neki su još uvijek neodlučni.

U Pokretu za državu SDP ima dva zastupnika, SDA jednog, DF jednog i Bh. zeleni jednog. S obzirom na to da SDP ima dva, na njima je i najveća odgovornost za ishod glasanja, međutim i ostali poslanici PzD-a imaju teret toga da li će Dodikov SNSD u naredne četiri godine imati četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH što dovodi u pitanje funkcionalnosti države u naredne četiri godine.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će odluku o tome kako će glasati njihovi poslanici donijeti do dana održavanja sjednice na kojoj će se glasati za kandidate za Dom naroda BiH. On je raspoložen za to da njihovi poslanici glasaju za opoziciju u RS-u, međutim ukoliko se ne uspije dogovoriti sa Draganom Čovićem i partnerima iz Osmorke da naprave Vijeće ministara bez SNSD-a, on ne uviđa važnost toga da SDP-ovi poslanici ipak glasaju za PDP-ovog kandidata.

SDA je ranije najavila da njihov kandidat Ramiz Salkić neće uraditi ništa što bi SNSD-u omogućilo četvrtog delegata što bi u konačnici jedino moglo značiti da će glasati za opozicionog kandidata u RS-u. Svaka druga kombinatorika značila bi prepuštanje četvrtog delegata Dodiku.

To nas u konačnici vodi do poslanika DF-a i Bh. zelenih. Kandidat Bh. zelenih Sevlid Hurtić je svojim izjavama u javnosti dao naslutiti da se ne planira suprotstaviti Dodiku, a razlog za to je kako saznajemo to što će dobiti ministarsku poziciju u Vladi RS-a. Njemu će se pridružiti DF-ov zastupnik Mirsad Duratović kojem je Dodik obećao mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. No, i jedna i druga pozicija koje nudi Dodik su lako smjenjive i promjenjive, što se i pokazalo u prethodnim godinama kada je SDA u zamjenu za četvrtog delegata od Dodika dobila mjesto potpredsjednika, koje su ubrzo izgubili.

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je prije sedam dana za Klix.ba rekao da će njegov poslanik pratiti odluku SDP-a s obzirom na to da imaju više zastupnika. Međutim, njegova izjava u Banjoj Luci prije tri dana govori drugačije, a što je potvrdio i Nermin Nikšić danas nakon razgovora sa opozicijom u RS-u.

“Odluka ljudi koji su se ovdje borili i izborili je takva i ja je duboko poštujem jer ne bih ja sad iz Sarajeva njima da pametujem šta oni treba da rade. Na kraju i politika DF-a je takva da smo svim tim lokalnim organizacijama i kantonalnim prepustili na slobodu tu vrstu odluke”, rekao je Komšić zaboravljajući da glasanje u NSRS-u nije samo lokalna stvar, nego i stvar države.

Izjavom da će DF podržati SDP-ovu odluku je loptica prebačena u ruke SDP-a, no iz posljednjih izjava jasno je da volje za podršku opozicionom kandidatu, tačnije PDP-ovom Nenadu Vukoviću, nema ni u DF-u ni u BH. Zelenim.

SDA-ov kandidat Ramiz Salkić je za Klix.ba prokomentarisao proces glasanja za delegate u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH kazavši da je u ovom trenutku potrebno da se poslanici Pokreta za državu izdignu iznad pojedinačnih ambicija.

“Razumijem pojedinačne ambicije i očekivanja, ali trebamo se izdići i ponuditi rješenje koje neće razočarati naše glasače i naštetiti funkcioniranju države…Važno bi bilo da niko nema mogućnost i privilegiju da blokira državu i procese u njoj. Ambicije SNSD-a su da nastavi politiku koju su vodili ranije, a koja uključuje separatizam, što opet uključuje ugrožavanje mira. O ovim stvarima svi trebamo voditi računa prije konačne odluke”, rekao je Salkić.

BiH

Kako političari troše vaš novac na automobile: Mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Published

on

By

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene na 31. sjednici prošlog mjeseca o kupovini službenih automobila u vrijednosti od 1.6 miliona KM, vozni park domaćih političara ponovo je učinila vrućom temom. Od njene nezavisnosti do danas, zemlja pred kojom je bio put izgradnje njene ekonomije i kompletne infrastrukture, znala je biti u deficitu po mnogo osnova (u budžetu uvijek ili često nije bilo dovoljno novca da bi se povećale naknade za porodilje, samohrane majke, socijalne kategorije, penzije, plate…), ali nikada u BiH, u oba njena entiteta, nije nedostajalo novca u budžetu za kupovinu novih službenih automobila za potrebe njenih institucija i državnih preduzeća. Koliko je vozni park bh. političara impresivan, pokazuje i podatak da je nerijetko godinama bio i tema novinskih članaka u susjedstvu, koji su znali napisati, citirajući neformalne razgovore nekih od političara, kako neće da se voze u autu u kojem se vozio njihov prethodnik, piše Forbes.

 

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

 

Tokom 2023. godine, javni sektor u BiH je na službene automobile potrošio 18,5 miliona KM, ali to nije konačna cifra, jer je krajem te godine najavio kupovinu još 12 automobila. Pozivajući se na podatke iz obavještenja o javnim nabavkama, ili tenderima objavljenim na Portalu javnih nabavki BiH, prošle godine mediji su objavili detaljnu listu – pregled institucija, ustanova, agencija, javnih preduzeća, općina i gradova u cijeloj BiH koji su 2023. nabavljali službene automobile, plaćajući ih iz budžeta, sa cijenama bez PDV.

 

U tenderskoj dokumentaciji se može pronaći opis, specifikacije, kakve automobile žele, pa tako naprimjer, za jedno od vozila koje je traženo, navodi se da mora imati i ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

BiH

Dodik i Vučić se sastali pa najavili: “23. maja zajednički ćemo se boriti za istinu, ponos i dostojanstvo”

Published

on

By

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta 23. maja – Otvaranje Pandorine kutije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cejelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

– Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja.

Nastavi čitati

BiH

Dijelovi miša pronađeni u konzervama graha koje su isporučene na bh. tržište

Published

on

By

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na bh. tržište isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Riječ je o smeđem sterilizovanom pasulju čiji je proizvođač/izvoznik “Fijama Vezuvijana” iz italijanskog grada Otavijano.

Radi se o lotovima L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije napominju da se ova obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Nastavi čitati

Najčitanije