Connect with us

BiH

Kako će glasati poslanici Pokreta za državu: SDP nosi dva glasa, a DF i BH. Zeleni bliži SNSD-u

Published

on

Poslanici u NSRS će u četvrtak glasati za delegate u Domu naroda BiH, a od glasanja poslanika PzD bi moglo zavisiti funkcionisanje ove državne institucije. Jedni su već postigli dogovor sa Miloradom Dodikom, drugi jasno kažu da su protiv, a neki su još uvijek neodlučni.

U Pokretu za državu SDP ima dva zastupnika, SDA jednog, DF jednog i Bh. zeleni jednog. S obzirom na to da SDP ima dva, na njima je i najveća odgovornost za ishod glasanja, međutim i ostali poslanici PzD-a imaju teret toga da li će Dodikov SNSD u naredne četiri godine imati četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH što dovodi u pitanje funkcionalnosti države u naredne četiri godine.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će odluku o tome kako će glasati njihovi poslanici donijeti do dana održavanja sjednice na kojoj će se glasati za kandidate za Dom naroda BiH. On je raspoložen za to da njihovi poslanici glasaju za opoziciju u RS-u, međutim ukoliko se ne uspije dogovoriti sa Draganom Čovićem i partnerima iz Osmorke da naprave Vijeće ministara bez SNSD-a, on ne uviđa važnost toga da SDP-ovi poslanici ipak glasaju za PDP-ovog kandidata.

SDA je ranije najavila da njihov kandidat Ramiz Salkić neće uraditi ništa što bi SNSD-u omogućilo četvrtog delegata što bi u konačnici jedino moglo značiti da će glasati za opozicionog kandidata u RS-u. Svaka druga kombinatorika značila bi prepuštanje četvrtog delegata Dodiku.

To nas u konačnici vodi do poslanika DF-a i Bh. zelenih. Kandidat Bh. zelenih Sevlid Hurtić je svojim izjavama u javnosti dao naslutiti da se ne planira suprotstaviti Dodiku, a razlog za to je kako saznajemo to što će dobiti ministarsku poziciju u Vladi RS-a. Njemu će se pridružiti DF-ov zastupnik Mirsad Duratović kojem je Dodik obećao mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. No, i jedna i druga pozicija koje nudi Dodik su lako smjenjive i promjenjive, što se i pokazalo u prethodnim godinama kada je SDA u zamjenu za četvrtog delegata od Dodika dobila mjesto potpredsjednika, koje su ubrzo izgubili.

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je prije sedam dana za Klix.ba rekao da će njegov poslanik pratiti odluku SDP-a s obzirom na to da imaju više zastupnika. Međutim, njegova izjava u Banjoj Luci prije tri dana govori drugačije, a što je potvrdio i Nermin Nikšić danas nakon razgovora sa opozicijom u RS-u.

“Odluka ljudi koji su se ovdje borili i izborili je takva i ja je duboko poštujem jer ne bih ja sad iz Sarajeva njima da pametujem šta oni treba da rade. Na kraju i politika DF-a je takva da smo svim tim lokalnim organizacijama i kantonalnim prepustili na slobodu tu vrstu odluke”, rekao je Komšić zaboravljajući da glasanje u NSRS-u nije samo lokalna stvar, nego i stvar države.

Izjavom da će DF podržati SDP-ovu odluku je loptica prebačena u ruke SDP-a, no iz posljednjih izjava jasno je da volje za podršku opozicionom kandidatu, tačnije PDP-ovom Nenadu Vukoviću, nema ni u DF-u ni u BH. Zelenim.

SDA-ov kandidat Ramiz Salkić je za Klix.ba prokomentarisao proces glasanja za delegate u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH kazavši da je u ovom trenutku potrebno da se poslanici Pokreta za državu izdignu iznad pojedinačnih ambicija.

“Razumijem pojedinačne ambicije i očekivanja, ali trebamo se izdići i ponuditi rješenje koje neće razočarati naše glasače i naštetiti funkcioniranju države…Važno bi bilo da niko nema mogućnost i privilegiju da blokira državu i procese u njoj. Ambicije SNSD-a su da nastavi politiku koju su vodili ranije, a koja uključuje separatizam, što opet uključuje ugrožavanje mira. O ovim stvarima svi trebamo voditi računa prije konačne odluke”, rekao je Salkić.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije