Connect with us

BiH

Bradara: ‘Ono za što smo se izborili kroz Herceg Bosnu treba zaživjeti u punom kapacitetu jer bez toga nema ni BiH’

Published

on

Harmonizirati odnose je prevažno u svakoj situaciji i bilo kojoj zajednici

Pogotovo BiH kao višenacionalnoj zajednici koja je u posljednje vrijeme ozbiljno stagnirala upravo zbog narušenih odnosa na svim političkim razinama, naglasila je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH. Govoreći o programskom sporazumu, odnosno partnerstvu, objasnila je kako isti ima nekoliko elemenata, počevši od euroatlantskog puta pa do ekonomsko-socijalnih reformi. Bradara je posebno ukazala na zadatak donošenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima se trebaju provesti presude Ustavnoga suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluka Suda u Strasbourgu.

Pregovori stranaka oko uspostave vlasti trebali bi uskoro rezultirati potpisivanjem sporazuma. Koliko je važna činjenica da je hrvatska strana od početka inzistirala na programskim osnovama u formiranju vlasti?

– Svjesni da je kvalitetan program polazna osnova našeg političkog djelovanja i rada, mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici već dugo radimo na njegovoj izradi i provedbi. Taj program u sebi sadrži, prije svega, viziju i strategiju što to želimo raditi u idućem razdoblju, ali i kako ostvariti programske ciljeve. Nakon što su to prepoznali naši birači, ono što smo mi željeli učiniti kao idući korak je napraviti programsko partnerstvo pomoću kojeg bismo realizirati ciljeve sadržane u programu djelovanja i rada. Među njima su svakako interesi hrvatskog naroda, kao i same Bosne i Hercegovine u kojoj Hrvati trebaju biti jednakopravni s drugim dvama narodima. Mi smo i prije imali sličnih potpisanih sporazuma koji se, nažalost, nisu provodili. Ovog puta želimo napraviti provediv sporazum koji će se temeljiti na zajedničkom nazivniku oko kojega se mogu okupiti stranke u BiH koje ovu zemlju žele povući naprijed.

Možete li se osvrnuti na neke od ključnih točaka programske osnove?

– Nama je svaka točka važna i nijedna od njih nije nepoznata jer smo o njima pričali ne samo u izbornoj kampanji već i proteklih godina, u svakoj prilici kada smo govorili o programu rada i djelovanja u idućem razdoblju. Te su točke kombinacija dugoročnih i kratkoročnih planova rada. Prije svega, tu je euroatlantski put BiH koji za nas nema alternativu, s pregledom završenih pitanja i onih koja nas čekaju na tom putu. Nama najvažniji zadatak, a koji je ostao nezavršen, je donošenje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima trebamo provesti presude Ustavnoga suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluka Suda u Strasbourgu. Drugi dio programskih načela odnosi se na pravnu državu u svakom smislu te sintagme, uključujući pravnu sigurnost, borbu protiv kriminala i korupcije, sve ono što su elementi jedne moderne pravne države. Među prioritetnim ciljevima su i socioekonomske reforme koje podrazumijevaju reformu temelja društva, počevši od nekih stvari koje se tiču obrazovanja, preko demografske obnove pa do pitanja koja se odnose na fiskalni zakonski okvir i socijalnu politiku, uz ekonomske reforme i stvaranje povoljnijih uvjeta za gospodarstvo. Dakle, sve ono za što se godinama kroz svoje programe i svoje djelovanje zalažemo. Svaka od navedenih točki je ključna i važna te za provedbu svake od njih moramo naći partnere s kojima ćemo potpisan sporazum i realizirati.

– Rekla bih da tamo gdje volje, ima i načina. Postoje određeni rokovi koji su zacrtani i koje treba poštovati, uz propisane zakonske procedure, poštujući demokratsku kulturu i načela. Kao dugogodišnja zastupnica i izaslanica, smatram jako važnim držati se parlamentarnih rokova i procedura. Držati se postignutog dogovora najbolji je način provedbe potpisanog, naravno, ako potpisnici ispune ono što su potpisali.

Koliko je bitno u situaciji permanentne krize, kao i neizvjesnosti, imati harmonizirane međunacionalne odnose?

– Harmonizirati odnose je prevažno u svakoj situaciji i bilo kojoj zajednici. Pogotovo BiH kao višenacionalnoj zajednici koja je u posljednje vrijeme ozbiljno stagnirala upravo zbog narušenih odnosa na svim političkim razinama. Duboka politička i ekonomska kriza prerasle su u najširu društvenu krizu u BiH nakon Daytona. Mislim da su relaksirani međunacionalni odnosi ključ izlaska iz krize, prije svega političke, koja sa sobom povlači i druge koje sam nabrojila. U tim našim nastojanjima da pokrenemo relaksiranje međunacionalnih odnosa nedostajali su nam partneri za razgovor. Jer ništa se u BiH ne podrazumijeva samo po sebi i veoma je važno imati ljude koji žele razgovarati o svim poteškoćama i otvorenim pitanjima. Nijedan problem nije nerješiv ako ima volje i ako postoji pogodan trenutak da ga se riješi. Nekad se sve rješava vrlo brzo, a ponekad je potrebno vrijeme za razumijevanje problema, a potom postizanje konsenzusa oko njegova načina rješavanja. Kada imate konsenzus, ne postoje neriješena pitanja ni problemi. Oni nastaju kada imate pregovarače koji žele dominirati. U takvoj situaciji dogovor je teško, pa i gotovo nemoguće postići.

Kakva su očekivanja od rada novog saziva federalnog Parlamenta, ali i nove izvršne vlasti, odnosno Vlade?

– Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 1. prosinca, a do 2. prosinca trebali bi biti izabrani svi izaslanici za Dom naroda Parlamenta FBiH. Od tog trenutka teku rokovi za uspostavu izvršne vlasti. Nadam se da će novoizabrani zastupnici i izaslanici u oba doma Parlamenta FBiH biti svjesni svoje odgovornosti, da će odgovorno obnašati svoju dužnost te da će snagom argumenata sučeljavati stavove, ma koliko oni bili različiti po nekim pitanjima. Očekujem i da će nova Vlada FBiH predlagati kvalitetne i provedive zakone od kojih će koristi imati stanovnici svih dijelova Federacije BiH, sve županije i sve općine.

Nedavno smo se prisjetili obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Koliko je važno očuvati sjećanje na taj događaj te koliko je djelovanje istoimene udruge važno u očuvanju identiteta?

– I ova 31. obljetnica osnutka protekla je u prisjećanju kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna bila jamac, ali i ostala podsjetnik načina na koji su se Hrvati u BiH izborili za svoj opstanak. Gdje je god postojala Hrvatska zajednica Herceg Bosna i bila organizirana, na tom su području Hrvati opstali i danas žive u značajnom broju. U našem kolektivnom pamćenju uvijek treba biti mjesta za žrtve koje su položene za opstanak hrvatskog naroda u BiH, koje ne smiju pasti u zaborav nikada. Hrvatska zajednica Herceg Bosna omogućila je da hrvatski narod bude, barem u dokumentima, prepoznat kao jednakopravan. Taj nam se status stalno narušava i pokušava oduzeti te nam je ostalo izboriti se za svoju ustavnu i stvarnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini. Ono za što smo se izborili kroz HZ HB i ugradili u temelje BiH treba biti priznato i prepoznatljivo te zaživjeti u punom kapacitetu jer bez toga nema ni BiH kao zemlje jednakopravnih naroda i građana.

BiH

Izvučeno tijelo rudara Asima Šehanovića koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje

Published

on

By

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Spasilačke ekipe su danas, petog dana potrage, iz jame Rudnika Mramor kod Tuzle izvukle beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića.

Spasilačka akcija odvijala se u teškim uslovima. Nakon što su timovi za spašavanje prije tri dana došli do njegove bušilice, postojala je nada da će akcija spašavanja uspjeti, ali ishod potrage je ipak završio tragično.

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Podsjetimo, do ove nesreće je došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala.

Kako je ranije saopćeno iz Rudnika Mramor, za zatrpanim rudarom su mogla tragati samo dva čovjeka zbog veoma skučenog prostora uzrokovanog obrušavanjem mase.

Nastavi čitati

BiH

Mašić: Rušenje Arnaudije nije bilo “greška”, već zločin genocidnog dvojca koje na sva usta slaviš Milorade

Published

on

By

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić prokomentarisao je obraćanje Milorada Dodika u Banjoj Luci na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije.
“Rušenje ove džamije bila je greška, bio je čin bezumlja”, tim riječima je Dodik započeo svoj današnji govor, dodavši da se rušenjem “ne može zaustaviti ni narod ni vrijeme”.

Istaknuo je da obnavljanje Arnaudije 30 godina nakon rušenja upravo simbolizuje besmisao njenog rušenja.

Mašić je prokomentarisao rekavši da rušenje nije bila greška, već zločinački poduhvat ratnog rukovodstva paradržave Republike Srpske.

“Nažalost, rušenje Arnaudija džamije, jedne od 534 srušene džamije u RS-u,nije bila ‘greška’ već planiran zločinački poduhvat od strane vojnog i političkog rukovodstva tadašnjeg RS-a i genocidnog dvojca Karadžić-Mladić koje danas na sva usta slaviš Milorade”, poručio je Mašić.

Nastavi čitati

BiH

Stanivuković na otvaranju Arnaudije: “Da oprostimo jedni drugima što se može oprostiti…”

Published

on

By

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je tokom ceremonije otvaranja obnovljene Arnaudija džamije u Banjoj Luci poželio da vjernicima mnogo godina, decenija i vjekova Arnaudija džamija bude na molitvenu upotrebu.

“Životno breme naroda koji žive na ovim prostorima mjeri se u tome da pogledamo jedni druge i oprostimo ono što se može oprostiti, a ono što ne može, svaki vjernik da ode u svoju bogomolju i zamoli Boga da mu da dodatnu snagu za oprost”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da mu je posebno drago da je “Banja Luka obnovila sve bogomolje koje su tokom rata srušene u ovom gradu”.

Kazao je da Arnaudija, koja se danas otvara, nije samo bogomolja, “nego je i most zato što je ona posljednja džamija koja je morala biti obnovljena kako bismo postali bliži jedni drugima”.

Između ostalog, naglasio je da mu je drago što može kazati da je Banja Luka završila jedan važan zadatak.

“Obnovila je sve džamije, katedrale i crkve. Žao mi je što su neki otkazali dolazak bojeći se da neće biti bezbijedno”, dodao je.

Na kraju je rekao da se nada da će 21. vijek biti “religiozni vijek”.

 “Nakon svih stradanja koja su se desila u svijetu, ako 21. vijek ne bude religiozan neće ga ni biti. Ja želim da nam 21. vijek bude religiozan. Dobrodošli u našu Banju Luku i drago mi je da ovdje prisustvujem”, zaključio je Stanivuković.

(Preporod.info)

Nastavi čitati

Najčitanije